Doktora teziyle gelen başarı

Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü'nden Dr. Zakir Elçiçek'in doktora tezi için hazırladığı "Öğretmenlerin Mesleki Gelişmelerine Farklı Bir Bakış" adlı proje, Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Küçükkadı İlkokulu/Ortaokulunda uygulandı.

Haberler 20.02.2017 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi (DÜ) Ziya Gökalp Eitim Fakültesi Eitim Bilimleri Bölümünden Dr. Zakir Elçiçekin Öretmenlerin Mesleki Gelimelerine Farkl Bir Bak adl doktora tezinin uyguland okulda, örencilerin snav ve yarmalardaki baar oran yükseldi.

DÜ Eitim Fakültesi Ziya Gökalp Eitim Fakültesi Eitim Bilimleri Bölümünden Dr. Elçiçekin doktora tezi için hazrlad Öretmenlerin Mesleki Gelimelerine Farkl Bir Bak projesi, Sur ilçesindeki Küçükkad lkokulu/Ortaokulunda uyguland.

Proje kapsamnda Dr. Elçiçek, okulda görev yapan öretmenlere bir dönem boyunca mesleki eitim danmanl yapt, öretmenlerin istedikleri konularda uzman öretim üyeleriyle seminerler düzenledi.

çalmalar sayesinde öretmenlerin artan motivasyonu örencilerin de baarlarna yansd, TEOGda ilçede 16. srada yer alan oku, 3. sraya yükselirken, düzenlenen yarmalarda örenciler çeitli dereceler elde etti.

Dr. Elçiçek, projenin dünyadaki güncel uygulamalar ve Türkiyedeki problemler nda öretmenlerin mesleki geliimine yönelik bir modelin gelitirilmesi ve uygulamasn kapsadn söyledi.

Projede üniversite ile okulu, okul ortamnda, öretmenlerin ihtiyaçlar balamnda bir araya getirerek teori ile pratiin bütünletirmesinin amaçlandn kaydeden Elçiçek, öretmenlerin mesleki geliimleriyle ilgili sürekli danabilecekleri bir uzmann okulda görev almasnn, sürekli profesyonel destek ve sorunlarn annda ve yerinde çözülmesine imkan saladn aktard.

Sur ilçesinde Küçükkad lkokulu/Ortaokulunda mesleki geliim danman olarak çaltn ifade eden Elçiçek, öyle devam etti:

çalma kapsamnda öretim üyeleri tarafndan çeitli seminerler düzenlendi. çalma sonucunda öretmenler önemli düzeyde motive oldu ve bu motivasyonlar eitim öretime ve örencilere yansd. Okulun snav baarsnda ciddi art oldu. TEOG snavnda daha önce (2014-2015 ylnda) ilçede 16. srada yer alan okul, bu çalmayla önce 6. sraya (2015-2016) daha sonra ise 3. sraya (2016-2017 1. dönem) yerleti. Baz sosyal aktivitelerde okul takmlar çeitli dereceler elde etti.

Köy okulundaki bir öretmenin sürekli danabilecei uzman bir kiinin okulda var olmas, problem yaad konularda istedii zaman destek alabilmesinin önemli olduuna dikkati çeken Elçiçek, Öretmenleri gelitirebilirsek ve öretmeni ideal bir noktaya getirdiimizde onlar da kendi örencilerini daha iyi gelitirebilirler. diye konutu.

Bölgedeki ve özellikle okulun bulunduu Sur ilçesindeki terör olaylarna ramen projenin uygulanmas ve baarl olmasnn dikkate deer olduunu aktaran Elçiçek, bu çalmann ülkenin eitim sorunlarna çözüm üretmede önemli katklar sunabileceini ve özellikle eitim fakültelerinin olduu illerde yaygnlatrlabileceini vurgulad.

Elçiçek, ülkede öretmen saysnn doyum noktasna ulatna ve böylece eitim fakültelerinin öretmen yetitirme misyonunun giderek azaldn anlatarak, bu durumun bir frsata dönütürülerek, mevcut eitim fakültelerinin, yaklak 1 milyon öretmenin hizmet içi eitimine, mesleki geliimine odaklanacak ekilde yaplandrlmasna imkan salayan bu projeden yararlanlabileceini ifade etti.

Küçükkad lkokulu/Ortaokulundaki yönetici, öretmen, örenci ve yardmc personele teekkür eden Elçiçek, özellikle öretmen ve yöneticilerin gönüllü olarak destek verdikleri bu çalmann baarya ulamasnda onlarn içten katklarnn önemli olduunu aktard.

- Proje ödül ald

Elçiçek, projelerinin eitim ve öretim alannda özgün ve modern uygulamalarn ödüllendirilerek tevik edilmesi ve paylamnn salanmas amacyla Milli Eitim Bakanl Strateji Gelitirme Bakanlnca verilen Eitim ve Öretimde Yenilikçilik Ödülünü almaya hak kazandn, ödüllerini 7 Aralk 2016 düzenlenen törenle aldklarn anmsatt.

- Öretmenler daha üretken oldu

Küçükkad lkokulu/Ortaokulu Müdürü Yldrm Barut da Dicle Üniversitesi ile yaptklar bu çalmadan sonra öretmen ve örencilerde büyük bir deiim yaandn dile getirdi.

çalmann ardndan öretmen ve örencilerin bak açlarnn deitiini anlatan Barut, öretmenlerin daha modern ve üretken olmaya baladn söyledi.

Öretmenlerimiz iin bilincine ve önemine vard. Bu uygulamadan sonra büyük baar elde ettik. ifadelerini kullanan Barut, çalmann çok önemli yansmalarn gördüklerini bildirdi.

Barut, örencilerin sosyal etkinliklerde elde ettikleri baarlarda ve öretmenlerin TÜBTAK gibi projeler gelitirmelerinde bu çalmann öretmenler üzerindeki etkilerinin önemli bir paynn olduunu anlatt.

TEOGda çtay yükselttiklerini, il çapnda düzenlenen yarmalarda çeitli dereceler elde ettiklerini belirten Barut, hatta il birincilii seviyesine kadar çktklarn vurgulad.

- Küçükkad Koleji olduk

Barut, konumasn öyle sürdürdü:

çalmayla beraber artk bir köy okulu deil, Küçükkad Koleji olduk. Artk okulumuzu öyle lanse ediyoruz. Daha önce velilerimiz, sadece çocuklarn okula gönderiyordu ama bu çalmadan sonra velilerimiz de okula gelmeye, bizlerle örencilerinin sorunlarn, dertlerini paylamaya baladlar. çalma sayesinde örencilerimize daha iyi ve güzel eitim vermeye baladk.

- Baar oran yükseldi

Okulda beden eitimi öretmeni Filiz Ate ise projenin Türkiyedeki öretmenlerin ihtiyacna yönelik bir çalma olduunu söyledi.

Ate, çalma sayesinde motivasyonlarnn yükseldiini anlatarak, Kz ve erkek örencilerimizin voleybol takmlar yarmalarda dereceye girdiler. Hem sportif hem de dersteki baar orannda yükseli oldu. diye konutu.

Projenin kendilerini harekete geçirdiini söyleyen Ate, kendilerindeki hareketlenme ve canlanmann örencilere de yansdn, bu baarlarn salandn aktard.

Ana Sayfaya Git