Duayen sanatçılar ders verecek

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) hüsnühat, ebru, minyatür, kat'ı, cilt, çini, tezhip gibi ecdat yadigarı sanat dallarını geleceğe taşıması için kurulan Geleneksel Türk Sanatları Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ndeki derslere alanında dünyaca isim yapmış duayen sanatçılar girecek.

Haberler 09.07.2019 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk ile Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Nuri Ersoy tarafndan 25 Eylül 2018de imzalanan Geleneksel Türk Sanatlarn Gelecek Nesillere Aktarma ve Yaatma Birlii Protokolü kapsamnda, stanbulda kurulan Geleneksel Türk Sanatlar Meslek Lisesi, bu yl ilk kez 30 örenci alacak.

Geleneksel Türk sanatlarnn gelecek nesillere aktarlmasnda büyük ilev görecek lisedeki örencilerin bu alanlardaki ulusal ve uluslararas etkinliklere katlmlar sürekli desteklenecek. Kültür ve Turizm Bakanl tarafndan da örencilerin tamamna burs destei verilecek.

Lisenin öretim program ve ders içerikleri, geleneksel Türk sanatlarnn duayen sanatçlarnn youn emekleri ve katklaryla tamamland. Bu isimler, genç sanatçlarn yetitirilecei lisedeki derslere girerek, eitim alannda bir ilki de hayata geçirecekler.

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öretim Üyesi kalem ii sanatçs Doç. Dr. Kaya Üçer, babasndan devrald sanatn özellikle restorasyon amacyla icra ettiini anlatt.

Geleneksel sanatlarda lise düzeyinde eitime balayp burslarla desteklenerek üniversiteye gelen örencilerin büyük avantajlara kavuacan vurgulayan Üçer, Örencilerimiz, üniversiteye geldiklerinde biz onlara stajlar yaptrabileceiz, usta-çrak ilikisinin akademisyen ayan bu sayede oluturabileceiz. deerlendirmesinde bulundu.

Geleneksel Türk sanatlar alannda yetiecek örencilerin Türkiye için önemine iaret eden Üçer, Yüzyllar sonra, ilk defa kendi kültürümüze kendi sanatlarmza sahip çkmas için gençleri destekliyoruz. Bu çok önemli. dedi.

Üçer, lisenin programna ilikin, Geleneksel Türk Sanatlar Lisesinin son snfnda örenciler, istemeleri halinde güzel sanatlar fakültelerine, istemeleri halinde de dier üniversiteler için hazrlk programna katlabilecekler. Hem güzel sanatlarda hem de dier alanlarda üniversiteyi kazanabilmeleri için çok büyük hazrlk yaplacak. bilgilerini verdi. Örencilerin yurt içinde ve yurt dnda kiisel sergiler açabileceklerini, restorasyon gibi alanlarda önemli görevler üstlenebileceklerini dile getiren Üçer, akademisyen de olabileceklerini anlatt.

Ebru ile uraanlarn says 10 bini geçti

Ebru sanatçs Hikmet Barutçugil de çocuklarn ve gençlerin geleneksel Türk sanatlarna yönlenmesi için öncelikle bu sanatlarn sevdirilmesi gerektiini vurgulad. Uluslararas olmak için kültür ve sanatta ulusal olmak gerektiine iaret eden Barutçugil, çocuklarn geleneksel sanatlar sevmesi için kendi ulusunu, atalarn sevmesi lazm. Biz maalesef kendi atalarmz kötüledik, kenara attk ve baka yerlere özendirildik. Burada büyük bir hata yaptk. Ulusunu, milletini, kültürünü seven bir insan, sanat seviyorsa ve el becerisi de varsa bu sanatlar yapabilir. Ama birinin geleneksel sanatlar sevmesi için önce bilmesi ve tanmas gerekiyor. diye konutu.

Türkiyede ebru ile uraanlarn saysnn 10 bini geçtiini kaydeden Barutçugil, bunlarn arasnda tefekkür eden, düünerek fikir üreten, yapt sanat gelitiren, içine yenilikler katan, uygulama alanlarn gelitirenlerin çok baarl yerlere geldiini ifade etti.Barutçugil, Geleneksel Türk sanatlar lisesi, yllardr hayal ettiim bir projeydi. Örencilerle bir araya gelerek konferanslar, dersler, uygulamal eitimler yapacam. dedi.

Bu örenciler, çok ansllar

Mimar Sinan Üniversitesi Öretim Üyesi tezhip sanatçs Doç. Dr. Münevver Üçer, liseye sanatla üretim yapmak isteyen örencilerin gelmesini istediklerini söyledi. Tezhibin önü çok açk bir alan olduunu dile getiren Üçer, Mücevher deerindeki sanatmz ileriye tayacak örencilerimizi liseye bekliyoruz. dedi.

Bu sanatlar, sabr öreterek olgunlatryor

Kat sanatçs Meryem Güney ise bu lisenin bir balangç olacan belirterek, amaçlarnn gençlerin popüler kültürün etkisinden kurtulup Türk sanatlarnn güzelliklerinin farkna varmalar olduunu aktard. Güney, bu sanatlarn sabr öreterek olgunlatrdn vurgulad.

Sanatlarmz dünyaya açacaz

Cilt alannda çalan sanatç Melike Kazaz da Türk sanatlarnn vücut, el ve zekay ayn anda kullanmay örettiini aktard. Bu alan seçecek örencilerin bu sanatlarla daha önceden bir yaknlklarnn olmasn çok istediini dile getiren Kazaz, alan mezunlarnn öretmen, akademisyen olabileceini, el yazmalar ile uraabileceini ve bu sanat matbaa gibi alanlarda günümüze uyarlayabileceklerini anlatt. Lisede okuyacak örencilerin çok özel olacaklarna vurgu yapan Kazaz, Örencilerimiz, unutulmu olan bir sahay gün yüzüne çkaracaklar. Biz de artk kendi içimizde deil bu sanatlarmz dünyaya açm olacaz. diye konutu.

Minyatür sanatçs Gülçin Anmaç da geleneksel Türk sanatlarna erken balamann önemine iaret ederek, Örenciler, bu topran sanatlarn icra edecekler. Yapacaklar sanatn hepsinin bir hikayesi olacak. Gayret ve emek sarf edecekler. dedi.

Ana Sayfaya Git