D.Ü'de kütüphane!

Dicle Üniversitesinde 53. Kütüphane Haftası etkinlikleri startını alırken, Diyarbakır Kitaplığının açılışı yapıldı.

Haberler 29.03.2017 - 08:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesinde 27 Mart - 2 Nisan tarihleri arasndan kutlanan 53. Kütüphane Haftas etkinlikleri balad. Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Rektör Yardmcs Prof. Dr. Eyyüp Tanrverdi, Genel Sekreter V. Yrd. Doç. Dr. Kenan Yakubolu akademisyenler, örenciler ve çok sayda davetli katld.

53. Kütüphane Haftas etkinlikleri kapsamnda Diyarbakr Kitaplnn açln gerçekletirildi. DYARBEKR kitaplnn kurulu amacndan söz eden Doç. Dr. rfan Yldz, Diyarbekir kitapl projesi Sayn Rektörümüz Prof. Dr. Talip Gül tarafndan Rektör adayl döneminde Yüksek Öretim Kurumuna sunulan bir projedir dedi.

KÜTÜPHANE HAFTASI

Bu kitapln kurulu amac, Diyarbekirlilere ve Diyarbekir üzerine aratrma yapacaklara hizmet sunmaktr diyen Yldz, Diyarbekir ilim ve kültür merkezi konumunda bir ehirdir. Alimlerin, ediplerin, yazarlarn ve bilim adamlarnn bakentidir. Böyle bir ehire yakacak bir kitapln açlmas da artk boynumuzun borcu olmutur. Kitapla Diyarbakr deil de Diyarbekir kitapl ad vermemizin sebebi, Bölgenin tarih misyonunu devam ettirmektir. Eski adyla Amida, yeni adyla Diyarbakr ehir merkezine verilen addr. Diyarbekir ise bölgenin addr. lk slam döneminde Bölgeye yerleen Bekir Bin Vail kabilesinden dolay bölgeye Diyarbekir ad verilmitir dedi.

MEDENYETLERN NASI

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül ise, Tarih boyunca medeniyetler kitap ve kütüphane üzerine ina edilmitir. Tarihte ilk kütüphane bu topraklarda oluturulmutur. M.Ö 2600. yllarnda ilk defa Sümerler tarafndan çivi yazsnn icadyla kütüphaneler ina edilmitir. slam medeniyeti ise, tam bir kitap medeniyeti olarak kabul görülmütür diyen GÜL, Miladi 8. Yüzylda kdn slam dünyasna girmesiyle slam corafyasnda ksa sürede kitap medeniyet sürecine girmitir. Emeviler, Abbasiler, Selçuklularda, Osmanllarda, Sultani kütüphaneler, özel ahs kütüphaneleri, ilim adamlarnn ahsi koleksiyonlar, ilim merkezinde oluturulan kütüphaneler, slam kültürünün vazgeçilmez kurumlar olmutur. diye konutu.

Gül, Diyarbakr, tarih boyunca ve özelliklede Selcuklular ve Osmanllar döneminde kitap ve kütüphane zenginlii ile öne çkan bir kent olduunu belirterek, Kitap ve kütüphane açsndan Diyarbakr, Anadolu kentleri arasnda ön srada yer almtr. Günümüzde gençlerimizin kitap sevgisinin yeniden yükseldiini görmek bizleri memnun etmektedir. Bu konuda üniversite olarak ehrin bu anlamdaki kültürel geçmiinin hafzas niteliinde olmak üzere, Diyarbekir Kitapln kurduk dedi.

Etkinlikte, Cemil Özgür lköretim Okulu tarafndan, kütüphane haftas münasebetiyle düzenlenen iir, Kompozisyon ve Resim yarmalarnda dereceye giren örencilere ödülleri verildi.

Programa katlan ve ksa bir konuma yapan eyhmus Diken, Nimet Karada, efik Korkusuza programa katlmlarndan dolay teekkür belgeleri verildi.

Daha sonra Rektör Prof. Dr. Talip Gül ve misafirler DYARBEKR Kitaplnn açln yaparak kütüphaneyi gezdi.

Ana Sayfaya Git