D.Ü'de üzüm suyu!

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Karacadağ Kalkınma Ajansı GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı kapsamında “Üzüm Ürünleri İşleme Tesisi” kurdu.

Haberler 01.11.2016 - 08:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr linde Organik Üzüm Yetitiriciliinin Yaygnlatrlmas isimli proje kapsamnda kurulan proje üniversitesanayiçiftçi ibirliiyle hayata geçirildi. Projeyle Diyarbakr ilinde yetitirilen üzümlere katma deer kazandrlmas ve üzümün deer zincirinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadr.

Organik Üzüm Suyu Üretimine Baland

Proje Koordinatörü ve Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öretim Üyesi Doç. Dr. Gültekin Özdemir, tesis ve proje konusunda açklamalarda bulundu. Özdemir sözlerini öyle sürdürdü: Bu yl tesiste deneme amacyla Diyarbakr ili Dicle ilçesinde Organik Meyve Üreticileri Birlii Üyesi üreticilerine ait üzümler organik üzüm suyu olarak ilendi. Tesis, günlük 1 ton üzüm ileme kapasitesine sahip. Bu tesis sayesinde Diyarbakr ilinde üretilen üzümlerin üzüm suyuna dönütürülmesi salanacak. Tesiste üretilecek olan üzüm sular önümüzdeki yldan itibaren Ziraat Fakültesi Döner Sermayesi üzerinden sata sunulacak

Ziraat Fakültesi olarak GAP Bölgesinde Organik tarmn gelitirilmesi ve yaygnlatrlmas amacyla farkl projeler ile çalmalarna devam edeceklerini kaydeden Özdemir, bata üzüm olmak üzere tüm tarmsal ürünlerde organik tarm tekniklerinin kullanlarak bölgenin sahip olduu potansiyelin aça çkarlmas ve farkl gda ürünlerine ilenerek katma deer kazandrlmas yönündeki projelere öncelik verileceini belirtti.

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesinin, GAP Bölge Kalknma daresi tarafnda yürütülen GAP Organik Tarm Küme Gelitirme Projesinin aktif bir üyesi olduunu söyleyen Özdemir, bu proje kapsamnda kurulan gda çalma grubu bakanln yürütüyor.

GAP Bölgesinde Organik Ürünlerin Üretim ve Pazarlanmasna Baland

çalma grubu üyelerinin, GAP bölgesinde çok farkl organik ürünleri ticari olarak üretip pazarladn kaydeden Özdemir, grup üyelerinin, Kilis ilinde organik zeytinya, anlurfa ilinde organik pamuk, zeytinya ve nar ekisi, Diyarbakr ilinde organik üzüm, nohut ve mercimek, rnak ilinde organik bal, Adyaman ilinde organik üzüm ve dut ürettiini ifade etti.

GAP Organik Tarm Kümesinin, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesinin de paydalar arasnda yer ald kamu kurumlar, yar kamusal kurumlar, sivil toplum kurulular ve eitim kurumlarnn yer ald bir oluum olduunu belirten Özdemir, Kümede, Kalknma Ajanslar, Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl Bölge l Müdürlükleri, KOSGEB, bölge üniversiteleri, Sanayi Odalar, Ticaret Odalar, özel sektör, birlikler gibi farkl kurumlardan temsilcilerin yer aldn anlatt.

Markalama Faaliyetleri Devam Ediyor

Küme projesi kapsamnda yürütülen eitim ve üretim faaliyetleri ile GAP bölgesinde organik tarm konusunda çok ciddi mesafeler kaydedildiine dikkat çeken Özdemir, bu proje sayesinde bölgede organik tarm konusunda faaliyet gösteren tüm kurumlar arasnda bir ibirlii ortam yaratldn belirtti. Özdemir, Bu sayede gerek özel sektör gerekse kamu kurumlarnda organik üretim tesisleri kuruldu. u anda organik zeytinya, nar ekisi ve bal bata olmak üzere çok sayda üründe üretim kapasitesini arttrma, markalama ve pazarlama faaliyetleri devam ettirilmektedir. Tüm bu ilemler yaplrken özellikle üretici birliklerinin güçlendirilmesi yönündeki faaliyetlere öncelik verilmektedir dedi.

Özdemir, sözlerini öyle sürdürdü: GAP Organik Küme Projesi sayesinde Türkiyede ilk olma özellii tayan ve Birlemi Milletler Kalknma Programnn (UNDP) teknik destek salad GAP Organik Deer Zinciri Pilot Projeler Mali Destek Program oluturulmu ve bu balamda; organik ürün üretimi ve ileme kapasitesinin arttrlmas, bölgesel ürün çeitliliinin gelitirilmesi ve yenilikçiliin tevik edilmesi, pazarlama ve markalama kabiliyetlerinin kazandrlmas ile örgütlenme ve kurumsallamann tevik edilmesine yönelik projelere maddi destek saland.

Ana Sayfaya Git