Dünden bugüne eğitim-öğretim

Dicle Üniversitesinde “Dünden Bugüne Öğretmen Eğitimi” masaya yatırılarak tartışıldı.

Haberler 26.11.2016 - 09:58 Son Güncelleme : 26.11.2016 - 10:33

Tahir KARAKEç

Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eitim Fakültesi tarafndan düzenlenen 24 Kasm Öretmenler Günü geni bir katlmla gerçekletirildi.

Kongre merkezinde düzenlenen programa, Rektör Prof. Dr. Talip Gül, Ziya Gökalp Eitim Fakültesi Dekan Prof. Dr. Mesut Ergin yan sra dier fakülte dekanlar, akademisyenler ve çok sayda örenci katld.

Öretmenlik mesleinin toplumda müstesna bir yere sahip olduunu dile getiren Eitim Fakültesi Dekan Prof. Dr. Mesut Ergin, öretmenler sayesinde topluma yararl, dürüst, çalkan ve iinde yeterli insanlarn yetitiini ve bu insanlarn ülkelerini ileriye götürdüünü belirtti.

ÖRETMEN MESLE

Öretmenlerin, örencileri yetitirirken birçok fedakrlkta bulunduunu, en zor durumlarda bile örencilere k tuttuunu kaydeden Dekan Ergin, Dolaysyla toplum için bu kadar deerli olan öretmenlere saygda kusur edilmemeli ve deerleri bilinmelidir. Sadece örenciyken deil, büyüyüp yetikin bir insan olduunda da öretmenler unutulmamaldr dedi.

Ardndan söz alan Eitimci ve Okul Psikolou Prof. Dr. Mustafa Ylman, Dünden Bugüne Öretmen Eitimi konusunda konferans verdi.

OKUKUTULAN DERSLER

16 Mart 1848 tarihinde, ilkokullarn öretmen ihtiyacn karlamak amacyla açlan Dar-ul muallimini Sbyann, tarihimizde ilk kez öretmenliin devletçe bir meslek olarak benimsendiinin göstergesi olarak büyük önem tadna dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Ylman, Cumhuriyetin kurulmasyla birlikte, özellikle 3 Kasm 1928de yeni Türk harflerinin kabulüyle toplumun hzla eitilmesinin önem kazandn ve köylere öretmen yetitirme ihtiyacnn doduunu ve yeni Türk alfabesini öretmek amacyla köy öretmen okullar açlarak, buralara askerliini onba ve çavu olarak yapanlarn öretmen olarak atandn belirtti.

1939 ylnda köy enstitülerinin kurulduunu kaydeden Prof. Dr. Ylman, Bu okullarda okutulacak dersler; kültür, tarm ve sanat ya da teknik olmak üzere üçe ayrlmtr. Köy enstitüleri karakterli, becerikli ve kültürlü öretmen yetitirmeyi amaç edinmi bir okuldur. Bir toplu baarma ve demokrasi okuludur. 1952 de üretime dönük ve yapc, yaratc ilevlerinden vazgeçilmi, programna yeni mesleki güncel ve teorik dersler konularak ve isim deitirilerek 1952-1953 öretim ylnda lköretmen okuluna dönütürülmütür dedi.

YÜKSEK ÖRETMEN OKULLARI

Yüksek öretmen okullar ve eitim fakülteleri konusunda da açklamalarda bulunan Ylman, nitelikli öretmen eitimi için u önerilerde bulundu. Öretim programlar görevdeki öretmenler üzerinde yaplacak aratrma sonucu düzenlenmeli, uygulamada yararsz görülen dersler kaldrlmal, okul bitirmede ilk üçe giren örenciler snavsz atanmal, ilk yaryl ortak dersler alnmal yl sonunda bölümler aras yatay geçi salanmal, ders almada uzmanlk, yaymlanm aratrma, ders notu, kitap ölçüt olmal, bitirme ödevleri yeniden konulmal, yüksek lisansa girite mezuniyet derecesi ve ALES puan esas alnmal, eitim ve çevre sorunlar, bilimsel aratrma yöntemleri, demokrasi ve insan haklar, tartma kurallar, iletiim ve insan ilikileri dersleri ortak ders olarak konulmaldr.

Hç BR AMACA HZMET ETMED

Sonuç olarak köy enstitülerinin belirli amaçlar dorultusunda kurulduunu ancak eitim fakültelerinin bir amac bulunmadnn altn çizen Ylman, unlar söyledi: Köy enstitülerinden eitim fakültelerine kadar her konumda öretmenlik, yöneticilik yapm ve mutfaktan baka deyile öretmenlikten 45 yanda yabanc dil örenerek belli bir akademik noktaya gelebilmi 49 yllk özünde öretmen, eitimci akademisyen sfatyla bugün eitim fakültelerinin en büyük açmaz amaçsz braklmalarnn doal sonucu bilime, kantlanm akademik yeterlie dayal bir eitim öretimi salayamamalardr. Öretim elemanlarnn, tarihsel süreç içinde hiçbir öretmen yetitiren kurumda olmad ekilde, uzmanlk alanlar dnda derslere ve uygulamalara girmeleri büyük bir bilimsel çeliki, talihsizliktir. Bu durum, müteriye hileli hizmet sunumu demektir.

Program, Dicle Üniversitesi Devlet Konservatuvarnn verdii konser ile sona erdi.

Ana Sayfaya Git