Dünyanın ‘en etkili’ üniversiteleri arasında Ankara’dan 7 üniversite yer aldı

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında dünya çapında üniversiteleri değerlendiren Times Higher Education (THE), 2022 Etki Sıralaması’nı yayımladı. Üniversitelerin küresel konulara hassasiyetlerinin ve sürdürülebilirlik faaliyetlerinin değerlendirildiği listede Türkiye’den 58, Ankara’dan 7 üniversite yer aldı.

Haberler 11.05.2022 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya genelinde yüksekörenim kurulularn deerlendiren Times Higher Education, Birlemi Milletler Sürdürülebilir Kalknma Amaçlar (SKA) kapsamnda hazrlad Etki Sralamasnn 2022 sonuçlarn yaymlad. Bu yl dördüncü kez yaymlanan aratrmada üniversitelerin faaliyetleri sürdürülebilirlik ve çevresel etkiler açsndan incelendi. Sanayi, Yenilikçilik ve Altyap, Bar, Adalet ve Güçlü Kurumlar, Nitelikli Eitim, Amaçlar için Ortaklklar gibi 17 kriterle deerlendirilen 1.406 üniversite içinde Türkiyeden 58 üniversite yer ald. Türk Eitim Dernei Yüksekörenim Vakf tarafndan 2009da kurulan TED Üniversitesi, yüzde 22lik bir artla puann 59,9a yükselterek Ankarann küresel etkisi en yüksek vakf üniversitesi oldu.

Konuyla ilgili deerlendirmelerini paylaan TED Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. hsan Sabuncuolu, Bu yl Türkiyeden 58 üniversitenin dhil olduu sralamada, TED Üniversitesi olarak bir önceki yla göre 4 üniversiteyi geride brakarak 23. srada konumlandk. Türkiyedeki vakf üniversiteleri içinde 8. srada yer alrken, sralamaya Ankaradan katlan 3 vakf üniversitesi arasnda, geçtiimiz yl olduu gibi bu yl da birinciliimizi koruduk. Üniversiteleri Sürdürülebilir Kalknma Amaçlar kapsamnda deerlendiren tek küresel performans tablosunda elde ettiimiz bu baaryla ülkemizi uluslararas platformlarda temsil ediyoruz dedi.

ÜNVERSTE SAYISI ARTSA DA SIRALAMASI DEMED

Geçtiimiz yl 1.117 üniversitenin katld sralamada bu yl 1.406 üniversite deerlendirildi. Sralamaya dhil olan üniversite says yaklak yüzde 30 artsa da TED Üniversitesi küresel endeksteki yerini korumay baard. 601-800 bandndaki sralamalarnn deimediine dikkat çeken Prof. Dr. hsan Sabuncuolu, Son iki ylda yürüttüümüz hazrlk çalmalar, bir üst baar düzeyine çkma esnekliimizi artryor. Rakamlarla ifade etmek gerekirse, 5 puanlk bir artla 401-600 bandna kolaylkla yükselebileceimizi görüyoruz. Geçtiimiz yl 6, bu yl 7 Sürdürülebilir Kalknma Amacyla deerlendirildik. En yüksek performans dört numaral Nitelikli Eitim kriterinde göstererek yüzde 10luk bir puan artyla 201-300 bandndaki sralamamz koruduk. Bu yl deerlendirmeye yeni dhil ettiimiz Bar, Adalet ve Güçlü Kurumlar balnda ise dikkate deer bir ivme yakalayarak 60 puanla 301-400 sralama bandnda yer aldk. Sanayi, Yenilikçilik ve Altyap, Eitsizliklerin Azaltlmas, Amaçlar için Ortaklklar balklarnda göreli bir düü olsa da genel puanda ortalamamz yükseltmeyi baardk ifadelerini kulland.

NTELKL ETM BALIINDA DÜNYADA LK 300 ÜNVERSTE ARASINDA

Deerlendirmeye sunulan SKA saysndaki artn, TED Üniversitesinin sürdürülebilir kalknma odakl faaliyetlerinin farkl alanlarda görünür olmaya baladnn bir kant saylabileceine dikkat çeken Prof. Dr. hsan Sabuncuolu, görülerini u ifadelerle sonlandrd:

Bu yl ilk kez deerlendirildiimiz Bar, Adalet ve Güçlü Kurumlar balnda Türkiyedeki 38 üniversite arasna 17. sradan dhil olduk. Nitelikli Eitim kategorisinde küreselde ilk 300 üniversite arasnda gösterilirken, Türkiyede 50 üniversite içinde 16. sray elde ettik. TED Üniversitesi olarak 2021in ekim aynda Birlemi Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalknma Hedefleri Gündemine ballmz açklam, faaliyetlerimizi belirlenen Sürdürülebilir Kalknma Amaçlarna uyumlu bir biçimde yürüteceimizi taahhüt etmitik. Bu bak açsyla, önümüzdeki yllarda Times Higher Education Etki Sralamasndaki baarlarmz ileri tayacamza güvenimiz tam.

Ana Sayfaya Git