Düşünme becerileri ölçülecek?

MEB, öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerinin farklı soru tipleri ölçmeyi hedefleyen ABİDE kapsamında 50 bin öğrencinin katılımıyla araştırma yapacak.

Haberler 11.11.2017 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aratrma ile temel eitimdeki örencilerin okulda örendikleri bilgileri günlük yaamda kullanma becerileri ile üst düzey zihinsel becerilere sahip olma düzeyleri ortaya belirlenecek

HABER MERKEZ

Milli Eitim Bakanl (MEB) örencilerin üst düzey düünme becerilerinin farkl soru tipleri ölçmeyi hedefleyen Akademik Becerilerin zlenmesi ve Deerlendirilmesi (ABDE) kapsamnda, gelecek yl 50 bin örencinin katlmyla yeni bir aratrma yapacak.

Milli Eitim Bakanlnn 2018 yl bütçesi için hazrlad tasarda, gelecek yla yönelik hedeflere yer verildi.

Bu kapsamda, ulusal izleme çalmalar çerçevesinde, örencilerin üst düzey düünme becerilerinin farkl soru tipleri (çoktan seçmeli ve açk uçlu) ile ölçmeyi hedefleyen ABDE aratrmasnn ikincisi 2018 ylnda yaplacak.

Ölçme Deerlendirme ve Snav Hizmetleri Genel Müdürlüünce yürütülen ABDE kapsamnda, aratrmann ilki 2016 yl nisan aynda 81 il 495 ilçe bin 299 okul ve 38 bin örencinin katlmyla gerçekletirildi. Bakanlk, 2018 ylnn Mart aynda da yaklak 50 bin örencinin katlm ile ABDE aratrmasn ikincisini yapacak.

Üst düzey düünme becerileri

Aratrma ile ülke genelinde, 8. snf örencilerine baar testleri ve anketler uygulanacak. çoktan seçmeli ve açk uçlu sorularn yer alaca aratrma ile temel eitimde olan örencilerin okulda örendikleri bilgileri günlük yaamda kullanma becerileri ile üst düzey zihinsel becerilere sahip olma düzeyleri ortaya çkarlacak.

Anketlerle, örencilerin baarnn etkilendii deikenlerin tespit edilmesi de amaçlanyor.

Bakanlk, aratrmann sonuçlarn hazrlanan raporla kamuoyu ile de paylaacak.

Ana Sayfaya Git