E-sınav yaygınlaştı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ehliyet sınavı gibi açık lise ve açık ortaokul sınavlarının da elektronik ortamda yapılabilmesi için çalışma başlattı.

Haberler 16.12.2016 - 08:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MEB Ölçme, Deerlendirme ve Snav Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Bayram çetin yaklak bir yl önce pilot illerde ehliyet snav olarak da adlandrlan Motorlu Tatlar Sürücü Kursiyerleri Snavn (MTSKS) elektronik ortamda yapmaya baladklarn hatrlatt.

Elektronik sistemin sorularn hazrlanmasndan baslmasna ve nakliyesinden deerlendirmesine kadar birçok alanda kolaylk saladn belirten çetin, masraflar azaltan sistemin adaylar için de büyük kolaylk saladn aktard.

Sistem sayesinde adaylarn internet ortamnda snav randevusu alabildiini anlatan çetin, adaylarn snavdan çkar çkmaz da girdii snavn sonucunu annda alabildiini söyledi. .

Ehliyet snavnn elektronik ortamda u anda aralarnda stanbul, Ankara ve zmirin de bulunduu 16 ilde gerçekletirildiini belirten çetin, En az yar yarya masraflar azaltan bir sistem diyebiliriz. u anda 16 ilimizde elektronik snav uygulamas gerçekletiriliyor. 4 ilimiz daha snav yapmaya hazr hale getirildi. Buralarda da balayacaz. 17 ilimizde de kurulum çalmalarmz devam ediyor. Biz 81 ilimizde de bu elektronik snav merkezlerini yaymay planlyoruz. diye konutu.

- Baka snavlar da yaplabilir

Bakanlk bünyesinde, geni katlml baz snavlarn da elektronik ortamda yaplmas için planlamalar yapldn vurgulayan çetin, unlar kaydetti:

Bakanlk bünyesinde geni çapl yaplan baz snavlarmz da elektronik ortamda yapmay planlyoruz. imdilik MTSKSyi yapyoruz. Büyük snavlardan bir tanesi de Açk Öretim Lisesi (AÖL) ve Açk Öretim Ortaokulu (AÖO) snavlar. Yakn zamanda bunlar da elektronik ortamda yapmay planlyoruz. Arkasndan baka snavlarmz da benzer sistemle yaplabilir. Belki tüm snavlar mümkün olmayabilir çünkü elektronik snav merkezlerinin kapasitesi snrl, ayn anda çok kiinin snava girebilecei merkezler yok. u anda bu sebeple tüm snavlar yapmak mümkün olmayabilir.

- Vatanda uygulamadan memnun

anlurfada ehliyet snavna giren adaylar ile usta öreticiler de uygulamann bir an önce ülke genelinde yaygnlatrlmasn istediklerini dile getirdi.

Direksiyon öreticisi Faruk Danac, yeni sistemin zaman kaybnn önüne geçtiini söyledi.

Bekleme süresinin olmaynn her aday için memnuniyet verici olduunu vurgulayan Danac, Dier snavla iki, iki buçuk ay bekleniyordu. u an elektronik sisteme geçildii zaman snava girince bir saat içerisinde sonucunu alabiliyor. Aday geçemezse tekrar bir iki hafta içerisinde ikinci bir snava girerek ehliyetini alabiliyor. Zaman kayb yok, bekleme süresi yok. Kaldnda hemen beklemeden ikinci bir snava daha girebiliyor. dedi.

Snava giren brahim Halil Budak ise sistemin faydal olduunu belirterek, Bakasnn yerine snava girmeye çalan jokeyleri de engelleyici olur. Hem sürücü kurslar hem de kursiyerler açsndan bu sistem daha kolay. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git