Eğitimci-Yazar Haras: Yardımcı kaynak kitaplar ekstra külfet oluşturuyor

Eğitimci-Yazar Erkan Haras, okulların açılmasıyla birlikte öğretmenler tarafından öğrencilere aldırılan yardımcı kaynak kitapların, velilere ekstra külfet getirdiğini söyledi.

Haberler 20.09.2019 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni Eitim Öretim ylnn balamasyla birlikte öretmenler tarafndan örencilere aldrlan yardmc kaynak kitaplarn velilere ekstra külfet yüklediini belirten Eitimci -Yazar Erkan Haras Milli Eitim Bakanlnn daha besleyici kitaplar hazrlamas gerektiini ifade etti.

Her yl deien eitim sistemi örenci ve velileri olumsuz yönde etkiliyor. Eitimde bir düzenin oturtulamamas sebebiyle örenciler için hazrlanan kitaplar da yeterli seviyede olamyor. Okullarda Milli Eitim Bakanlnn verdii kitaplarn yan sra ekstra olarak örenciye aldrlan kaynak kitaplarn fiyatlar velileri maddi anlamda olumsuz etkiliyor.

Ek kitaplarn oluturduu külfet, klk kyafet yönetmelii, okullardaki dersliklerin yetersiz olmas gibi konularla ilgili LKHAya deerlendirmelerde bulunan Eitimci-Yazar Erkan Haras, Milli Eitim Bakanlnn ek kitaplarda yazl olan konular da kapsayan daha kapsayc kitaplar hazrlamas gerektiini ifade etti.

2019-2020 Eitim-Öretim ylnn tüm örenci, öretmen ve velilere hayrl olmas temennisiyle konumasna balayan Haras, Milli Eitim Bakanlnca verilen kitaplarn içeriinin ksmi olarak yetersiz olmasndan dolay öretmen arkadalarmz örencileri farkl kaynak kitaplara yönlendiriyor. Milli Eitim bunu göz önünde bulundurarak daha besleyici ekilde kitaplar düzenlemesi gerekir. Bakanln bu yönde bir çalmas var. Bir eyler hemen gerçeklemiyor. Yava yava düzeleceini ümit ediyoruz. Tabi ki, bu ek kaynak kitaplar velilerimiz için büyük bir külfet oluturmaktadr. Her gün velilerimizden, Hocam u kadar para verdim. Neden ekstra kitap aldrlyor? eklinde eletiriler alyoruz. dedi.

Yardmc kaynak kitaplar ranta dönütürülmemeli

Haras, Öretmenlik bata bir vicdan iidir. Örenciyi kskanmayan 3 kii var. Bunlar, anne, baba ve öretmendir. Öretmen her zaman örencisinin daha iyi yerlere gelmesini ister. Öretmen örencisinin daha iyi yerlere gelmesi için tavsiyelerde bulunarak kitap aldryor. Daha fazla destek salasn diye bunu yapyor. Ama bunun ranta çevrilmemesi gerekiyor. Öretmen daha baarl bir örenci profili ile karlamak istiyor. Demek ki, okul kitaplarnn içerisindeki bilgileri eksik buluyorlar ki baka yere yönlendiriyorlar. Milli Eitim Bakanl da bunu göz önünde bulundurarak kaynak kitaplarda bulunan bilgileri de Milli Eitim kitaplarna eklemelidir. eklinde konutu.

Snflarda örenci saysnn fazla olmas her yönüyle engel tekil eder

Baz okullarda snftaki örenci saylarnn fazla olmas sebebiyle yeterli derecede örenciler ile ilgilenilememesi ve bu nedenle eitimde istenilen kalitenin yakalanamamas konusuna da deinen Haras, Snflarda çok fazla örencinin olmas dersin akn da, verimini de engeller. Öretmenin verimini de, örencinin anlama algsn da engeller. Her tarafa engel olur. Bu tür durumlarda çözüm olarak okul says, derslik says arttrlabilir. 1inci ve 2nci snflar önemlidir. Hiç kimse ilk öretmenini unutamaz. lkokuldaki öretmen kii için bir mayadr. 45-50 kiilik bir kalabaln içerisinde öretmen her bir örenciye zaman ayramaz. Zaman ayramayaca için de verimli olamayacaktr. Örencinin gözünde öretmen öretemeyen ya da snf susturmaya çalan biri gibi görünecektir. Oysa snftaki örenci says daha az olursa öretmen örenciye daha candan yaklaacak, daha verimli olacaktr. Böylelikle örencinin gözünde de öretmen farkl bir profile sahip olacaktr. Kalabalk sebebiyle örenci okula da gitmeyebilir. Bu bir dezavantajdr. çocuk kalabaln içerisine girmek istemeyebilir. Kalabalk içerisinde kaybolmak istemeyebilir. Zaten kalabaln içerisinde kaybolmu ve kendini bulmaya çalan bir toplumla kar karyayz. Bu durum ilkokulda çocuun ruhuna sirayet ederse kendisini kaybetmi bir çocukla kar karya kalrz. dedi.

Keke klk kyafet yerine Türkiyeyi gururlandran meseleleri konusaydk

Bir ülkede klk kyafet, saç, elbise gibi eylerin tartlmas yerine bilimin tartlmas, eitimin tartlmas gerektiine deinen Haras, son olarak unlar söyledi:

Tek tip kyafet ile bütün örencilerin ayn ekilde okula gelmesi, örenciler arasnda zengin-fakir ayrm olmamas için avantajdr. steyen istediini giysin denildiinde çok uç noktalarda kyafetler giyilebiliyor. Disiplin açsndan tek bir kyafetin belirlenmesini doru buluyorum. Liselerde serbest kyafet olduu zaman hangisinin öretmen hangisinin örenci olduunu bilemeyebiliyoruz. Tek tip kyafetin de rant iine döndürülmemesi gerekiyor. Örencinin bütçesine göre bir ayarlama yaplmaldr.

Ana Sayfaya Git