Eğitimde KDV kaldırılsın!

Özel öğretim kurumlarının yer aldığı dernekler, Özel Öğretim Kurumları Platformu adı altında bir açıklama yaptı. Daha iyi hizmet verilebilmesi için eğitimde KDV’nin kaldırılması talep edilirken, bakanlığın özel okullarda okuyan öğrencilere verdiği ve sonra kaldırdığı eğitim teşvikinin de devam ettirilmesi istendi.

Haberler 16.09.2019 - 00:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Özel Okullar Dernei, Tüm Özel Öretim Kurumlar Dernei, Özel Öretim Dernei, Özel Öretim Kurumlar Birlii, Özel Eitim Öretim Birliinin oluturduu Özel Öretim Kurumlar Platformu, son aylarda mali zorluklar yaad için eitimde yaanan aksamalarla ilgili bir açklama yapt. Açklamada, Son yllarda özel okullarda yaanan ekonomik sorunlarn ortaya çkmamas için Milli Eitim Bakanlmz ve Özel öretim kurumlar Genel Müdürlüümüz gerekli çalmay yapyor. Bu çalmalara biz de gerekli destei salayacaz. Okul açma ve yürütme konusunda daha dikkatli bir yol izlenmesi bir zorunluluk. Kurulan okullarn ve kurucularn mali yeterlilikleri ve eitim geçmileri hem bakanlmz hem de özel okullarn çats durumunda olan sivil toplum kurulularmz tarafndan denetlenmeli ifadelerine yer verildi.

Özel okullarn daha iyi hizmet verebilmesi için eitimde KDVnin kaldrlmas talep edilirken, bakanln örencilere tevik kapsamnda verdii eitim öretim desteinin de devam ettirilmesi istendi.

12 bin özel okulun içinde az saydaki skntl kurumu sanki bütün özel okullarda böyle bir durum varm gibi yanstmak son derece yanl denilen açklamada, unlar yer ald:

Ülkemizde genel ekonomik duruma bal olarak bütün sektörlerde belirli dönemlerde skntlar yaanabiliyor. çinde bulunduumuz yl özel okul sektöründe baz skntlar gözlemleniyor. Ancak bu durum baz çevrelerce abartlmakta ve özel okullarmz karalama boyutuna dönütürülüyor. Bu ülkede asrlk özel okullar var. Özel okullardan milyonlarca baarl örenci yetiti. Özel okullarmz eitim sistemimizin vazgeçilmez bir parças.

Elbette eitim gibi önemli bir sektörde ortaya çkabilecek olumsuzluklar göz ard edilemez. Ancak 12 bin özel okulun içinde az saydaki skntl kurumu sanki bütün özel okullarda böyle bir durum varm gibi yanstmak son derece yanl. Ülkemizin eitim geçmiinde önemli bir paya sahip olan özel okullar hem eitimimize önemli katklarda bulunuyor, hem de resm okullarmza birçok konuda öncülük ediyor. Özel okullarda 1.5 milyona yakn örenci okuyor. Bu okullar resm okullarmzn yükünü paylat gibi ciddi ölçüde de istihdam yaratyor. Yaplan eletirilerde bu gerçek göz önünde bulundurulmal.

HEM BAKANLIK HEM SVL TOPLUM DENETMEL

Son yllarda özel okullarda yaanan ekonomik sorunlarn ortaya çkmamas için Milli Eitim Bakanlmz ve Özel öretim kurumlar Genel Müdürlüümüz gerekli çalmay yapyor. Bu çalmalara biz de gerekli destei salayacaz. Okul açma ve yürütme konusunda daha dikkatli bir yol izlenmesi bir zorunluluk. Kurulan okullarn ve kurucularn mali yeterlilikleri ve eitim geçmileri hem bakanlmz hem de özel okullarn çats durumunda olan sivil toplum kurulularmz tarafndan denetlenmeli.

GRM STE KIRILMAMALI

Okullarn ekonomik skntya dümesinin isim hakk veren kurumlarla bir ilgisi yok. Tek bir okul da, herhangi bir zincire bal okul da ekonomik skntya düebilir. Büyük organizasyonlarda aksayan bir kurumu organizasyondaki dier kurumlar destekledii için daha az olumsuzluk yaanabilir. Bu konuda sektörü lekeleyecek genellemelerden titizlikle kaçnmak gerekir. Tabi ki atlacak somut admlar destekleyeceiz. Alnacak tedbirlerin sektörün giriim isteini krmamasna da dikkat edilmeli.

Ana Sayfaya Git