Eğitim'de Yenilik Anlayışı Geliyor

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Öğretmenlerin daha iyi yetişmiş bireyler olarak sistemimize girmesini sağlamak için büyük çaplı öğretmen eğitimi projeleri başlatacağız” dedi.

Haberler 04.09.2018 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, 2018-2019 Eitim Öretim Yl Mesleki çalma Programnn balangc dolaysyla TRT Haber ve Eitim Biliim A (EBA) üzerinden canl yaynda, okullarda ders ba hazrl yapan yaklak 1 milyon öretmene seslendi.

Bakanln Baöretmen Salonunda düzenlenen programda, öretmenlerin çocuklarn hamurunu her gün kardn ve toplumun inasn üstlendiini belirten Selçuk, unu biliyorum ki Mevlana sema dönerken Akam olsa da eve gitsem diye dönmüyordu. Yunus iirlerini yazarken Bu iki kta da böyle oluversin, nasl olsa okuyan olmaz diye yazmyordu. Mimar Sinan, Nasl olsa ben öldükten sonra yklr diye bina ina etmiyordu. Biz böyle gördük, bundan sonra da bize yaptmz iin akyla, laykyla, neesiyle yapmak düer. ltifat beklemeden marifete talip olmak hayalimiz. diye konutu.

Selçuk, öretmenliin, kolay bir meslek olmadna dikkati çekerek, Gökyüzündeki bulutlar deiir, açlr, kararr. Aslolan gökyüzü olmaktr, bulut olmak deildir. Bulutlar ya da artlar ne olursa olsun öretmen, çocuun hakkn sorgusuz ve pein veren kiidir. artlar kötü olsa bile çocuun hakk pazarlk konusu bile olamaz. ifadelerini kulland.

- Öretmen örencisi için toprak olmal

Örencilerin, öretmenlerinden bekledii ilk eyin sevgi ve sayg olduunu vurgulayan Selçuk, unlar kaydetti:

çocuun hayatna dokunmak, onunla her gün göz göze gelmek, onun hayatnda çocuk diliyle söylersek kocaman yer sahibi olmak, bazen anneden ve babadan dahi önemli bir yer tutmak, umut dolu çocuk dünyasnn kaptan ve kahraman olmak. Öretmenlik dediimiz, tam da böyle bir ey. Örenmeyi hükmedici bir öretmen olarak deil, kolaylatrc bir rehber olarak yapmay tercih etmek.

Bir öretmen, örencisi için ya toprak olur ya bahçvan. Topraksa çocuun yetimesi için her türlü koulu hazrlar ve kucanda hayat baheder. Hayatn hediyesi ve emanetine sessizce hayranlk duyar. Bahçvansa sürekli budamay düünür. uras olmad, buras olacak der. Budayamazsa uzman bulur, budattrr. Ek dersti, etüttü, takviyeydi budar. Toprak her misafire hürmet eder. Bahçvansa ayrk otu arar durur.

- Doru eitimi, büyük insanlar verir

Selçuk, iyi eitimi verecek olanlarn öretmenler olduuna dikkati çekerek, Doru eitimi büyük binalar deil, büyük insanlar verir. Bu salonun giriinde nsan, insann gölgesinde yetiir. sözü misafirlerimizi karlyor. Zira ahsiyeti, ahsiyet bina eder. Güçlü bir ahsiyet olabilmek öretmenin kendisini yetitirmesinden geçiyor. Öretmenlik çocuklara bir ey öretmek deildir. Öncelikle ve hassaten öretmenin kendi olgunlama serüvenidir. Kemalat ve kiisel geliim yolculuudur. Asl yolcu öretmendir. çocuklarn geliimi öretmenin geliimine dorudan baldr. çocuklar ancak ve ancak kendimize yatrm yaparak zengin klabiliriz. Kamil bir öretmenin koridordaki yürüyüü bile derstir. çocuklar ilk nazarda öretmenlerin kalbiyle ilgilenir, beyniyle deil. O yüzden deneyimli öretmenler bütün çocuklarn gözüne gözleri ve gülümsemeleri demeden derse balamaz. Bunun için çok yönlü öretmenlere ihtiyacmz var. deerlendirmesinde bulundu.

- Paradigma deiiklii içindeyiz

Örencileri çok yönlü yetitirecek olanlarn öretmenler olduunu ifade eden Selçuk, Önümüzdeki süreçte, öretmen eitimleri, öretmenlerin çok daha donanml, çok daha iyi yetimi bireyler olarak sistemimize girmesini salamak için çok büyük çapl öretmen eitimi projeleri balatacaz. dedi.

Selçuk, Bakanlk olarak bir paradigma deiiklii içinde olduklarn ve ekim aynda yaplacak makro plan sunumunda bu deiikliin detaylarn açklayacaklarn belirterek, 1970lerden beri eitim sistemimizin istikametinde bir deiiklik, bir kayp var. Dünyann 4üncü büyük krlmasna ahit olacamz bir döneme giriyoruz. Bu, bizim için günlük operasyonlarla gerçekletirilecek bir dönüüm deil, çok daha büyük deiiklik, ekosistemin tümüyle deitirilmesinin gerektiini bir durum. Bu durumun maddi unsurlarn dönütürmek çok zor deil. çünkü Türkiyenin imkanlar giderek artyor. Bugün bunu dönütürmenin zihniyet tarafndayz. deerlendirmesinde bulundu.

- Örenci saymz 150 ülkenin nüfusundan fazla

Türkiyede 17,5 milyon örenci ve 915 bin öretmen olduunu hatrlatan Selçuk, örenci saysnn yaklak 150 ülkenin nüfusundan daha fazla olduunu belirtti. Selçuk, hakk verildiinden bunun büyük bir nimet, hakk verilmediinde ise büyük bir külfetin habercisi olduunu, en küçük deiikliin on binlerce öretmeni ve yüz binlerce örenciyi etkilediini ifade etti.

Selçuk, aldklar kararlarda öretmenlerin görülerini de önemsediklerini ifade ederek, Eer biz büyük bir aileysek, 1 milyon öretmenimiz var diye övünüyorsak, onlarn seslerine kulak vermemiz lazm. Geldiimiz günden beri, sahadan her türlü yönetici ve öretmen arkadalarmz buraya davet edip onlarla birlikte çalyoruz. Buna benzer bir çalmamz da 1 milyon öretmen 1 milyon fikir projesi olacak. Bu projenin önerisi de bir öretmen arkadamzdan geldi. Bu kapsamda, alacamz her karar paydalarmzla tartarak daha güzel daha pratik çözümler üreteceiz. dedi.

Ana Sayfaya Git