Eğitime darbe!

"Eğitime getirilen 8+4'lük sistem imam hatiplerin kapatılması için alınmış bir tedbirdi"

Haberler 20.01.2020 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DEV tarafndan düzenlenen Zorunlu Temel Eitim Yasas temal öretmenler bulumasnda konuan Eitimci Hüseyin Oruç, 28 ubat 1997de eitime getirilen 8+4 sisteminin imam hatiplerin kapatlmas için alnm bir karar olduunu belirtti.

deal Eitim Vakf (DEV) tarafndan Diyarbakrda Zorunlu Temel Eitim Yasas temal öretmenler bulumas paneli düzenlendi.

Programda konuan panelistlerden Eitimci Hüseyin Oruç, 28 ubat 1997de eitime getirilen 8+4 sisteminin, imam hatiplerin kapatlmas için alnm bir karar olduunu belirtti.

lköretimin, örencilere gelecekteki mesleklerini seçmelerini kolaylatrmak için açlm okullar olduunu belirten Eitimci Hüseyin Oruç, lköretimin önemi; örencileri ilgi, istidat ve yetenekleri dorultusunda gelitirmek, hayata ve üst öretime hazrlamak, el becerisi ile zihinsel baarlarn birletirerek çok yönlü geliimlerini salamaktr. Mesleki ilgi ve yeteneklerinin ortaya çkmasn salayarak gelecekteki mesleklerini seçmelerini kolaylatrmak için açlm okullardr. Örenciye üretici olarak geçimini salamas ve ekonomik kalknmaya katkda bulunmas için bir meslein ön hazrln yaptrma yeridir. çocua toplumda etkin biçimde ilevde bulunabilmesi için gereken beceri ve tutumlar kazandrmaktr. Bu yönüyle ilköretim, uluslama ve toplumsallama amaçlarna da katkda bulunur. Yani okullar kendi fikirlerine yönelik insanlar yetitirmeyi hedeflerler. ifadelerini kulland.

Darbeler meslek liselerinin 10-15 yl geride kalmasna sebep oldu

28 ubat 1997de eitime getirilen 8+4 sisteminin eitime yaplm bir darbe olduunu yorumlayan Oruç, Türkiyede her 10-15 ylda yaplan darbeler ülkemizin gelimesini engellemitir. 28 ubat 1997 ylnda kesintisiz eitim geldi. Yaplan darbelerden sonra eitime getirilen 8+4 sistemi, bu seferde eitime darbe oldu. Bu da imam hatipler ve Kuran kurslarnn kapatlmas için alnm bir tedbirdi. Bu darbeler meslek liselerinin 10-15 yl geride kalmasna sebep oldu. eklinde konutu.

Zorunlu temel eitimdeki sorunlar aktaran Oruç, Okul, bina ve tesisler ile ilgili olarak ikili eitime geçmeye baladktan sonra örenciler, saat 17.00 veya 18.00da okuldan çkmaya baladlar. Bina yetersizlii ve planlamada ciddi bir sorunumuz var. Okul programlarnn gelitirilmeye ihtiyac var. Okullarda ders araç ve gereçler, basl kaynaklar yeterli miktarda deildir. Okul öncesi okullarda, eitim çalmalarn destekleyici mali kaynaklarda skntlar var. Makro ve mikro düzeyde eitim planlamas yetersiz görülüyor. Okular da yeterli hizmet servisleri yok. Öretmenlerin çou mahrumiyet bölgelerinde çalmak istemiyorlar. dedi.

Eitimin temel amacnn toplumda yaayan bireylerin sosyallemesine katk sunmak amacnn olduu belirten Eitimci Nihat Ada, öyle konutu:

Eitim, insanlk tarihi kadar eskidir ancak ilim olarak yeni bir alandr. Eitimin temel amac, toplumda yaayan bireylerin sosyallemesine katk sunmaktr. Eitim, bilimsel olarak yaam boyu devam eden programl bir süreçtir. nsann var oluundan sözlü kültürden bugüne kadar devam etmitir.

Tümden kabul ve tümden ret anlaynn yanl olduunu belirten Eitimci Yahya Ora ise zorunlu eitim ile 28 ubat 1997 ylndan sonra dindar neslin hedef alndn, eitimin hak olduunu, bir görev olmadn ve devlet tarafndan dayatlmasnn skntlarndan bahsetti.

Ana Sayfaya Git