Eğitime kazandırılıyor

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak aileleriyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli çocuklar, yarım kalan eğitimlerini sürdürmeleri için sokak denetimleri ve ev ziyaretleriyle tespit edilerek okul ile buluşturuluyor.

Haberler 01.03.2018 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ülkelerindeki iç savatan kaçarak aileleriyle Türkiyeye snan Suriyeli çocuklar, yarm kalan eitim hayallerini gerçekletirmeleri için sokak denetimleri ve ev ziyaretleriyle tespit edilerek okula kazandrlyor.

Savan yaamlarna kastettii, ülkelerinden, evlerinden, eitimden mahrum edilen çocuklar, aileleriyle geldikleri Türkiyede yaama baland.

Snmac çocuklarn cadde ve sokaklarda mendil satmas ve ar ilerde çaltrlmasnn önlenerek, yarm kalan eitimlerini sürdürmeleri amacyla Milli Eitim Bakanlnca (MEB) Suriyeli çocuklarn Türk Eitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PCTES) uygulanyor.

Proje kapsamnda yüzlerce çocuk yeniden eitimle buluturulurken, Diyarbakrda Milli Eitim Müdürlüünce balatlan seferberlik kapsamnda hane ziyaretleri gerçekletiriliyor, cadde ve sokaklarda araçla takip yaplarak mendil satan, çaltrlan çocuklar tespit ediliyor.

Son bir ylda bu çalmalarla okulla buluturulan snmac çocuklarn says yüzde 350 artt.

Elleri yeniden kalem tutan çocuklar, hayallerindeki mesleklere sahip olmak için eitimlerini baaryla sürdürüyor

- Türkiye bize kaplarn, okullarn açt

Suriyenin Ayn el Arap (Kobani) bölgesinden ailesi ile geldii Türkiyede Diyarbakra yerleen 11 yandaki B.O, AA muhabirine yapt açklamada, yarm kalan eitimini sürdürmekten mutlu olduunu söyledi.

B.O, Türkiyeye çok teekkür ediyorum. Türkiye bize kaplarn, okullarn açt. Bize defter ve kitaplarmz da veriyorlar. ngilizce öretmeni olup, vatanmdaki çocuklar okutmak istiyorum. dedi.

- Suriyede sava, Türkiyede ise güven vard

16 yandaki S.A. da Suriyede zor günler yaadklarn, ülkesinde eitimini sürdürme olana bulamadn belirtti.

Suriyede sava, Türkiyede ise güven vard. Onun için buraya geldik. Türkiye bize okullarn açt. Türkiyenin sayesinde Suriyeli örenciler olarak okulumuza devam ediyoruz. Mühendis olmak, Halepe döndüümüzde yklan evimizi yeniden ina etmek istiyorum. diyen S.A, bu destek için yetkililere teekkür etti.

Ayn el Araptan 4 yl önce Diyarbakra gelen ve projeyle 3 çocuu okula kazandrlan 46 yandaki Rabia Müslim, memleketlerinden ayrlmann çok zor olduunu anlatt.

Geldiklerinde Türkiyenin scakl ile karlatklarn aktaran Müslim, kendilerine her konuda destek sunulduunu belirtti.

Müslim, Her yardm Türkiye bize yapt. Allah raz olsun. çok memnunuz. Allah, Türkiye devletinden, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoandan raz olsun. diye konutu.

- Kimi doktor kimi mühendis kimi öretmen olmak istiyor

Suriyeli çocuklara eitim veren snf öretmenlerinden Gülbin Doru, proje kapsamnda eitimlerini sürdüren örencilerin sava psikolojisinden çkmasnn salandn aktard.

Her eye ramen hayatn devam ettiini eitimle örencilere aladklarn dile getiren Doru, Onlara hayallerini sorduumda hepsinin büyük hayalleri var. Kimi doktor kimi mühendis kimi de öretmen olmak istiyor. Hepsinin amac burada bir meslek edinip, ülkelerine döndüklerinde faydal olmak çünkü gelecee umutla bakyorlar. ifadelerini kulland.

- Örenci says yüzde 350 artt

l Milli Eitim Müdürlüü Hayat Boyu Eitim ube Müdürü Ebubekir Ekin, Diyarbakrda bin 500ü iki geçici eitim merkezinde, 2 bin 500ü de resmi okullarda toplam 4 bin Suriyeli örencinin eitim gördüünü bildirdi.

Türkiye sayesinde Suriyeli çocuklarn gelecee umutla baktn vurgulayan Ekin, Kendi vatandalarmz için olduu gibi Suriyeli misafirlerimizin çocuklarnn da gelecee daha emin admlarla yürüyebilmeleri adna birçok adm atyoruz. eklinde konutu.

Suriyeli çocuklar okullatrmak adna ev ve i yeri ziyaretleri gerçekletirdikmerini, sokakta mendil satan çocuklar belirlediklerini dile getiren Ekin, unlar kaydetti:

Sokakta okula gitmediini tespit ettiimiz çocuklarn evine rehber öretmen ve gönüllü Suriyeli öreticilerimizin bulunduu komisyonumuzu yönlendiriyoruz. Bu çocuklar okullara kaydediyoruz. Sonrasnda giysi, krtasiye ve yiyecek yardmlarn içeren hediyelerimizle ailelere gidiyoruz. Bu konuda Diyarbakr Milli Eitim Müdürlüü olarak iddialyz. Son bir yl içerisinde okullatrdmz örenci says yüzde 350 art gösterdi.

Örencilerin eitimlerini sürdürüp, girdikleri snavda üniversiteyi kazanarak, hayallerine kavumalar için çaba gösterdiklerini belirten Ekin, proje çerçevesinde Diyarbakrda 77si Suriyeli 134 öreticinin görev aldn, bu kiilere ayn zamanda istihdam olana salandn kaydetti.

Ekin, örencilere servis imkan da sunulduunu anlatarak, bu projeyi baaryla sürdürmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git