Ebru'nun gönül sevgisi!

Çorumlu öğretmen Ebru Çakıcı, 9 yıl önce atandığı ve mecburi hizmet süresi dolmasına rağmen gönüllü olarak kaldığı Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı Başdeğirmen köyünü "ikinci memleketi" gibi görüyor.

Haberler 03.05.2018 - 08:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çorumlu öretmen Ebru çakc, 9 yl önce atand ve mecburi hizmet süresi dolmasna ramen gönüllü olarak kald Diyarbakrn Silvan ilçesine bal Badeirmen köyünü ikinci memleketi gibi görüyor.

Ailelerini ve memleketlerini arkalarnda brakp Türkiyenin farkl bölgelerindeki köylerde birer eitim neferi olarak görev yapan öretmenler, sadece örencileri eitimle buluturmakla kalmyor her kesime de k oluyor.

Hayatn kutsal mesleine adayan bu eitim neferlerinden biri de Diyarbakrn Silvan ilçesine bal Badeirmen köyünde görev yapan 39 yandaki çorumlu okul öncesi öretmeni Ebru çakc.

Açköretim Fakültesi Okul Öncesi Öretmenlii Bölümünden mezun olan ve ksa bir süre Tokatta ücretli öretmenlik yapan çakc, daha sonra Badeirmen köyüne atand.

Kürtçe konumalar nedeniyle örencileriyle önceleri iletiimde sknt yaayan çakc, çocuklara Türkçe öreterek onlardan da Kürtçe örenerek bu sknty at.

Köydeki ilkokulda 9 yldr okul öncesi öretmeni olarak görev yapan çakc, öretmenliin yan sra okul onarmnda içilik, bahçede bahçvanlk yapyor. Tandrda ekmek piiren, köy sakinlerinin ac ve mutlu günlerini paylaan Ebru öretmen, köydeki çocuk ve gençlere gelecek eitim hayatlarnda yol gösteriyor.

Güçlü bir gönül ba kurduu köyde bir ailenin evinde tahsis edilen bir odada yaamn sürdüren çakc, adeta ailenin 8inci kz oldu.

çakc, bundan sonraki yaamn da Badeirmen köyünde sürdürmeyi ve görev yapt köy okulundan emekli olmay istiyor.

- Polisin, doktorun ve öretmenin memleketi olmaz

çakc, Badeirmen köyüne atandn örendiinde internette köyün bilgisine ulaamadn ve büyük tedirginlik yaadn anlatt.

Kime sorduysak, Bilmiyoruz o köyü. dediler. Bata Nereye gidiyorum acaba, nasl bir yer oras? diye düündüm. ifadelerini kullanan çakc, görev yapt okula geldiinde köylülerin kendisini çok scak karladn belirtti.

çakc, Polisin, doktorun ve öretmenin memleketi olmaz. Bir öretmen snfn kapsn açp, içeriye girdii zaman artk oras onun için her eydir. dedi.

- lk örendiim kelime megri oldu

Örencilerinin Kürtçe konumas nedeniyle bata onlarla iletiim kurmakta güçlük çektiini dile getiren çakc, Onlarn konutuu dil bakayd, benim konutuum bakayd. Burada ilk örendiim kelime megri (alama) oldu. Sonra ise onlar bana Kürtçe ben de onlara Türkçe örettim. diye konutu.

Köye ilk geldiinde çocuk geliimi bölümünde okuyan örencilerin yannda staj yaptn, bu sayede köyde bu bölümde eitim gören Aye isminde bir örenci ile tantn ifade eden çakc, dostluklarnn ksa sürede ilerlediini, adeta abla-karde, anne-kz gibi olduklarn aktard.

Ayenin yaamnn deimesine katk sunduunu dile getiren çakc, Ayenin ailesinin evlerini kendisine açmasyla aileden biri gibi onlarla yaamn sürdürmeye baladn söyledi.

- Adm Ebru yerine Ebu oldu

çakc, Evde de adm Ebru yerine Ebu oldu. çocuklar bana Ebu dedii için köylüler de bana Ebu öretmen diyor. ifadelerini kulland.

Örencileriyle abla-karde gibi olduklarna iaret eden çakc, onlarla sürekli oyunlar oynadn, verdii eitimle de onlar gelecee hazrladn anlatt.

- Köydekilerle bütünletim

çakc, 9 yl emek verdii köyde artk kendini köylülerden biri olarak hissettiini vurgulayarak unlar aktard:

Köyde ikinci bir ailem oldu. Bana sürekli, 7 kzmz vard sen de bizim 8inci kzmz oldun. diyorlar. Snfa girdiimde öretmen, snfn temizliini yaparken hizmetli, okuldan çktmda ise köylü oluyorum. Köyde taziye olursa gidip, görevim neyse onu yapyorum. Düünlere gidiyorum. Köyde birinin çocuu olursa gidiyor, hayrl olsun diyorum. Doum günü olduunda çaryorlar. Bazen akam yemeine bazen de çay içip, sohbet etmeye çaryorlar. Tandrda ekmek yapanlara, bahçede sebze toplayanlara elinden geldiince yardm ediyorum. Köydekilerle bütünletim bu ekilde. Bilmediim köy hayatn, onlara ayak uydurarak öreniyorum.

- Burada emekli olacam

çakc, köyde öretmenlik yapmann zor ancak güzel olduuna dikkati çekerek snfn snmas, temizlii, bakm ve onarmn kendi imkanlaryla yaptn dile getirdi.

Köyde snava girecek örencilere eitim destei sunduunu anlatan çakc, baz örencilerin yüksek puanlarla lise ve üniversiteye yerletiini vurgulad.

çakc, köyde yaamaya kararl olduuna iaret ederek Burada emekli olacam. Ana snfndan itibaren yetitirdiim örencilerimin ileride nasl bir hayatlarnn olduunu görmek istiyorum. dedi.

- Aile gibi olduk

Köy sakinlerinden Sabahat Arpacyavuz (45), köydeki herkesin Ebru öretmeni çok sevdiini, 9 yldr bir arada olduklarn söyledi.

çakcnn köydeki çocuklarn eitimine çok büyük katk sunduunu belirten Arpacyavuz, Onunla aile gibi olduk. çocuklarmz ona emanet ediyoruz ve onlara çok güzel eitim veriyor. Artk bizden biri oldu. Birlikte düünlere, taziyelere gidiyoruz. Ebru öretmenin sürekli burada kalmasn çok istiyoruz. dedi.

Seher Yavuz (23) ise Ebru öretmenin eitimciden öte aileden biri olduunu vurgulad. Ebru öretmen ile youn bir çalmann ardndan üniversiteyi kazandna dikkati çeken Yavuz, unlar kaydetti:

Ebru hocayla birlikte üniversiteye kayt yapmaya gittik. u anda da liseye geçi snavna hazrlanan bir kardeim var, ona rehberlik yapyor. Üniversiteye hazrlanan kardeime de yardmc oluyor. Köyde yaayan herkese yardmc oluyor. Sevindiimiz ve üzüldüümüz anlarda hep Ebru hoca yanmzda oldu.

Ana Sayfaya Git