Eğitim Bir-Sen'den "Kadın Öğretmenlerin Çalışma Hayatı" raporu

Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Kadın öğretmenleri en çok zorlayan faktörlerden iş-aile uyumu konusu var. Kadın çalışanlar için çocukları için kreş ve etüt imkanlarının oluşturulması elzemdir. Bu uygun imkan ve cazip fırsatlar sunularak yapılması devletin bir ödevidir." dedi.

Haberler 07.03.2020 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yalçn, sendika genel merkezinde, Eitim Bir-Sen tarafndan hazrlanan Kadn Öretmenlerin çalma Hayatna ilikin raporu açklad.

yi bir egitim sistemine sahip olmak icin eitimcilerin mali, sosyal ve çalma artlarnn iyilestirilmesine katkda bulunacak politikalara ve uygulamalara ihtiyac bulunduunu belirten Yalçn, sendika olarak, ögretmenlik mesleginin gelistirilmesine, ogretmenlerin mali, sosyal ve ozluk haklarnn iyiletirilmesine yönelik çalmalar yaptklarn anlatt.

Aratrmay alana katk sunma amacyla gerçekletirdiklerini dile getiren Yalçn, 65 kadn öretmen, müdür ve müdür yardmcs ile derinlemesine mülakat yapldn, 332 okulda 2 bin 717 kadn öretmen ve yöneticiye anket uygulandn söyledi.

Katlmclara göre kadn olmann, öretmenlik mesleine birtakm art deerler kattn aktaran Yalçn, kadnlarn meslei yaparken zorlandklar hususlar arasnda örenci disiplinsizlii, ders d i yükü, maa seviyesi, veli ilgisizlii veya basks ve ortalama snf mevcudunun yer aldn ifade etti.

Ali Yalçn, öyle devam etti:

Aratrmaya göre, kadn öretmenlerin yüzde 71i yönetici olmak istemiyor. Katlmclara göre, kadn öretmenlerin yönetici olma konusunda yaadklar zorluklar var. Bunun altn çizmek lazm. Yönetici olmalarn aile sorumluluklarnn yerine getirilmesini zorlatryor. çünkü mesai dnda da bir stres ve kayg yayorlar. Bu boyutuyla i-aile uyumu açsndan yaanan bir sorun var. Bu tercihlerini küçük ya grubunda çocua sahip olmak, i yükünün fazla olmas, tam zamanl çalma düzeni gibi durumlar da etkiliyor. Yöneticilik yapan öretmenler için özlük haklarnda farkllama olmamas konusu da tercih edilmeme sebepleri arasnda yer alyor.

Eitimde liyakat ve kariyer ihtiyac konusunda rapor yaymladklarn hatrlatan Yalçn, okul yöneticiliinin profesyonel olarak tanmlanmas gerektiini vurgulad.

Kadnlarn öretmenlik mesleini sevdiine iaret eden Yalçn, Yeniden meslek seçme aamasnda olsan öretmenlii seçer miydin? sorusu yöneltilen katlmclarn yüzde 68inin Yine öretmenlik mesleini seçerdim. yant verdiini aktard.

Raporda yer alan önerilerden örnekler veren Yalçn, sözlerini öyle sürdürdü:

Kadn ogretmenleri en cok zorlayan faktorlerden is-aile uyumu konusu var. Kadn çalanlar için çocuklar için kre ve etüt imkanlarnn oluturulmas elzemdir. Bu uygun imkan ve cazip frsatlar sunularak yaplmas devletin bir ödevdir. Bu bakmdan kaliteli, dusuk bedelli ya da bedelsiz, cografi olarak kolay erisilebilir ve calsma saatleri ile uyumlu, cocuk bakm ve okul oncesi egitim hizmetlerinin devlet tarafndan sunulmas, kres ve ana snf imkanlarndan snrl deil tüm kadnlarn ulaabilecei ekilde oluturulmas önemli. Kadn ogretmenlerin dogum sonrasnda kullandklar raporlarn azalmas icin ucretli dogum izni sureleri uzatlmaldr. çogu ogretmenin tam zamanl calsmamas nedeniyle sut izninin kullanm acsndan yasanan aksaklklar var. Bu konuda da disipliner bir çalma yaplmas gerekiyor.

Kadn ogretmenlerin is-aile hayat uyumunun artrlmas açsndan aktif çalma hayatna ara vererek erken çocukluk dönemindeki çocuklarnn bakmlarn üstlenebilmesine imkan sunulmas gerektiini kaydeden Yalçn, dogum sonras ucretsiz izin suresinin 3 yla kadar çkarlmas gerektiini söyledi.

Yalçn, kadn ogretmenleri ve yoneticileri zorlayan temel faktorlerden bir digeri olan ogrenci disiplin sorunlarna ilikin hangi tur okullarda ve sosyoekonomik artlarda bu durumun olustugu, hangi ogrencilerin risk grubu icinde yer aldg gibi hususlarn kapsaml sekilde arastrlmas gerektiini kaydetti.

- Öretmenlik Meslek Kanunu zamana yaylmamal

Okullarda ders d i yükünün azaltlmas gerektiini dile getiren Yalçn, u deerlendirmelerde bulundu:

Kurumlarda proje, proje, proje kelimesinden baka bir ey duyulmayan bir atmosfere gidiyoruz. Bu durum eitim çalanlarn proje sözcüünden tiksindirecek hale getirmemelidir. Ogretmenlik, bir kariyer meslektir ve bu ekilde kurgulanmal. Bu açdan kariyer meslek acsndan Öretmenlik Meslek Kanunu zamana yaylmamal bir an önce hayata geçirilmeli. Öretmenlik Meslek Kanunuyla öretmenlik itibar yeniden tahkim edilmeli.

Yoneticiligin, kadn ogretmenler tarafndan daha fazla tercih edilmesi için iyilestirmeler yaplmas gerektiini belirten Yalçn, yoneticilerin maas duzeyleri ve ozluk haklarnn artrlmas gerektiine iaret etti.

Memur Sen ve Eitim Bir-Sen Kadnlar Komisyonu Genel Bakan Sdka Aydn da kadn öretmenlerin i-aile uyumunu artrmaya ve çalma hayatnda karlatklar sorunlar çözmeye yönelik baarl politika ve uygulamalarn küresel düzeyde de izlenmesi gerektiini söyledi.

Raporu hazrlayanlardan Sema Bölükba da aratrmaya ilikin sunum yapt.

Rapor, Memur-Senin www.memursen.org.tr ve Eitim Bir-Senin www.ebs.org.tr internet sitelerinden eriime açld.

Ana Sayfaya Git