Eğitim-Bir-Sen'den "teşvik" önerisi

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, bir öğretmenin ortalama görevde kalma süresi 1,5 yıldır. Bu durum, ilkokul dönemi başta olmak üzere, eğitim ve öğretimde ciddi sıkıntılara yol açmaktadır. Bu noktada istihdamda güçlük çekilen yerlerin çeşitli teşvik unsurlarıyla cazip hale getirilmesi gerekiyor." dedi.

Haberler 12.09.2018 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yalçn, yeni eitim öretim yl öncesinde eitime ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Son dönemlerde Milli Eitim Bakan Ziya Selçukun öretmenlerle oluturduu duygusal ban son derece kymetli olduunu söyleyen Yalçn, Selçukun öretmenlerin duygularn paylaan sözlerinin bütün eitim camiasn heyecanlandrdn, öretmen odalarnda pozitif hava oluturduunu ve toplumun ilgisini çektiini belirtti.

Selçukun sözlerinin sosyal medyada da sk sk paylaldn hatrlatan Yalçn, Bakan Ziya Selçukun öretmen kökenli olmasnn ve öretmenlere yaklamnn kazanmlara dönüeceini düünüyorum. Bunun, öretmenlerin sorunlarna çözüm üretilmesi, eitimin toplum tarafndan beklenilen seviyeye getirilmesi ve niteliinin artrlmas konusunda bir frsat olduunu düünüyorum. dedi.

Yalçn, öretmenlerin sorunlarnn çözülmesinin eitimin niteliinin artrlmasndaki önemine dikkati çekerek, Odaklanlmas gereken konu, eitimin içeriini zenginletirmek, niteliini artrmak ve sorunlar ivedilikle çözmektir. Üretilecek eitim politikalar ve izlenecek yollar bu amaca yönelik olmaldr. Eitim çalanlarnn sorunlar çözülmeden, eitim alanndaki çalmalara katklar ve destekleri salanmadan eitimin niteliinin artrlmas mümkün deildir. deerlendirmesinde bulundu.

Eitim kalitesinin artrlmas için öretmenin itibarn, nitelik ve motivasyonunu yükselten politika ve uygulamalara ihtiyaç olduunu vurgulayan Yalçn, Öretmen ikayet hattna dönüen Alo 147 sorununun çözülmesi, öretmen performans deerlendirmesi yönetmelii taslann uygulanmaktan vazgeçilmesi gibi somut admlar, öretmenlerin eitim öretime odaklanmalarn salamtr. Bu anlamda yeni öretim ylna ilikin umutluyuz. Bu gelimeler, öretmen odalarnda olumlu hava oluturmutur. ifadelerini kulland.

- stihdamda güçlük çekilen yerler için tevikler salanmal

Öretmenler arasndaki kadrolu ve sözlemeli eklindeki ayrmn çalma baarsn etkilediini vurgulayan Yalçn, Bu durum ayn niteliklere sahip ve ayn görevi yapan öretmenlerin verimliliini düürmektedir. Kadrolu ile sözlemeli öretmenler arasnda 16 fark vardr. Bu farklar kapatlmal ve sözlemeli öretmenler de kadroya alnmaldr. diye konutu.

Yalçn, kadrolu ve sözlemeli ayrm yaplmakszn öretmenlerin yer deiiklii taleplerinin de karlanmas gerektiini söyleyerek, istihdamda güçlük çekilen illerde ihtiyacn karlanmas için umut olarak görülen sözlemeli öretmenliin ksa vadede sorunu çözen ama uzun vadede farkl sorunlar getiren bir yöntem olduunu kaydetti.

Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerindeki illerin eitim sorunlarnn banda kalc öretmen istihdamnn salanamamas olduunu söyleyen Yalçn, unlar dile getirdi:

Bu bölgelerde, bir öretmenin ortalama görevde kalma süresi 1,5 yldr. Bu durum, ilkokul dönemi bata olmak üzere, eitim ve öretimde ciddi skntlara yol açmaktadr. Bu noktada istihdamda güçlük çekilen yerlerin çeitli tevik unsurlaryla cazip hale getirilmesi gerekiyor. Maddi teviklerin de salanmas, hem bölgenin eitim çalan açnn kapatlmas hem de yaanan maduriyetlerin giderilmesi için önemlidir.

- Özel okul tevikleri örencileri kapsamal

Örgün eitim yapan özel ilkokul, ortaokul ve liselerde örenim gören örencilere verilen teviklere yönelik deerlendirmelerde bulunan Yalçn, Baar da dikkate alnarak örencilere salanan özel okul tevii dier örencilerin de motivasyonunu artracaktr. Bunun eitime yansmas da olumlu olur. Baarl örenciyi tevik eden her türlü yardm baarnn artmasna katk salar ama özel öretim kurumlarna tevii salkl bir yaklam olarak görmüyoruz. dedi.

- Yükseköretime Bak raporu

Yalçn ayrca, yükseköretim sistemi için bir izleme ve deerlendirme çalmas niteliinde Yükseköretime Bak raporu hazrladklarn belirtti.

Raporda yükseköretime eriim ve katlm, eitimin çktlar, öretim elemanlar, eitim ortamlar, yükseköretimin finansman, üniversitelerin akademik ve yenilikçi performanslar gibi balklarn olduunu ifade eden Yalçn, bunu yarn kamuoyuyla paylaacaklarn dile getirdi.

Yalçn, raporda yükseköretime eriim ve katlmn artnn görüldüünü belirterek, unlar kaydetti:

2008-2017 yllar arasndaki dönemde açköretim örenci saylar ön lisans ve lisans düzeyinde sürekli olarak art göstermitir. 2008de açköretim ön lisans düzeyinde 307 bin, lisans düzeyinde 836 bin örenci örenim görmekteyken, 2017ye gelindiinde ön lisans düzeyinde 1 milyon 637 bine, lisans düzeyinde ise 1 milyon 950 bine yükselmitir. 2017-2018 öretim ylnda toplamda 3 milyon 586 bin örenci açköretim programlarnda örenim görmektedir. Bu say, devlet yükseköretim kurumlarnda yüz yüze örenim gören örenci saysndan 200 bin daha fazladr. Türkiyede yükseköretime katlm artmtr, eriim noktasnda da seçenek çoalmtr. Bütün illere üniversite kurulma noktasnda çok ciddi bir irade ortaya konulmutur.

Ana Sayfaya Git