Eğitim milli olmalıdır!

Şuurlu Öğretmenler Derneği Genel Başkanı Hamdi Sürücü, eğitim sisteminin AB normlarından, Fulbright Komisyonu ve John Dewey Raporu'nun tesirinden kurtarılması gerektiğini belirtti.

Haberler 07.10.2018 - 11:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

uurlu Öretmenler Dernei (Ö-DER) Genel Merkezi tarafndan, yönetici ve ube bakanlarnn katlmyla Diyarbakrda bölge toplants gerçekletirildi.

Ö-DER GenelBakan Hamdi Sürücü, eitim sistemiyle ilgili çarcp açklamalarda bulundu. Türkiyede eitim sisteminin ana sorununun milli olmamas olduunu belirten Sürücü, kendi inanç, kültür, medeniyet ve tarihi deerleriyle badamayan sistemle milli bir eitimin vücuda gelemeyeceini vurgulad.

Sürücü, Sayn bakanmz Prof. Dr. Ziya Selçuk Beyin 15 Ekim 2018de açklayaca eitim vizyonu projesiyle Da fare dourdu. anlamna gelecek bir sonuç çkmamasn umut ederiz. Türk milli eitim sistemi, ad gibi milli deildir. Batnn deerlerine göre tanzim edilmi Batc bir sistemdir. Mevcut sistem bizim deerlerimizle asla uyumuyor. Eitim-öretim sistemimizde deiikliin, ekilde deil, muhtevada yaplmas gereklidir. Eitim sistemimiz, AB normlarndan, Fulbright Komisyonu ve John Dewey Raporunun tesirinden kurtarlmaldr. dedi.

ALLAHIN SM DAH GEçMEMEKTEDR

Eski babakanlardan Necmettin Erbakann Eitimde asl mesele, çocuklarn kalbine ne koyduumuzdur. sözünü hatrlatan Sürücü, unlar söyledi: çocuklarn kalbine Allah ve peygamber sevgisi, vatan, millet sevgisi koymalyz. Bata Hayat Bilgisi dersi olmak üzere, neredeyse derslerin tamamnda hayat yaratan yüce Allahn ismi dahi geçmemektedir. Ders kitaplar batan sona incelenerek milli ve manevi deerlerimize uygun hazrlanmaldr. Örnein; Darwin teorisinin ruh ve felsefesi, ders kitaplarndan arndrlmaldr. Yaratl inanc, evren, insan, dünya ve ahiret hayat, helal-haram, kul hakk gibi konular ders kitaplarnda yer almaldr.

KARMA ETM KALDIRILMALI

Türkiyede ideolojik bir dayatma olan karma eitimin kaldrlmas gerektiinin altn çizen Sürücü, leri ülkeler diye tanmlanan ülkelerde dahi pedagojik ve eitim baarsna olumsuz etkileri ve zararlar tartlan karma eitim zorunluluundan ya vazgeçilmeli ya da tek cinsiyete dayal eitim-öretim görmek isteyenlere alternatifler sunulmaldr. Temel eitim, ortaöretim ayrm yaplmadan tüm eitim kurumlarna yeterli miktarda ödenek verilmelidir. Okul yönetimi, içinde bulunduu skntlardan kurtarlmal, yönetim ve öretmenler veli gözünde para toplayan kiiler olmaktan çkarlmaldr. Bu sayede okul yöneticilerinin hem eitim-öretime hem de öretmenlere daha fazla zaman ayrmasna imkn verilmelidir. ifadelerini kulland.

DEERLERMZ ÖRETLMEL

Meslek liselerinin nitelikli okullar haline getirilmesi ve 10uncu snftan itibaren staj eitiminin balatlmas gerektiini kaydeden Sürücü, Mesleki ve teknik öretimde olduu gibi, imam hatip liselerinin son snflarnda staj eitimi uygulanmaldr. Temeli Baty taklide dayanan deerler eitimi, ahlaki milli ve manevi deerler eitimi olarak düzenlenmeli ve uygulanmaldr. Örencilerimize Bat deerleri deil, bu milletin özünde olan deerler öretilmelidir. Milli ve manevi deerlerimizin müfredat ayr hazrlanmal ve milli uur dersi olarak programa kavuturulmaldr. çocuklarmz televizyonlarn zararl neriyatlarndan korumak için önlemler alnmal, RTÜK ve ilgili kurum-kurulularla i birlii yaplmaldr. çocuk kanallarnda yaynlanan çizgi filmlerin içerii gözden geçirilmelidir. iddet ve cinsellik içeren çocuk programlar yaynlardan kaldrlmaldr. Reklamlarda ve programlardaki subliminal mesaj saldrsn ortadan kaldrc tedbirler alnmaldr. eklinde konutu.

Örencileri; sigara, içki, kumar ve madde bamll gibi zararl alkanlklardan korumak amacyla ilgili kurulularla i birlii yaplarak, tedbirlerin alnmas gerektiini belirten Sürücü, okullardaki AB projelerinden vazgeçilmesinin önemli olduunu söyledi.

DN ETM, ANA SINIFINDAN TBAREN VERLMEL

Cuma günü cuma namaz dikkate alnarak mesai saatlerinin bütün çalanlar ve örencilerin ibadet özgürlüüne uygun olarak düzenlenmesi gerektiini aktaran Sürücü, u ifadeleri kulland: Öretmenler arasndaki snf farkllklar (ücretli, sözlemeli ve benzeri) kaldrlmaldr. Meslee yeni atananlar için dezavantajl bölgelerde görev yapma zorunluluu 5 yl olarak belirlenmeli ve orada kalmay özendirici tevikler maaa yanstlmaldr. Öretmenlere verilmesi vadedilen 3600 ek gösterge en ksa sürede uygulamaya konulmaldr. Bu, emekli olmay bekleyen öretmen saysn artracaktr. Böylece atanmay bekleyen öretmenlerin birçou atanma imknna kavuacaktr. Haftalk ders younlu sportif, kültürel ve sanatsal faaliyetlere imkn verecek ekilde yeniden düzenlenmelidir. lköretimde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi, Din dersi olarak deitirilmelidir. Dini eitim, ana snfndan itibaren verilmelidir. Öretmenler için faizsiz konut kredisi imknlar salanmaldr. 12 yllk zorunlu eitim kaldrlmal, zorunluluk 5 yl olmal. Akabinde yönlendirilmeli, mesleki ve çraklk eitimi gelitirilmelidir.

Ana Sayfaya Git