Eğitim müfredatında halkın talepleri

20. Milli Eğitim Şurası gündemi için MEB'e ulaşan öneriler belli oldu.

Haberler 01.12.2021 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Milli eitim sistemi için tavsiye kararlar almak üzere 7 yl arann ardndan toplanacak 20. Milli Eitim urasndaki özel ihtisas komisyonlarnda görüülmek üzere Milli Eitim Bakanlna ulaan öneriler arasnda Öretmenlik Meslek Kanununun resmi ve özel tüm okullarda çalan öretmenleri kapsayacak ekilde düzenlenmesi, tüm okullarda ücretsiz öle yemei destei verilmesi de yer ald.

Ana temas Eitimde Frsat Eitlii olan 20. Milli Eitim uras yarn Ankarada toplanacak ve 3 gün sürecek. ura kapsamnda Temel Eitimde Frsat Eitlii, Mesleki Eitimin yiletirilmesi ve Öretmenlerin Mesleki Geliimi balklarnda özel ihtisas komisyonlar kurulacak.

ura hazrlk çalmalar kapsamnda sura.meb.gov.tr web adresi üzerinden öretmen, örenci, veli, eitim yöneticisi, sendika, vakf, dernek, sanayi ve ticaret odalar gibi STKler ile üniversitelerden gündemle ilgili tespit, öneriler iletildi. nternet sitesine 32 bin 643 görü geldi.

uraya hazrlk kapsamnda ayrca Türkiye statistiki Bölge Birimleri Snflandrmas dikkate alnarak oluturulan 26 koordinatör bölgede tüm illerden öretmen, örenci, veli, eitim yöneticisi, sendika, vakf, dernek, sanayi ve ticaret odalar, üniversiteler ve dier sivil toplum kurulularnn temsilcilerinden oluan farkl eitim paydalarnn katlmyla çaltaylar düzenlendi.

Bakanlk bünyesinde oluturulan komisyonlarca, paydalarn tüm görüleri bir araya getirilerek taslak madde önerileri oluturuldu. ura hazrlk raporu, tüm paydalara gönderildi.

20. Milli Eitim urasnda görüülmek üzere oluturulan öneriler, yarn Ankarada balayacak çalmalarda ele alnacak ve komisyonlarda sunulacak yeni önerilerle ura üyelerince tartldktan sonra nihai ekli verilecek.

Komisyonlarn hazrlayaca raporlar, genel kurula sunularak, oylama sonucunda tavsiye kararlar alnacak.

- Milli Eitim Bakanlna gönderilen öneriler

Bakanla Okul Öncesi Eitimin Yaygnlatrlmas bal altnda gönderilen ve Temel Eitimde Frsat Eitlii özel ihtisas komisyonunda görüülecek öneriler arasnda unlar yer ald:

Be ya okullama orannn ksa vadede yüzde 100e ulatrlmas için gerekli fiziki ve beeri imkanlar salanmaldr. Ayrca 3-4 ya için de eitime eriim imkanlar artrlmaldr. Okul öncesi eitim kurumlarnda çocuk geliim uzmanlarnn yan sra destek eitim personeli/usta öretici, güvenlik görevlisi, yardmc hizmetli istihdam edilmelidir. Dezavantajl bölgeler ve gruplara yönelik okul öncesi eitime eriimi kolaylatrmak için farkl modeller (gezici öretmen snf, gezici snf, tama merkezi ana snf, yaz eitimi, tamal eitim vb.) kullanlmaldr. Okul öncesi eitime kazandrlabilecek mekanlarn (okul binas, salk merkezleri, belediye binalar vb. kurum binalar) olmas durumunda tamal eitim yerine yerinde eitim öncelikli olarak deerlendirilmelidir. Hayrseverlerden gelecek desteklerin öncelikle okul öncesi eitim alanna yönlendirilmesi tevik edilmelidir. Belediyelerin öncelikle okul öncesi eitim kurumlar olmak üzere tüm eitim kurumlarnn yapm, onarm ve bakm gibi ihtiyaçlarnn giderilmesine yönelik katklarnn artrlmas salanmaldr. Okul öncesi eitimin önemi ve eitime eriim frsatlarna ilikin farkndalk çalmalar (kamu spotu vb.) yaplmaldr. letmeler, kamu kurumlar ve özel kurumlarda kre, yuva gibi kurumlarn Milli Eitim Bakanlnn belirledii standartlara göre açlmas salanmaldr.

- Özel eitim ve rehberlik hizmetlerinin iyiletirilmesi

Temel Eitimde Frsat Eitlii özel ihtisas komisyonunda görüülmesi isteiyle Özel Eitim ve Rehberlik Hizmetlerinin yiletirilmesi balyla Bakanln gündeme ald taslak maddeler arasnda 37-78 aylk özel eitime ihtiyac olan örencilerin öncelikle kaynatrma yoluyla eitime katlmnn salanmas bulunuyor.

Bu alanda gelen dier öneriler öyle:

Kronik rahatszl ve süreen hastal olan örenciler için uzaktan canl dersleri de içerecek harmanlanm (hibrit) eitim modelleri gelitirilmelidir. Kaynatrma yolu ile eitim gören tüm özel eitim ihtiyac olan örencilerin snflarna ihtiyaç halinde destek eitim personeli ve/veya kolaylatrc kii görevlendirilmesine yönelik çalmalar yaplmaldr. Özel eitim ihtiyac olan bireylerin geliiminin desteklenmesi için sosyal, kültürel, sanatsal, sportif faaliyetler, müsabakalar gibi etkinlikler artrlmaldr. Tüm eitim kademelerinde ve snf seviyelerinde rehberlik hizmetleri güçlendirilmelidir.

- Ders kitaplarnn yannda yardmc kaynaklar da verilmeli önerisi

Milli Eitim urasnda görüülmek üzere Temel Eitime Eriimin ve Eitimde Niteliin Artrlmas bal altnda Bakanla gelen önerilerden bazlar ise öyle:

Tüm okullarda ücretsiz öle yemei ve beslenme destei salanmaldr. Eitimde frsat eitliini artrmak için ailelerin maddi yükünün azaltlmas amacyla çalmalar yaplmaldr. Eitime eriimi desteklemek amacyla artl eitim yardmlarnn miktar artrlmaldr. Ailelerin eitim öretim sürecine aktif katlmn salamak için aile eitimlerine daha fazla yer verilmeli ve farkl uygulamalar (TV programlar, dijital yaynlar, mobil uygulamalar vb.) gelitirilmelidir. htiyac olan örencilere teknolojik araç ve eitim-öretim materyali destei salanmaldr. Zorunlu hallerde (salgn hastalklar, afet durumu, süreen hastalk durumu vb.) eitim öretim sürecinin kesintisiz devam etmesi için uzaktan eitim ve alternatif eriim imkanlarn (mobil snf vb.) artracak tedbirler alnmaldr. Eitim öretim hizmetlerinin daha etkili sürdürülmesi için okulun eitsel ihtiyaçlarnn karlanmasnda okullara serbest planlanm ve özelletirilmi bütçe salanmaldr.

Ders kitaplarnn yannda yardmc kaynaklar da verilmelidir. l ve ilçe merkezlerinde spor salonu, yüzme havuzu, laboratuvar ve kütüphaneler gibi alanlarn kullanm yaygnlatrlmaldr. Bursluluk snavna giri koullar daha çok örenciyi kapsayacak ekilde geniletilmeli ve burs verilen örenci says artrlmaldr. Eitim kurumlarnda salk personeli (hemire), teknik eleman ve güvenlik personeli istihdam edilmelidir. Teknolojinin eitime entegrasyonunun salanmas için iyi örnekler ve uygulamalar göz önünde bulundurularak dijital içerikler çeitlendirilmeli ve iyiletirmeler yaplmaldr. Okullarda salk taramalar yaygnlatrlmal ve tarama sonuçlarna göre salk hizmetleri salanmaldr.

uraya, Eitim Sisteminin Kalitesinin zlenmesi balnda gelen öneriler arasnda ise örencilerin asgari yeterliklere ne derece ulatklarn anlamak için PISA ve TIMSS benzeri ulusal izleme ve deerlendirme çalmalar ile Türkçe ve yabanc dil derslerine ilikin dört dil becerisini kapsayacak ekilde izleme yaplmas yer ald.

- Mesleki ve teknik eitimde ürün ve eser ortaya koyan öretmenlere tevik

Mesleki Eitimin yiletirilmesi özel ihtisas komisyonunda görüülmesi isteiyle Bakanla gönderilen önerilerden bazlar öyle:

Resmi ve özel tüm mesleki ve teknik eitim kurumlarnda ulusal ve uluslararas sektörlerin ihtiyaçlar dorultusunda programlar açlmal ve mevcut öretim programlarnn güncellenmesi salanmaldr. Bu kapsamda yabanc dil arlkl mesleki eitim programlar, sanal ve artrlm gerçeklik, alana özgü yazlm ve kodlama eitimleri yaygnlatrlmaldr. Hazrlk snf bulunan Anadolu teknik programlarndaki derslerin en az yüzde 30u yabanc dil olarak verilmelidir. Anadolu meslek programlar için verilen mesleki yabanc dil derslerinin içerii geniletilerek güçlendirilmelidir.

Meslek odalar ile Organize Sanayi Bölge Müdürlükleri bütçelerinden mesleki eitime pay ayrlmas salanmaldr. TKA, Türkiye Maarif Vakf, Yunus Emre Enstitüsü gibi yurt dnda faaliyet gösteren kurumlarla i birlikleri güçlendirilmelidir. Döner sermaye iletmeleri ihalelere teklif verirken geçici ve kesin teminat sunumundan muaf tutulmaldr. Döner sermaye kapsamnda elde edilen gelirlerin artrlmasna yönelik çalmalar yaplmal ve bu kapsamda üretilen ürünlerin sat için etkin mekanizmalar kurulmaldr.

Meslek lisesinden mezun olan örencinin beceri eitimi/staj yapt iletmede istihdam edilmesi durumunda ilgili iletmeye vergi indirimi yaplmas gibi tevik edici uygulamalara gidilmelidir. Meslek lisesi örencilerine yurt d staj için maddi kaynaklar salanmaldr. Mesleki ve teknik ortaöretim kurumlarnda eitim alan örenciler tüm sigorta kollarna dahil edilmeli ve bu süre emeklilie saylmaldr. Mesleki ve teknik eitimde ürün ve eser ortaya koyan öretmenlere tevik verilmelidir.

- Sözlemeli öretmenlik almlarnda mülakatlarn komisyonda görüülmesi istendi

Öretmenlerin Mesleki Geliimi özel ihtisas komisyonunda görüülmesi isteiyle Bakanla gönderilen öneriler arasnda, öretmen yetitiren yükseköretim kurumlarnda öretim programlar ve ders içeriklerinin ortak kültürel miras, küresel gelimeler ve evrensel deerler, toplumsal çeitlilik ve deerleri yanstacak ekilde gelitirilmesi yer ald.

Öretmenlerin yetimesinde nitelii artrmak amacyla Milli Eitim Bakanl, Yükseköretim Kurulu ve üniversiteler arasnda koordinasyon ve i birliinin artrlmas istenen urada bu konudaki dier öneriler öyle sraland:

Öretmen mesleki geliim programlar yeniden yaplandrlmal, kdem ile ilikisi kurularak belli kdem aralklar için eitim paketleri oluturulmal, eitim kurullar ve zümreler daha ilevsel hale getirilmelidir. Öretmenlerin mesleki geliim programlar güncel ihtiyaçlar temelinde belirlenmelidir.

Öretmenler için sürekli nitelikte mesleki ve kiisel geliimlerine imkan salayacak merkezler ve teknoloji tabanl platformlar kurulmaldr. Eitim çalanlarnn talepleri dorultusunda iller aras veya uluslararas karlkl olarak öretmen deiim programlar uygulanmaldr. Öretmenlik meslek kanunu çkarlmaldr. Kanun resmi ve özel tüm okullarda çalan öretmenleri kapsayacak ekilde düzenlenmelidir. Öretmenlik mesleini ve yöneticilii daha cazip hale getirecek ekilde maa ve özlük haklar (ypranma pay gibi) yeniden düzenlenmelidir. Sözlemeli öretmenlik almlarnda mülakatlar kaldrlmaldr. Özel öretim kurumlarnda görev yapan öretmenlerin devlet okullarnda görev yapan öretmenlerle asgari ayn düzeyde özlük haklarna sahip olmalar yönünde düzenleme yaplmaldr. Birinci derece öretmenler için 3600 ek gösterge verilmelidir. Her okul için yönetici ve öretmenlerin mesleki geliimine katk sunmak amacyla yllk belirli bir bütçe ayrlmaldr. Öretmenlik bir kariyer meslei olarak düzenlenmelidir. Kariyer sürecindeki ilerlemelerde öretmenlerin özlük haklarnda anlaml ve belirgin artlar salanmaldr.

Ana Sayfaya Git