"Eğitim toplumun inancı doğrultusunda olmalı"

Eğitimde yaşanan sorunlara ilişkin değerlendirmede bulunan Batman Eğitimciler Cemiyeti Başkanı Kenan Çaplık, çocuklarımızın toplumun inancı doğrultusunda eğitim alıp yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Haberler 17.09.2019 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batman Eitimciler Cemiyeti Bakan Kenan çaplk, eitim müfredat, karma eitim sistemi, tamal eitim sorunu, okul servisleri, okul derslik says ve öretmen eksiklii gibi konulara ilikin LKHAya deerlendirmelerde bulundu.

Türkiyede ciddi bir eitim sistemi sorununun olduuna iaret eden çaplk, Bu eitim sisteminin sorunlar yumana dönümesinin en önemli ayaklarndan bir tanesi; yerli ve milli bir eitim anlaynn oturtulamam olmas, eitim sisteminin bakanlara, müstearlara göre ve gelen-giden daire bakanlarna göre deikenlik arz etmesidir. Bu da büyük bir ülke olan Türkiyeye yakmayan bir durumdur. Kesinlikle eitim sistemimizin yerli ve milli olmas özlemimizdir. Yerli ve milli olma noktasnda bu sorunu tekil eden her kim varsa bunun ortaya çkarlmas, çocuklarmzn kendi öz deerlerimiz, inancmz ve mefkremiz dorultusunda yetitirilmesi bizim asli düüncemizdir. Biz bu amaç dorultusunda Eitimciler Cemiyeti olarak çalmalarmz sürdürmekteyiz. dedi.

KARMA ETM SSTEM DAYATILMAKTADIR

Avrupa ve dünyann birçok ülkesinde oluturduu zarar nedeniyle karma eitim sisteminin terk edildiini, Türkiyede ise bu srarn hl sürdürülüyor olmasna bir anlam veremediklerini belirten çaplk, Eitim sistemimizin karmak hale gelmesi bata karma eitim sisteminin toplumumuza dayatlm olmasndan kaynaklanmaktadr. Avrupada ve dünyann birçok ülkesinde kz ortaokul ve ilkokullar ile liseleri ve üniversiteleri gibi ciddi admlar atlm olmasna ramen Türkiyede bu konuda çok ksmi ekilde yol alnm bulunmaktadr. Bu da toplumumuzun ihtiyacna cevap verecek bir durum deildir. diye konutu.

SORUN çÖZÜME KAVUTURULMALI

Ülkede önemli sorunlarn banda öretmen, okul ve derslik yetersizliinin geldiini vurgulayan çaplk unlar söyledi: Eitim sistemimizin dier bir sorunu ise öretmen, derslik ve okul yetersizliidir. Bunlarn giderilmesi çok kolay olmakla beraber eitim sisteminin ana sorunlarndan biri olmaya devam etmektedir. Eitimciler Cemiyeti olarak bunun en hzl ekilde çözüme kavuturulmasnn taraftaryz.

TEK TPç BR ETM SSTEM TOPLUMUMUZA UYGUN DEL

Ders olarak ilenen kitaplarn deerlerimizden çok uzakta olduunu aktaran çaplk, Eitimdeki bir dier sorun da, eitim sistemi içerisinde kitaplarn, deerlerimiz dorultusunda ilenilmemesi, konularn seçilmemesi, Bat tarafndan uygulanan tek tipçi anlaynda srarc davranlmasdr. Tek tipçi bir eitim sistemi toplumumuza uygun deildir. nsanlarmz istedikleri ekilde eitimlerini alabilmelidir. Bu eitim yerli, milli ve dini arlkta olmaldr ki, insanlarmzn hassasiyetleri bu ekilde yerine gelmi olsun. ifadelerini kulland.

SERVS OFÖRLER ETLMEL

Servis oförlerinin ahlaki yönden gelitirilmesi gerektiini dile getiren çaplk, Tamal eitim, eitim sisteminin bir parças haline gelmi olmakla beraber özellikle köylerden merkezi yerlere çocuklarn tanmas ve hakeza ehir içinde çocuklarn bir yerden baka bir yere nakledilmesi ciddi bir sorun olarak karmza çkmaktadr. Denetim eksiklikleriyle beraber bu noktada bir formatn oturtulmam olmas beraberinde ciddi sorunlar getirmektedir. Özellikle servis tamacl yapan insanlarmzn eitilmeleri, ahlaki yönden gelitirilmeleri büyük bir önem arz etmektedir. eklinde konutu.

SSTEM SEKÜLER MANTIKLA çALIIYOR

Toplumun inanc dorultusunda yetitirilmesinin önem arz ettiini kaydeden çaplk, konumasn öyle sürdürdü: Eitim sistemimizin en önemli sorunsal ayaklarndan bir tanesi de ahlaki deerlerin toplum tarafndan istenilen ekilde ilenilmemesidir. Sistem bunu ciddi anlamda seküler mantk ile ilemeye çalyor, toplumu, yeni nesli dinden arndrmaya çalyor. Oysa bu toplumun asli deeri olan inancdr ve inanc dorultusunda yetitirilmesi, eitim almas en büyük isteidir. Eitimciler Cemiyeti olarak bizler bu istein yerine getirilmesini talep ediyoruz

Ana Sayfaya Git