Eğitim ve masallar sosyalleştiriyor!

İnternet üzerinden canlı yayın yapan eğitimci ve yazarlar, annelere de çeşitli konularda destek veriyor

Haberler 08.04.2020 - 11:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eitimci ve yazarlar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamnda evlerinde kalan anneler ve çocuklara sosyal medya üzerinden yaptklar canl yaynlarda bazen hikaye kitaplar okuyup masal anlatyor bazen de annelere çeitli konularda bilgi veriyor.

Koronavirüs tedbirleri kapsamnda çocuklaryla evde vakit geçiren annelere, sosyal medya kullancs eitimci ve yazarlar alternatif etkinlik imkan sunuyor.

Ev ileriyle ilgilenip yemek yapan, evden çalan, ayn zamanda çocuklarna çeitli etkinlikler sunmaya çalan annelerin yükü, baz eitimci ve yazarlarn sosyal medya hesaplarndan canl yaynladklar hikayeler ve masallar sayesinde bir nebze azalyor.

Sosyal medyadan çocuklara yönelik canl yaynlarn yan sra kadnlar için hazrlanan programlar da annelerin eitimine katk sunuyor.

Eitimci yazar ve masal anlatcs Nurten Ceceli Alkan, AA muhabirine telekonferans yöntemiyle yapt açklamada, gurbette olan kzlarndan ve torunlarndan yola çkarak Instagramdaki Torun Tombalak isimli hesabndan canl masal anlatmaya baladn söyledi.

Bu ie balarken üç niyetim vard. diyen Alkan, öyle devam etti:

Birincisi, kendi torunlarm ekran banda toplayarak onlar motive etmek. Kzlarmn evlatlaryla evde 7/24 yaadklar beraberliin zorluunun farkndaym. çünkü ayn zamanda kzlarm evden youn, aktif olarak home ofis çalyor. kinci olarak da ben torunlar ekran bana topladmda anneleri biraz rahat etsinler istedim. Üçüncüsü de benim yaptm gurbetteki anneanneler, babaanneler ve dedelerin örnek alp torunlaryla ekran banda kaliteli zaman geçirebilirler diye düündüm.

Daha sonra dier çocuklara da canl yayn üzerinden masal anlatmaya karar verdiini belirten Alkan, çok güzel geri dönüler aldn ifade etti.

Bu projesinden annelerin de çocuklarn da memnun kaldn belirten Alkan, öyle konutu:

Masaln arkasndan etkinlikler yapyor çocuklar. Koronal günlere göre masallar anlatyorum. Evde durmann nimeti, sabr, farkndalk üzerine cümleler ekleyerek çocuklara yol göstermeye çalyorum. Masal anlatmaya 17.30da balyorum, sonra eime, köye balanyoruz o da türkü söylüyor çocuklara. O esnada yamur gibi mesajlar alyorum, çocuumuz öyle mutluydu, öyle sevindi tarznda.

- Ekran sayesinde kitaplarla çocuklar arasnda ba kuruyor

çocuk kitaplar yazar Merve Gülcemal de masal eitimcisi Nurten Ceceli Alkann yapt masal saatinden etkilenerek kendisinin de sosyal medya hesabndan çocuklar ve anneler için bu süreçte bir eyler yapmas gerektiine inandn dile getirdi.

çocuklarn anneleriyle evde olduu bu dönemde çocuk kitaplar seslendirmeye karar verdiini anlatan Gülcemal, çocuklar kitaplar çok seviyor çünkü görsel bir çadayz. Görsel duyularn, becerilerin çok desteklendii bir çadayz. Böyle bir çada çocuklar ekrandan uzak tutmaya çalyoruz doal olarak ama bunun yerine alternatifler sunmuyoruz. Kitap, görsel içerdii için büyük bir alternatif. çocukla kitap arasnda bir ba kuruyoruz. çocuklar kitaplar koarak dinlemeye geliyor. Ayrca çocuk kitaplar nasl okunur, seslendirilir, vurgulamalara nasl dikkat edilir, ebeveynlere de bir rehberlik sunmak istedim. ifadelerini kulland.

Gülcemal, kitaplarn telif hakkndan dolay zaman zaman sorun yaadn, bu nedenle kitap seçiminde zorlandn dile getirdi.

Yaynevlerine tek tek mesaj attn aktaran Gülcemal, Bu zor günlerde müsade ederseniz kitab okuyabilir miyim, kayt altnda kalmayacak, 24 saat durup silinecek dedim. Baz yaynevleri hiç izin vermedi, bazlar çeitli yöntemler sundu, bazlar da izin verdi. Bu nedenle kitap seçmede biraz zorlanyorum. çocuklarn geri dönüleri çok güzel, onlar bana sesli mesaj yolluyorlar, ben onlara geri dönüyorum. diye konutu.

- Ömrümüzde hiçbir zaman elde etmeyeceimiz bir zaman bolluuna dütük

Yazar Aye Sevim de Netyaz isimli online atölyeleri bulunduunu, burada farkl alanlarda eitim verdiklerini belirtti.

Koronavirüsle birlikte evde kalma sürecine girildiini ve insanlarn sürekli haber dinlediini, bunun da kayg düzeyini artrdn ifade eden Sevim, zaman zaman insanlarn ümitsizlie de dütüünü söyledi.

Sevim,

zihinlerin dalp ferahlamas gerektiini belirterek, Normal eitimlerimizin dnda insanlarn bu süreçte verimliliini artracaklar zihinsel bir rahatlama salayacak canl yayn yapyoruz. Bu canl yaynlar yaparken kastmz hem onlarn zihinlerini datmak hem de evdeki süreçlerine kaliteli bir zaman yerletirmek. diye konutu.

ki günü birbirine eit olan ziyandadr. düsturunu devam ettirmek istediklerini ifade eden Sevim, sözlerini öyle tamamlad:

lk hafta herkes bir karambol, bir moral bozukluu yaad. Ancak on günden sonra bizim artk buna almamz ve geri kalan ksm panik havasnda deil, üretme aamasnda geçmeliyiz. Pek çok anne u an evde, ayn zamanda çocuunun öretmeni konumunda. Bunu en iyi ekilde, surat asmadan, iyi bir moralle gerçekletirmemiz gerekiyor. Ömrümüzde hiçbir zaman elde etmeyeceimiz bir zaman bolluuna dütük. Canl yaynlarda buna da hatrlatyoruz, daha çok psikolojiyle ilgili yaynlar yapsak da spor hocalarn, avukatlar, robotik kodlama hocalarn konuk ediyoruz.

Ana Sayfaya Git