Eğitimde bir iz: Mahir İz

Yaşamını öğretmenliğe ve öğrencilerine adayan Mahir İz, vefatının 44. yılında yad ediliyor.

Haberler 10.07.2018 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hayatn öretmenlik mesleine vakfeden ve örencilerine sevdal eitimci Mahir zin yaam, vefatnn 44. yl dönümünde meslektalarna yol göstermeye devam ediyor.

Mahir z üzerine akademik çalmalar bulunan eitimci dris Topçuolu, zin hayatn cemiyete adam ve örnek bir hizmet hayat sergilediini anlatt.

zin 60 yla yakn öretmenlik hayatnda mesleini kendisine hiçbir zaman yük olarak görmediini belirten Topçuolu, Mahir hoca bu meslei icra etmekten büyük bir zevk aldn ifade etmek sadedinde Dünyaya tekrar gelme imkanm olsayd, yine muallim olmak isterdim sözünü sk sk tekrarlayarak mesleine olan sevgisini göstermitir. diye konutu.

Mahir zin öretmenlik hayatnn, günümüz öretmenini motive edecek, bulunduu konumu yeniden gözden geçirmesini salayacak önemli bir baar hikayesi olduunu ifade eden Topçuolu, öyle devam etti:

unu iyi biliyoruz ki bir eitim sisteminin kalitesi öretmenin kalitesini geçemez. Yani sistem ne kadar mükemmel olursa olsun, eer öretmen nitelikli deilse verim elde etmek kolay olmaz. Yahut sistem ne kadar kötü olursa olsun, eer öretmen nitelikli ise oradan baarl bir netice almak mümkündür. te Mahir Hoca, bu ikinci hususta önemli bir isimdir. Öretmenlik yapt yllar içerisindeki her türlü, ekonomik, siyasi, sosyal ve ilmi problemlere ramen mesleine odaklanp gerekli özveri ve gayreti göstererek iyi bir baar hikayesi oluturmutur.

- Eli, evi ve gönlü talebelerine sürekli açk olmutur

Topçuolu, Mahir zin baar hikayesinin arkasndaki birinci unsurun onun mesleine adanml olduunu vurgulayarak, unlar aktard:

Bir gün örencileri kendisine, Hocam, neredeyse ailenizden daha çok bizimle vakit geçiriyorsunuz, neden böyle yapyorsunuz? diye sorduklarnda Mahir z, Sizler benim talebemsiniz evladm. Bir hoca için talebe, evlattan daha evladr. En hayrl varis, talebedir. Evlat, idealini suistimal edebilir ama talebe etmez. Senin amel-i salihini evlattan ziyade talebe devam ettirir. Allah muhafaza buyursun, evlat hayrsz çkabilir ama talebenin hayrsz çkma ihtimali daha azdr diyerek örencilerine ve mesleine olan bak açsn dile getirmitir. Bu niyet ve yaklam beraberinde örencileri için yaplan olaanüstü fedakarlklarn kapsn aralam ve böylece Mahir z, talebelerinin gönlünde taht kurmu, onlarn zihin ve gönül dünyalarnda kalc izler brakabilmitir. Mahir hoca son nefesini de bir talebesinin kucanda vermitir. u üç ey; eli, evi ve gönlü talebelerine sürekli açk olmutur.

zin, babas ve kymetli hocalar sayesinde Arapça, Türkçe ve Farsçaya vakf olmann yannda, salam bir dini alt yap ve edebiyat bilgisine sahip olduunu ifade eden Topçuolu, Prof. Dr. Tayyib Okiç, z için, Mahir Beyin Eski Türk Edebiyat dalndaki yeri dünyada önde gelen 5kii varsa, bunlarn içinde birinci veya ikinci sradadr. Daha aaya dümez. diyerek hocann bu sahadaki kymetini, bilgi ve kültür derinliini ortaya koymutur. Tüm bu donanm ve bilgi birikimine ramen Mahir Hoca, kendini sürekli yenilemek ihtiyac hissetmi ve hayatnn her döneminde örenen bir öretmen olmutur. diye konutu.

- Mezun olan örencileriyle sürekli haberlemitir

Mahir zin hayat boyunca mazeret tanmayan fedakar bir insan olduunu dile getiren Topçuolu, 12 Mart muhtrasndan hemen sonra emekli edilerek ücreti kesilen zin 76 yanda örencileri derslerinden geri kalmamas için her gün üç araç deitirerek Yüksek slam Enstitüsüne giderek derslerini verdiini aktard.

zin hayat boyunca örencisi olan insanlarla ilikisini devam ettirdiini aktaran Topçuolu, öyle konutu:

Mahir hocann talebesi olmusanz ya Mahir hoca ölene kadar ya da siz ölene kadar Mahir hocann talebesi olmaya devam edersiniz. Hoca, devrindeki iletiim vastalarn baarl bir ekilde kullanarak mezun olan örencileriyle sürekli haberlemitir. Mektuplaryla onlar yalnz brakmamtr. Örencilerinin, Hocam, bizim bir tane Mahir hocamz var, sizin yüzlerce örenciniz var. Biz bir tek size mektup yazyoruz ama siz hepimize ayr ayr cevap yazma zahmetinde bulunuyorsunuz. Kendinizi bu kadar yormayn diye bir ifade kullandklarnda Mahir hoca cevaben, Mektup yazan selam vermi oluyor. Selam vermek sünnet, selama cevap vermek ise vaciptir. diyerek bu hususun ehemmiyetini vurgulayarak örencilerinin her birine cevabi mektuplar yazmaya devam etmitir. Bu mektuplarla örencilerini sürekli takip etmi, onlar bulunduklar yerlerde daha faydal olmalar noktasnda gayretlendirmitir. Mektuplarn da bir eitim vastasna dönütürmü ve mektuplarnda Osmanl Türkçesi yazsn kullanmtr.

- Mahir z

1895te stanbulda dünyaya gelen, babas Medine-i Münevvere, Midilli ve Ankara kadlklarnda bulunmu Külahizade es-Seyyid smail Abdülhalim Efendi, annesi ise erife Raife Hanm olan z, ailesi tarafndan itinal bir eitime tabi tutularak, resmi eitim öretimin yannda, devrinde yasam pek çok isimden özel dersler ald.

59 yl sürecek öretmenlik hayatna balayan z, Milli Mücadeleye katlmak üzere Ankaraya gelen Mehmet Akifle birlikte Farsça, Franszca ve edebiyat alanlarnda çalarak kendini yetitirmi, aralarnda Kuleli Askeri Lisesi, Nianta Ortaokulu, Haydarpaa Lisesi ve çamlca Kz Lisesinin de olduu okullarda edebiyat öretmenlii ve müdürlük yapt.

Bir yl stanbul mam Hatip Okulu Müdürlüü yaparak emekliye ayrlan z, ayn yl Taksimde Yeni Kolej Müdürlüü görevi ile yeniden eitimcilie döndü, 6 ay sonra ise yeni açlan stanbul Yüksek slam Enstitüsünde edebiyat, tasavvuf tarihi, hitabet ve irat dersleri verdi. On yl süren bu yeni eitimcilik döneminden sonra ikinci kez emekli oldu.

9 Temmuz 1974 tarihinde Paabahçe SSK Hastanesinde vefat eden ve mezar Erenköy Sahray- Cedid mezarlnda bulunan zin Tasavvuf, Din ve Cemiyet, Yllarn zi gibi eserleri bulunuyor. Kuran- Kerim ve Türkçe Anlam adl eseri gözden geçiren ve Ahmed Cevdet Paann Ksas- Enbiyasn sadeletiren z, Mehmet Akifle dostluunu da uzun yllar devam ettirmitir.

Ana Sayfaya Git