Eğitimde değişimin anahtarları

Eğitim Koordinatörü Ayşen Karşit "Her şeyi ezbere bilen, yapay zeka kullanan makinelerle yarışmak için ezberlemeyi temel alan eğitim programlarının yerine, bizi daha insan yapan sosyal-duygusal akıl ile donanmış kendine özgü insanları yetiştiren eğitim programlarına ihtiyacımız var"

Haberler 25.05.2021 - 11:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eitim Koordinatörü Ayen Karit, Her eyi ezbere bilen, yapay zeka kullanan (AI) makinelerle yarmak için ezberlemeyi temel alan eitim programlarnn yerine, bizi daha insan yapan sosyal-duygusal akl ile donanm kendine özgü insanlar yetitiren eitim programlarna ihtiyacmz var. ifadesini kulland.

Kanada Okullarndan yaplan açklamaya göre, tüm dünyada Kovid-19 sonras dönemde eitimin nasl olaca konuulurken, bu konuda en önemli makalelerin yer ald Journal of Educational Changede Yong Zhao ve Jim Watterstona göre eitimde deiimin balayabilmesi için yaplmas gerekenler bulunuyor.

Dünyann birçok ülkesinde yer alan Kanada okul sistemi Türkiyede kurulmu, gelecek yüzyln eitim modeli olarak veli ve örencilere sunulmutu. Ayen Karit, gelecek yüzyln eitim modelini oluturmak için Watterston ve Zhaoya katldn bildirdi.

ETMDEK DEM

Eitimin önümüzdeki yllarda önemli deiikliklerden geçeceini vurgulayan Karit, unlar kaydetti:

Burada örencileri etkileyecek en önemli deiiklik ise neyin, nasl ve hangi seviyede örenileceini belirleyen eitim programlarnda olacaktr. Örenciler, okulumuzda uygulanan Kanada eitim sistemi, inquiry based learning ile yetkinlik temelli örenmeye doru yönelerek beceri ve yeteneklerini daha da gelitirmektedir. Biz okullarmzn bulunduu ehirdeki Anadolu liselerini ve özel okullar yetkinlik temelli örenme modelini deneyimlemeleri ve anlamalar için okulumuza davet ediyoruz. Önümüzdeki eitim yl içinde de okulumuzda yetkinlik temelli eitimin, Kanada eitim sisteminin eitimlerini eitimcilere vermeye balayacaz.

ET TEKNOLOJ

Örencilerin eit olarak teknolojiye ulaabildii bir ortam yarattnzda eitimdeki deiimi balatmak için u sorularn yantlarn vermek gerekiyor. Her eyi ezbere bilen, yapay zeka kullanan (AI) makinelerle yarmak için ezberlemeyi temel alan eitim programlarnn yerine, bizi daha insan yapan sosyal-duygusal akl ile donanm kendine özgü insanlar yetitiren eitim programlarna ihtiyacmz var. Aslnda Kanada Okullarnn da eitim felsefesi budur. Eitim, yaam boyu örenmeye, mutlulua, imkanlara ve insanla katk salamann bir yolu olarak görülmeli. Örencilerin bilinçli seçimler yapmas, tutkular ve benzersiz yeteneklerinin gelitirilmesini salamak için tüm eitim hayatlar boyunca tüm örenme alanlarna kapsaml eriim ve örenmenin salanmas gerekir. Bu amaçla eitim sistemleri örencinin yeteneklerini gelitirmelidir. Örencilerin kendi tutku ve güçlü alanlarn gelitirecek esnek, yani bir örenme kalbna sokmayan eitim programlarna ihtiyaç var.

PEDAGOJK ETM

Ayen Karit, okulda çocuklar ve yetikinlerin bir arada bulunduunu ancak okulun var olma sebebinin örenciler olduunu unutmamak ve eitim ortamn örenciye göre kurgulamak gerektiini vurgulayarak, Bu da pedagojinin önemini ortaya çkarr. Örenci ile birlikte gelitirilen okullarn ön plana çkmas gerekmektedir. Kanada Okullarnda örenci; öretmen ve velisi ile birlikte örenim kurumunun ortak sahibi olarak görülmektedir. Kanada Okullarndaki uygulama, soru sorma temelli (inquiry based learning), örenciyi merkeze alan, amaçl bir pedagojik sistemdir. deerlendirmesinde bulundu.

Online eitimin, tüm örencilerin hepsi bir yerde eitim alr kuraln yktn belirten Karit, örencilerin, yatlar ile teknoloji sayesinde farkl zaman dilimlerinde de iletiim kurabildiini, bunun da onlarn örenme aktivitelerini olumlu yönde etkilediini aktard.

Karit, Okullar da bunu dikkate alarak uzaktan öretimin geleneksel saat dilimleri yerine, hem e zamanl hem de e zamansz dersler düzenleyerek ilerleyebilir. Örnein, Kanada Okullarnda tüm örencilere ayn zamanda eitim vermek yerine, öretmenlerin yaratt dersler örencilerle paylalyor. Örenciler, küçük gruplar halinde rehberlik hizmeti ve akademik destekler alyor. Böylece örenciler kendi projelerine vakit ayrabiliyor, öretmenlerine de ihtiyaç olduu zaman danabiliyor. Örencilerin hepsinin ayn ders saatinde ayn dersi almamas, aslnda örencinin kendi örenimleri üzerinde daha fazla özerklie sahip olmasn salyor. ifadelerini kulland.

PSA SKORLARI

Karit, Uluslararas Örenci Deerlendirme Program (PISA) skorlarnn mutlaka deieceini belirterek, unlar kaydetti:

PISA skorlarna göre Finlandiya, Singapur gibi ülkelerden sonra gelen Avrupa Birlii ülkeleri, örnein çek Cumhuriyeti, Hrvatistan, Portekiz Kovid-19 sonras artk PISAda yukarlarda yer alamayacak. çünkü mevcut eitim sistemlerini adapte etmeyi brakn, ikisini bir arada kullanp nasl ilerleyebilecekleri konusunda da kendi içlerinde soru iaretleri var. Türkiyedeki veliler ve örencilerin teknolojiye adapte olmalar birçok ülkeye göre daha hzl olduu için aslnda eitimde ne kadar hzl bir adaptasyon içerisinde olduumuzu gözden kaçrmamamz gerekiyor.

Eitimdeki deiimin anahtarlarn uygulamaya geçmeye balam olan Türkiyemiz, dünyadaki eitimde söz sahibi olduktan sonra yaratlan motivasyon ile birçok ülkeyi geride brakacaktr. Tüm eitimcileri ücretsiz ve sertifikal olan Kanada Okullarndaki Eitimde Deiimin 3 Anahtar seminerine davet ediyorum. Katlmclar, okulun web sitesindeki formu doldurarak bu eitimden ücretsiz olarak faydalanabiliyorlar.

Ana Sayfaya Git