Eğitimde hak ihlali

Anayasa Mahkemesinden hak ihlali kararı Anayasa Mahkemesi, 2015'teki TEOG sınavının ardından "MEB içinde yeni bir paralel çete yapılanması olduğu" şeklinde açıklama yaptığı için hapis cezası alan eğitimcinin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi

Haberler 26.03.2020 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasa Mahkemesi, 2015teki Temel Eitimden Ortaöretime Geçi (TEOG) snavnn ardndan yaanan tartmalar srasnda MEB içinde yeni bir paralel çete yaplanmas olduu eklinde açklama yapt için hapis cezas verilen eitimcinin ifade özgürlüünün ihlal edildiine hükmetti.

Anayasa Mahkemesinin Resmi Gazetede yaymlanan kararna göre, 2014-2015 yl TEOG snavnda binlerce örencinin birinci olmas üzerine kamuoyunda tartmalar yaand.

Eitimci ve Birleik Kamu- Konfederasyonu yöneticisi Ali Tatan, tartmalarn yaand dönemde internet üzerinden yayn yapan gazeteye, TEOGdaki yanl sorularn altndan yeni çete iddias çkt... balyla yaymlanan röportaj verdi.

Milli Eitim Bakanl, Ali Tatan hakknda röportajda kulland TEOG snav ile ilgili MEB içinde yeni bir paralel çete yaplanmas olduu eklindeki ifadeler nedeniyle suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu üzerine hakknda dava açlan Tatan, Ankara 32. Asliye Ceza Mahkemesinde yargland. Mahkeme, Tatann hakaret suçundan 1 yl 2 ay 17 gün hapisle cezalandrlmasna karar verdi.

Ali Tatan, karara yapt tüm itirazlarn reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel bavuruda bulundu.

- Yeniden yarglanacak

Bireysel bavuruyu ele alan Anayasa Mahkemesi, Tatann ifade özgürlüünün ihlal edildiine karar verdi. Yüksek Mahkeme, ihlalin sonuçlarnn ortadan kaldrlmas amacyla yeniden yarglama yaplmak üzere kararn Ankara 32. Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmetti.

Anayasa Mahkemesinin gerekçesinde, eitimci ve sendikac kimlii ile tannan bavurucunun, basn mensubuna verdii röportajda, gündem konusu TEOG snav ile ilgili Milli Eitim Bakanl içinde yeni bir paralel çete yaplanmas olup olmad sorularnn akllara geldiini ifade ettii belirtildi.

lk derece mahkemesinin, sann kulland çete ifadesi ile kamu görevlilerine yönelik hakaret suçunun ilendii sonucuna vararak, Tatana hapis cezas verdii belirtilen gerekçede, u tespitler yapld:

Bavurucunun, mensubu olduu sendikann faaliyet alannda bulunan eitim tartmalarn yakndan takip etmesi ve bu konuda eletirilerini dile getirmesi demokratik bir toplumda olaan karlanmaldr. Tasarruflar ile ilgili eletirilere daha fazla tolerans göstermeleri gereken kamu görevlilerinin eylemlerini ve ihmallerini sk bir denetime tabi tutarak vatandalarn karar alma süreçlerine katkda bulunmak demokratik toplumun bir gereidir.

Ayrca ikayetçi kurum, kendisine yöneltilen eletirilere kar cevap verme konusunda oldukça geni olan imkanlarn kullanm ve kamuoyunu bilgilendirmitir. Buna ramen bavurucunun söz konusu haber nedeniyle cezalandrlmas, bilgilendirme ve eletiri ortamna zarar verebilecektir.

Ana Sayfaya Git