Eğitimde müfettişler

Türkiye genelinde 81 il milli eğitim müdürlüğünde eğitim müfettişleri başkanlığının oluşturulmasını sağlayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Eğitim Müfettişleri Yönetmeliği, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Haberler 02.03.2022 - 01:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yönetmelik, eitim müfettileri bakanlklarnn kurulu ve görevleri ile eitim müfettileri bakan ve eitim müfettileri bakan yardmclarnn görevlendirilmelerini, görev, yetki ve sorumluluklarn, çalma usul ve esaslarn düzenliyor.

Eitim müfettileri ve eitim müfetti yardmclarnn niteliklerini, yarma ve yeterlik snavlarn, yetitirilmelerini, atanmalarn, yer deitirmelerini, görev, yetki ve sorumluluklarn düzenleyen yönetmelik, eitim müfettileri bakanl bürosunda görevli personelin çalma usul ve esaslar ile dier hususlarn da kapsyor.

YARIMA SINAVIYLA 750 ETM MÜFETT YARDIMCISI ALINACAK

Buna göre, eitim müfettileri, il milli eitim müdürlüklerinde oluturulan eitim müfettileri bakanlklarnda görev yapacak.

Eitim müfettileri bakanlklarnn koordinasyonu ile rehberlik ve denetim çalmalarndaki bütünlük Tefti Kurulu Bakanl tarafndan salanacak.

Belirlenen takvim dahilinde düzenlenecek yarma snavyla 750 eitim müfetti yardmcs alnacak. Yetitirme programna göre verilecek eitimler sonunda eitim müfetti yardmclar denetim yapsna dahil edilecek.

Eitim müfettileri bakan, eitim müfettileri arasndan Bakann önerisi ve Bakan onayyla görevlendirilecek, ayn usulle görevden alnacak.

SINAV KURULU OLUTURULACAK

Yönetmelik kapsamnda yarma ve yeterlik snavnn yaplmasndan sorumlu Snav Kurulu oluturulacak. Kurul, yarma ve yeterlik snavlaryla ilgili usul ve esaslar belirleyecek ve bu çerçevede snavlarn yaplmasn salayacak.

Yarma snav, yazl ve sözlü veya KPSS sonucuna göre atamas yaplacak adaylar için sadece sözlü snavdan oluacak.

Yarma snavna, öretmen unvann elde edenler ile en az 4 yllk lisans eitimi veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat ve iletme fakülteleri veya bunlara denklii Yükseköretim Kurulu (YÖK) tarafndan kabul edilen yurt içi ve yurt dndaki yükseköretim kurumlarndan mezun olanlar katlabilecek.

Yarma snav, Bakanlk öretmen kadrolarnda öretmenlik yapanlar ile KPSS sonuçlarna göre kamu görevine ilk defa atanacaklar veya dier kamu görevlerinde çalanlar için birlikte ilan edilerek ayn tarihte yaplabilecei gibi ihtiyaca göre ayr olarak da yaplabilecek.

YAZILI SINAVLARA KATILACAKLARDA ARANACAK ARTLAR

Adaylk ve sözlemeli öretmenlik süresi dahil olmak üzere snav bavurusunun son günü itibaryla öretmenlikte 8 yl ve daha fazla hizmeti bulunmak koulu ile halen Bakanlk öretmen kadrolarnda görev yapmakta olma veya en az dört yllk lisans eitimi veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat ve iletme fakülteleri veya bunlara denklii YÖK tarafndan kabul edilen yurt içi ve yurt dndaki yükseköretim kurumlarndan mezun olma art aranyor.

Ayrca yazl snava katlacaklarn yarma snavnn yapld yln ocak aynn birinci günü itibaryla otuz be yan doldurmam, adaylk ve sözlemeli öretmenlik süresi dahil olmak üzere öretmenlikte 8 yl ve daha fazla hizmeti bulunanlar bakmndan, en az üç yl Bakanla bal resmi eitim kurumlarnda görev yapm, Bakanlk kadrolarnda öretmenlik yapanlar dnda, son bavuru tarihi itibaryla geçerlilik süresi dolmam, yarma snav duyurusunda ilan edilen KPSS puan türlerinden belirlenen taban puan veya üzerinde puan alm olmalar gerekecek.

Eitim müfetti yardmcl yazl snav konular, hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat ve iletme fakülteleri veya bunlara denk yükseköretim kurumlar mezunlar ile öretmenlikte 8 yl ve daha fazla hizmeti bulunanlar bakmndan ayr ayr belirlenecek.

SÖZLÜ SINAV, YAZILI SINAVDAN EN AZ 25 GÜN SONRA YAPILACAK

Yönetmelikte, yazl snav konular ve puan arlklar, yazl snav, sözlü snav, yarma snav sonuçlarna itiraz, yarma snavnn deerlendirilmesi, ilan ve geçerlik süresi ile eitim müfetti yardmclna atama ve yetitirilme konularna ilikin bilgiler de yer ald.

Yönetmelikte, ayrca yeterlik snav ve eitim müfettiliine atamaya ilikin hükümlere deinildi. Yeterlik snav yazl ve sözlü snav olmak üzere iki aamadan oluacak. Sözlü snav, yazl snav sonuçlarnn ilanndan itibaren en az 25 gün sonra yaplacak.

çALIMALAR E-TEFT MODÜLÜ ÜZERNDEN YÜRÜTÜLECEK

Rehberlik ve denetim, izleme ve deerlendirme faaliyetlerinin etkili, ekonomik ve verimli yürütülmesini salamak amacyla Bakanln hedef, plan ve programlar dikkate alnarak, Bakanlkça belirlenen ilkeler dorultusunda eitim müfettileri bakanlklarnca ilgili yln 15 Austos tarihine kadar 3 yllk çalma plan hazrlanarak eitim müfettileri bakannn önerisi, il milli eitim müdürünün uygun görüü ve valinin onay ile uygulamaya konulacak.

Yürütülen rehberlik ve denetim, izleme ve deerlendirme ile inceleme, soruturma ve ön inceleme verilerinin yönetimi e-Tefti modülü üzerinden yaplacak.

YOLSUZLUK VE USULSÜZLÜKLERN ÖNLENMES

llerde, Bakanln denetimi altndaki her derece ve türdeki resmi, özel örgün ve yaygn eitim kurumlarnn faaliyet ve ilemlerinde yolsuzluk riski olan alanlar tespit edilerek, yolsuzluk ve usulsüzlükleri önleyici bir anlayla denetim, inceleme ve soruturma yaplacak.

Denetim görevi srasnda yolsuzluk ve usulsüzlük bulgusuna ulaldnda, tespitler ve elde edilen deliller düzenlenecek bir raporla yetkili mercie iletilecek.

Yolsuzluk ve usulsüzlüklerle mücadele, risk analizleri de dikkate alnarak rehberlik ve denetim plan ve programnn hazrlanmasnda göz önünde bulundurulacak.

ETM MÜFETTLER BAKANLAR KURULU TOPLANTISI DÜZENLENECEK

Ylda en az bir defa olmak üzere, Tefti Kurulu Bakanl tarafndan 81 ilin eitim müfettileri bakanyla Eitim Müfettileri Bakanlar Kurulu Toplants düzenlenecek, alnan kararlar çalmalardaki koordinasyon ve bütünlüün salanmasnda etkili olacak.

Ana Sayfaya Git