Eğitimde risk büyük!

Eğitim Bakanlığı'nın bir yıllık plansızlığına dikkati çeken Eğitim Sen Diyarbakır 2 Nolu Şubesi Eşbaşkanı Zuhal Sezer, "Bir nesli kaybediyoruz" iddiasında bulundu.

Haberler 13.03.2021 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüste kontrollü normalleme geçi sürecinin balamasyla, eitim öretimde il bazl yüz yüze eitime geçildi. Resmi olarak ilk koronavirüs vakasnn açklanmasnn üzerinden geçen bir ylda eitim alanndaki yetersiz önlemler nedeniyle hem örencileri hem de eitim emekçilerini madur oldu. Eitim ve Bilim Emekçileri Sendikas (Eitim Sen) Diyarbakr 2 Nolu ubesi Ebakan Zuhal Sezer, yaanan sorunlar anlatarak, Milli Eitim Bakanln (MEB) planszl nedeniyle eletirdi.

BAKANLIIN SORUMLULUU

Geçen bir ylda MEBin plansz olduunun aça çktn dile getiren Sezer, Bir yldr pandemiden ve yüz yüze eitimin balamamasndan kaynakl çocuklar eitim hayatlar boyunca sürekli bir baarszlkla kar karya kalacak. Bir nesli kaybediyoruz. Bakanlk bunu görmek, sorumluluunu almak zorundadr dedi.

ANADL SORUNLARI

Ülke genelinde 6 milyon örencinin online eitimden yararlanamadn aktaran Sezer, bu planszln bedelini örencilerin ödediini ve örencilerin bir yldr online eitimle mücadele içerisinde olduunu söyledi. Bakanln, datlmas hedeflenen 500 bin tableti de henüz datmadna dikkat çeken Sezer, Krsal kesimlerde internet alt yaps dahi yok, çocuklar online eitimden hiçbir ekilde yararlanamyor. Bakanlk bunun farknda ama 3 maymunu oynuyor. çocuklarmz bir yldr anayasal olan eitim hakkn kullanamyor. Bu maduriyetin ikiye katland bölgemizdeyse anadilde eitim sorunu devam ediyor. Anadilinde eitim alamayan çocuklarmz, bireylerle kurmu olduu iletiim dilini, eitim alannda kullanamyor. Pandemi öncesinde yüz yüze eitim olduunda en azndan öretmeniyle, arkadalaryla bir bakla, bir beden diliyle o sosyal iletiimini bir nebze de olsa giderebiliyordu. Ancak online eitimde bu da ortadan kalkyor diyerek, sorunlarn arttn ifade etti.

HJYEN ORTAMI SALANMIYOR

Eylül aynda okullarda maske ve dezenfektann temin edildiini, temizlik görevlilerinin görevlendirildiini belirten Sezer, kinci dönemdeyse, böyle bir eye ihtiyaç duyulmad, merkez okullar dahil hiçbir okulda dezenfektan yok, maske temin edilmiyor, çocuklar hijyenik ortamda eitim alamyor. Köy okullarnda eitim emekçilerinin alanmasna baland fakat merkezdeki eitim emekçilerine alama yaplmad. En merkezi okullarda, özel okullarda eitim öretime baladk deniliyor. Polyannaclk oynuyoruz ifadelerini kulland.

BÜYÜK RSK

Dünya genelinde 210 ülkeden sadece 27sinin yüz yüze eitime balayamadn ve Türkiyenin de bu ülkeler arasnda yer aldna dikkat çeken Sezer, unlar söyledi: Türkiye bu 27 ülke arasnda olmamak adna, srf ben yüz yüze eitimi balatyorum demek için, 15 ubatta köy okullarnda eitimi balatt. Ancak Dünya Salk Örgütü, günlük vaka says 700 altna dümeden, yüz yüze eitime geçilmemesi uyarsnda bulundu. Bu çok büyük bir risk. Bu o ülkenin insanlarnn haklarn tehlikeye atmak, canlar üzerinden oyun oynamaktr. Canlar üzerinden oyunlar oynanmas bu kabul edilir bir durum deil. Bir tedbir yok, halk olarak kendinizi koruyacaksnz, bizde ona göre tabloya bakacaz deniliyor. Bu derece bilimsellikten uzak, öngörüsüz bir yönetim ekli olamaz. Bir bakanlk bunu yapamaz. Fakat bütün halk farknda, bakanlklar iler durumda deil. Tek bir azdan çkacak söze göre hareket ediliyor.

TEDBRLER ALINSIN

Yüz yüze eitimle ilgili yaptklar uyarlar hatrlatan Sezer, Hiçbir önlem almadan, günlük vaka saylarn pik yaparak eitim öretimi açn demiyoruz. Gerekli tedbirler alnsn, ek atamalar yaplsn, ek derslikler açlsn. Özellikle mam Hatip okullarndaki derslikler bombo, bu okullar kullanma açlsn. Bakanlk olarak bunlar temin edilsin. Örencilerimiz seyretilsin, çünkü uanda bir snf ortamnda 20-35 örenci oluyor. Bu ortamlar düzeltilmedii taktirde yüz yüze eitim riskli dedi.

Ana Sayfaya Git