Eğitimde "robot öğretmenler" de devreye girebilir

Prof. Dr. Emin Erkan Korkmaz, eğitimde sohbet robotları ve artırılmış gerçeklikle öğrenmenin bir hayal olmadığını belirterek “Artık her öğrenci için özelleşmiş, o öğrencinin eğilimlerini, başarılı ve başarısız olduğu konuları takip edebilen ve öğrencinin en verimli şekilde öğrenmesini sağlayabilmek için süreci optimize edebilen sistemlerin eğitimde kullanılması gelecek için önemli bir olasılık olarak karşımızda durmakta." ifadelerini kullandı.

Haberler 03.11.2021 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yapay zeka aratrmalarnda son yllarda hzl bir ilerleme kaydedildiini aktaran Korkmaz, yapay zeka yöntem ve teknolojileri kullanlarak mühendisliin yan sra tp, eczaclk, finans gibi farkl alanlarda oldukça baarl uygulamalarn gelitirildiini belirtti.

Bu teknoloji ve uygulamalarn günlük yaammzn önemli bir parças haline dönütüünü ifade eden Korkmaz, yapay zeka teknolojilerinin eitim alannda öneminin daha da artacana iaret etti.

Eitimde sohbet robotlar ve artrlm gerçeklikle örenmenin bir hayal olmadn ifade eden Korkmaz, Artk her örenci için özellemi, o örencinin eilimlerini, baarl ve baarsz olduu konular takip edebilen ve örencinin en verimli ekilde örenmesini salayabilmek için süreci optimize edebilen sistemlerin eitimde kullanlmas gelecek için önemli bir olaslk olarak karmzda durmakta. deerlendirmesinde bulundu.

Korkmaz, yapay zeka teknolojilerinin eitim alannda iki farkl ekilde kullanlabileceini belirterek, Öncelikle yapay zekann eitimin kalitesinin arttrlmas için yardmc bir unsur olarak kullanlmas olas. u anda bile kopya, intihal gibi durumlarn belirlenmesi, snavlarn notlandrlmas gibi ilevleri yerine getiren yazlmlar mevcut ve hatta örencilere örenme süreçlerinde geri bildirim ve öneri sunan sistemler de bulunmakta. ifadelerini kulland.

- Doal dil ileme kapasiteleri artt

Emin Erkan Korkmaz, yapay zeka alannda en önemli problemlerden birinin doal dil ileme olduunu ifade ederek, unlar kaydetti:

Son yllarda yaanan gelimeler dorultusunda bilgisayarlarn doal dili anlama ve kullanma konusunda kapasiteleri oldukça artt. Bu nedenle eitimi dorudan gerçekletirebilecek sohbet robotlarnn/yazlmlarn ortaya çkmas artk bir hayal deil. Bu teknolojinin gelimesi ile birlikte artk her örenci için özellemi, o örencinin eilimlerini, baarl ve baarsz olduu konular takip edebilen ve örencinin en verimli ekilde örenmesini salayabilmek için süreci optimize edebilen sistemlerin eitimde kullanlmas gelecek için önemli bir olaslk olarak karmzda durmakta. Bu sistemlerin yaygnlamas durumunda yine insan eitimcilere gereksinim olacaktr. Ama belki de artk bu eitimcilerin rolü daha çok danmanlk ve koordinatörlük çerçevesinde gerçekleecektir.

Sadece yapay zeka teknolojilerinin deil, sanal gerçeklik veya arttrlm gerçeklik gibi teknolojilerinin de eitim sürecine önemli katklarnn olacan ifade eden Korkmaz, Örnein yabanc dil örenen bir örencinin bu teknolojiler sayesinde sanal bir ortamda farkl kiilerle farkl diyaloglara girmesi, sanal bir restoranda yemek siparii vermesi ya da sanal bir alveri sahnesinde yer almas mümkün olacaktr. deerlendirmesinde bulundu.

- Makineleri kullanabilen makine

Korkmaz, yapay zeknn isizlie neden olup olmayacann da çok merak edilen konular arasnda olduunu belirterek, bu konuda kesin bir yargya varmann çok güç olduunu ifade etti.

nsanln bu güne kadar çok farkl makine, cihaz ve teknoloji ürettiine iaret eden Korkmaz, makineleme ve fabrikalama gibi süreçlerin tarihte her zaman insanlarda ilerinden olma korkusu yarattn kaydetti. Korkmaz sözlerini öyle sürdürdü:

Tarihsel süreçte makineleme ile yeni i alanlar, yeni sektörler ortaya çkm ve insanlarn farkl alanlarda istihdam edilmesi mümkün olmutur. Benzer bir ekilde yapay zeka teknolojilerinin de farkl i alanlar yarataca yaygn bir görü. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus bulunmakta. Geçmite üretilen her makine için, en azndan o makineyi kullanacak ya da tamir edecek insanlara gereksinim ortaya çkmt. Örnein telefon üretilince, telefon operatörlüü gibi bir meslek ortaya çkm ya da üretilen arabalar kullanacak oförlere gereksinim duyulmutu.

Yapay zeky makineleri kullanabilen makine olarak da tanmlamak mümkün. Bu tarihte ilk defa karmza çkan bir olgu. Bu nedenle yapay zek sistemlerinin dier makineleri kullanarak yani oförlük, operatörlük, güvenlik görevlisi ve benzeri ileri tam bir otomasyon içinde gerçekletirebilmesi, daha önce karlamadmz ve kitlesel bir isizlik yaratma potansiyeline sahip bir durum olacak. Bu konuda daha fazla düünmeye ve tartlmaya açk.

Ana Sayfaya Git