Eğitimdeki atılımlar!

MEB'in yüz yüze eğitime geçiş sürecindeki projeleri kitaplaştırıldı

Haberler 21.02.2022 - 01:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Mahmut Özer, yüz yüze eitime dönü sürecindeki 180 günde hayata geçirilen 50nin üzerinde eitim projesi ve politikasna ilikin hazrladklar 120 sayfalk kitab, meb.gov.tr internet adresinden bugünden itibaren kamuoyuyla paylatklarn bildirdi.

Özer, Bakanlk görevini devrald 6 Austosta yapt, önceliinin okullar yüz yüze eitime hazr hale getirmek olduuna yönelik açklamasn hatrlatarak, o günden sonra yüz yüze eitime geçi için 180 günlük çalma yürüttüklerini ifade etti.

Eitim sisteminin kalitesini sürekli klmak ve gelecee yönelik eitim politikalarn ekillendirebilmek için eitimde izleme ve deerlendirme çalmalarn sürdürdüklerini aktaran Özer, öyle devam etti:

Yüz yüze eitime dönü sürecindeki 180 günde hayata geçirilen 50nin üzerinde eitim projesi ve politikasna ilikin derlediimiz 120 sayfalk kitab, kamuoyuyla meb.gov.tr internet adresinden bugünden itibaren paylayoruz. Kitapta, okul öncesi eitimin yaygnlatrlmasndan mesleki eitimin güçlendirilmesine, hayat boyu örenme faaliyetlerinin iyiletirilmesinden öretmenlerin mesleki geliimlerinin artrlmasna kadar 180 günde gerçekletirdiimiz proje ve politikalar yer alyor.

Kitapta yüz yüze eitime dönü süreci, eitimde frsat eitliinin artrlmas, okul öncesi eitimin yaygnlatrlmas, mesleki eitimin güçlendirilmesi, öretmenlerin mesleki geliimi, özel eitim ve rehberlik faaliyetlerinin iyiletirilmesi, yaygn eitim ve hayat boyu eitim faaliyetlerinin zenginletirilmesi, çevre ve iklim dostu okullar, eitimde küresel i birlikleri, 20. Milli Eitim uras olmak üzere 10 ana balkta hayata geçirdiimiz 50nin üzerinde çalma yer alyor.

URADA VERDMZ SÖZÜ YERNE GETRM OLDUK

Özer, özellikle 20. Milli Eitim urasnda alnan kararlar dorultusunda admlar atldn belirterek, Raporun sonunda ura kararlarna ne ölçüde uygulamada yer verildii izlenebilir. Böylece urada verdiimiz sözü de yerine getirmi olduk. Bu ilk kez yaplyor. dedi.

Bu tip raporlar belirli aralklarla kamuoyu ile paylaacaklarn kaydeden Bakan Özer, Bunu hesap verilebilirliin ve effafln çok önemli bir parças olarak deerlendiriyorum. ifadesini kulland.

Türkiye genelinde haftada 5 gün ve tam zamanl yüz yüze eitimin 6 Eylülde balatldn ve birinci dönemin baarl ekilde tamamlandn dile getiren Özer, yüz yüze eitimi sürdürmekte kararl olduklarn bildirdi.

Bu süreçte okullarn, örencilerin psikolojik, sosyal, duygusal, kiisel geliimlerinin saland en önemli yerler olduunun bir kez daha anlaldna iaret eden Özer, Gelinen aamada örencilerimizi daha fazla örenme kayplarna uratmadmz için memnunuz. çift doz al veya antikorlu öretmen oranmz yüzde 95e yükseldi. Bakanlmzn okullarda hijyeni salamak için ayrd bütçe 722 milyon liraya ulat. Milli Eitim Bakanlnca kurduumuz elektronik takip sistemiyle tek tkla salgn sürecini dijital ortamda izleyebiliyoruz. dedi.

Özer bu süreçte eitimde frsat eitliinin artrlmas için çaltklarn, bu kapsamda , 59 anaokulu ve 6 bin 950 yeni ana snfnn eitime baladn, 5 ya grubunda okullama orannn 180 günde yüzde 78den yüzde 90a ulatn anlatt.

Mesleki eitimde yaplan mevzuat düzenlemelerinin meyvelerini vermeye balamasndan büyük mutluluk duyduklarn söyleyen Özer, Hükümetimiz tarafndan balatlan eitim seferberlii, Öretmenlik Meslek Kanunu ile de taçlanm oldu. diye konutu.

-120 sayfalk kitaptan satr balar

Bakanln 10 konuda 50nin üzerindeki çalmasnn yer ald kitaba göre, 6 Eylülde balatlan yüz yüze eitime dönüte okullarda salgn koullarna göre çeitli tedbirler alnd.

Bu süreçte örenci ve öretmenlerin okula maske ile gelmesi bir zorunluluk olmasnn yan sra ihtiyaç duyulmas halinde kullanlmak üzere Bakanlk tarafndan okullara maske ve dezenfektan saland.

ELEKTRONK TAKP SSTEM

Salk Bakanl ile i birlii kapsamnda gelitirilen sistem, MEBin pozitif vakalar il, ilçe, kurum ve snf düzeyinde anlk izleyebilmesine imkan salad.

Sistem sayesinde farkl snflarda eitim alan ve birbiriyle temas olmayan örencilerin Kovid-19a yakalanmas halinde tüm okulda eitime ara verilmesinin önüne geçildi.

Kurulan sistemle ayn okul içinde bulunan snflar bir ünite olarak ve salgnn yaylm açsndan bamsz deerlendirildi.

ÖRENME EKSKLKLERNN TELAFS çN KAZANIMLAR DEERLENDRLD

Uzaktan eitime bal örenme kayplarnn tespiti için 7,8, 11 ve 12. snf düzeylerinden toplam 4 milyon 565 bin 916 örenciye kazanm deerlendirme uygulamas yapld.

Ortaokul düzeyinde yaplan uygulamada Türkçe, matematik ve fen bilimleri alanlar lise düzeyinde ise Türk dili ve edebiyat, matematik, fizik, kimya ve biyoloji alanlar dikkate alnd. Elde edilen sonuçlar, örenme eksikliklerinin telafisi için politika gelitirme amacyla kullanld.

2 AYDA 81 LDE 16 BN 361 KÜTÜPHANE NA EDLD

Temel Eitimde 10 Bin Okul Projesi kapsamna dahil edilen okullarn altyap eksikleri belirlendi, bu eksiklikleri gidermek üzere iyiletirmeler yapld.

Eitimde frsat eitliinin artrlmas kapsamnda, Kütüphanesiz Okul Kalmayacak Projesi ile 2 ayda 81 ilde 16 bin 361 yeni kütüphane ina edildi. Kitap says 28 milyondan 50 milyona ulat.

MEB BÜNYESNDE GELTRLEN YARDIMCI KAYNAKLAR ERME AçILDI

MEBin, ekim aynda ald kararla bünyesinde gelitirdii yardmc kaynaklar, http://yardimcikaynaklar.meb.gov.tr/ adresinden eriime açld.

Yardmc kaynaklarn daha fazla örenciye ulamn salamak amacyla baslmas ve örencilere ulatrlmas karar alnd. Bu kararn ardndan 2 ayda yaklak 23,5 milyon yardmc kaynak basl hale getirilerek okullara ulatrld.

Destekleme ve Yetitirme Kurslarnn (DYK) kapsam geniletildi, mevcut durumda 8. ve 12. snf düzeylerindeki örenciler ve mezun örencilere yönelik DYKlere 6. 7. 10. ve 11. snf düzeyleri de eklendi.

MESLEK ETM KURUMLARININ SÜRECE KATKISI

Mesleki eitim kurumlar yüz yüze eitime dönü sürecinde okullarn ihtiyaç duyduu temizlik ve hijyen malzemelerini üretti, bu ürünlerin ihracatn da gerçekletirerek ekonomiye katkda bulundu.

Mesleki eitimin güçlendirilmesine yönelik sektör temsilcileriyle i birliklerine devam edilerek Türkiyenin ilk medya lisesi ve ilk madencilik lisesi açld.

Mesleki eitim merkezlerinin kapasitesi artrld. Bu kapsamda organize sanayi bölgelerinin tümünde mesleki eitim merkezi faaliyete geçirildi.

3308 Sayl Mesleki Eitim Kanununda yaplan düzenlemeyle çraklara asgari ücretin yüzde 30u, kalfalara asgari ücretin yüzde 50si kadar ücret, i kazalarna ve meslek hastalklarna kar sigorta imkan getirildi. Genç istihdamna katk sunmas planlanan bu düzenleme öncesinde 159 bin olan örenci says düzenleme sonrasnda 335 bine yükseldi.

ÖRETMENLERN MESLEK GELMNE YÖNELK ADIMLAR

Bakanla bal her derece ve türdeki eitim kurumlarnda görev yapan öretmenler için mesleki geliim eitimleri alabilecekleri ve zengin içeriklere ulaabilecekleri Öretmen Biliim A (ÖBA) 24 Ocak 2022de yayna alnd.

Bakanla bal tüm derece ve türdeki eitim kurumlarnda görev yapan öretmenlere yönelik ÖBA üzerinden yaryl tatilinde uzaktan hizmet içi eitim faaliyetleri düzenlendi.

ÖRETMENLK ÖZEL BR HTSAS MESLE OLARAK TANIMLANDI

Öretmenlik Meslek Kanununun yasalamasyla öretmenlik, eitim öretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas meslei olarak tanmland.

Bakanln resmi internet sitesi meb.gov.tr adresinden Öretmenlik Meslek Kanununa ilikin hazrlanan Aday Öretmenlik ve Öretmenlik Kariyer Basamaklar Yönetmelii tasla kamuoyu ile paylald ve eitim camiasnn görü bildirebilmesi için askya çkarld.

20 bin öretmen, 750 engelli öretmen ve 15 bin sözlemeli öretmen atamas yapld.

ÖZEL ETM VE REHBERLK FAALYETLERNN YLETRLMES

Özel eitim meslek okullarnda eitim alan örencilere Yükseköretim Kurumlar Snavna girme hakk getirildi.

Rehberlik Aratrma Merkezlerinde (RAM) görev yapmak üzere ilk kez fizyoterapist alnd. Bu kapsamda, 256 RAMa 260 fizyoterapist atamas yapld.

18 ya ve üzerindeki açk öretim lisesi örencilerinin eitimlerini tamamlamalar için gerekli sekiz dönem art be döneme düürüldü.

Olgunlama enstitülerinin üretim kapasitesini güçlendirmek ve ürün skalasn geniletmek için Bakanlk 14 Eylül 2021de enstitülerin Ar-Ge merkezlerine dönütürülmesi sürecini balatt. Bu amaç dorultusunda enstitülere yaklak 6 milyon lira balangç destei saland.

Yaklak dört aylk bir süre sonunda enstitülerden 7 bin 482 ürün için tasarm tescil bavurusu yapld ve bavurulardan 6 bin 830 ürünün tasarm tescili alnarak bu alanda rekor düzeye ulald.

çEVRE VE KLM DOSTU OKULLAR POLTKASI

Ocak 2022de balatlan Temiz Okul Temiz Enerji projesiyle okullarn doa dostu hale getirilerek örencilerin çevreye kar duyarllklarnn artrlmas hedeflendi.

Sfr Atk Projesi ile örencilere çevre duyarllnn kazandrlmas ve atklarn doru ekilde tasnif edilerek geri dönüüme kazandrlmas amaçland.

Projede doru ekilde gruplandrlan atklarn geri dönüümleri takip edilerek yeniden üretimleri saland. Böylece örencilerin israfa kar farkndalklar artrld.

Bakan Özer, proje kapsamnda 20 Eylül 2021 itibaryla geri dönüüm ile üretilen 6 milyon defteri örencilerle paylat. Ayrca iki ayda 318 geri dönüüm kütüphanesi yapld.

çevre ve iklim bilinci kazandrlmas kapsamnda atlan admlardan biri de çevre eitimi dersinin kapsamnn geniletilmesi ve müfredattaki arlnn arttrlmas oldu.

MLL ETM URASI 7 YIL ARANIN ARDINDAN TOPLANDI

Eitim sisteminin en önemli danma kurulu olan Milli Eitim urasnn 20ncisi 7 yl aradan sonra 1-3 Aralk 2021de düzenlendi.

Eitimde frsat eitlii ana temas altnda toplanan ura kapsamnda, Temel Eitimde Frsat Eitlii, Mesleki Eitimin yiletirilmesi ve Öretmenlerin Mesleki Geliimi balklarnda özel ihtisas komisyonlar kuruldu.

20. Milli Eitim uras Genel Kurulunda yaplan oylamada 128 maddelik tavsiye karar alnd. Bu tavsiye kararlarla ilikili olarak Bakanln uygulad proje ve politikalara yer verildi. Böylece ilk kez ura kararlarnn hayata geçirilmesine yönelik atlan admlar kamuoyuyla paylalm oldu.

Ana Sayfaya Git