Eğitimdeki Çözümsüzlük

Yeni eğitim öğretim döneminin başlamasıyla müfredat, öğretmen atamaları ve TEOG Sınavının kaldırılmasıyla ilgi tartışmalar da devam ediyor.

Haberler 25.09.2017 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eitimci Yasin Yldz, öretmen yetersizlii, ücretli öretmen, mülakat ve idarecilerin atanmas önündeki engellerin kaldrlmas gerektiini belirtti.

Özellikle 15 yldr iktidar olan AK Parti döneminde eitim sistemin sürekli deitiine iaret eden Eitimci Yasin Yldz, bunun da tüm Milli Eitim Bakanlarnn bir memnuniyetsizlik içerisinde olduuna iaret ettiini belirtti.

Yldz, Özellikle son 15 yla baktmzda gelen tüm Milli Eitim Bakanlarnn bu sistemden ikyetçi olduunu ve sistemin deimesi gerektiini, ilk göreve gelir gelmez icraatlaryla göstermiler. Bu dorultuda da tasarruflar olmu. Sistem deiiklii ile ilgili, snavlarn deiiklii, idareci ve öretmen atamalaryla ilgili deiikliklerini görüyoruz. Sonuç itibariyle hepsinde de bir memnuniyetsizlik görüyoruz. dedi.

Son idareci atamalar ve mülakatlarda memnuniyetsizliklerin olduunu dile getiren Yldz, u deerlendirmeyi yapt:

Son idareci atamalarnda malumunuz uygulanan mülakat bazlar açsndan sevindirici olsa da paylamlarda gördüümüz bir memnuniyetsizlik de var. Bu özellikle liyakatlerde sorun oluturuyor. Bunun bana göre objektif kriterlere dayandrlmas lazm. Yani idareci atamalarnda kriterler belirlenip, bu kriterlere göre idareci atamas olduu zaman daha kalitenin artacan düünüyorum. Mesela idareci atamasnda kriterler neler olabilir diye baktmzda liyakatte kiinin kdemiyle birlikte yaynlam olduu eserleri varsa bunlar kriter alnd zaman daha objektif bir idareci atamas önüne çkm olacak. Burada memnuniyet ve kalite daha artm olacak.

Mülakatlarn ve öretmen yetitirmelerin mutlaka objektif kriterlere dayanmas gerekir

Yldz, Öretmen almlarndan tutun, öretmen mülakatlarna kadar yine günümüzün konusu öretmen yetitirme yöntemleri öretmen yetitirirken kurumlarn yetersizlii, ücretli öretmenlik ve öretmen ücretiyle ilgili çok önemli sorunlar karmza çkyor. Eitimin lokomotifi olan öretmenlii merkeze alp sorunlarn gidermeden salkl bir sonuç beklememiz biraz hayal olur düüncesindeyim. Öretmen almlar, mülakatlarn ve öretmen yetitirmelerin de mutlaka objektif kriterlere dayanmas gerekir. ifadelerini kulland.

Öretmenliin çeitlilii olmaz, öretmen öretmendir

Öretmen açna da dikkat çeken Yldz, Bu açk ne ile dolduruluyor? Ücretli öretmenlik. Bana göre bu bir emek sömürüsüdür. Bu emek sömürüsünün bir an önce sona erdirilmesi lazm. Bugün normal bir öretmen yani ek ders hariç, net olarak bilmiyorum, 3 bin civarnda bir ücretle çalyorken ücretli öretmenlik çou zaman ful çalsa bile bu 2 bini bulmuyor. Dolaysyla bana göre bu bir ücret sömürüsüdür. Öretmenliin aslnda çeitlilii olmaz, öretmen öretmendir. Öretmeni daha iyi yetitirip, dediim gibi merkeze koyup bu trenin lokomotifi haline getirip daha kalc ve verimi artran nitelie büründürülmesi gerekir.

Bat illerde öretmen fazlal olduuna da iaret eden Yldz, Bat illerinde öretmen fazlal, olduunu biliyoruz. Dolaysyla bunun mutlaka giderilmesi, dengelenmesi lazm. Geçmite Olaanüstü Hal Bölgesinde çalanlara ek bir ücret ödeniyordu. Biz de bunu olaanüstüyle deil de kalknmada öncelikli illere ek bir ücret verilerek öretmen burada kendi isteiyle kalmasna yol açacak uygulamalarn yaplmasn istiyoruz. Böyle yaplrsa öretmenler, en azndan gittii yerde isteyerek ve severek kalacaklar. En azndan o ödemi olduu ya da katlanm olduu skntlar göze alacak bir ücretin verilmesi durumunda, açn giderilebileceini düünüyoruz. Dier türlü öretmen burada zamann doldurduunda, zorunlu hizmeti doldurduunda hemen kendi bölgesine ve iline gidecek ve bu açk katlanarak devam edecek. Bunun mutlaka iyiletirilmesi lazm. eklinde konutu.

Derslik yetersizlii sorununa da deinen Yldz, Derslik yetersizlii öteden bizim bu bölge ve kalknmada öncelikli bölgelerde devam eden bir sorundur. Bu son hükümet döneminde son 10 yl 15 yl göz önüne aldmzda baya bir ilerleme kat edildi. Derslik sorunun giderilmesi açsndan büyük bir çaba ve yatrmlar yapld. Ancak bu henüz bitirilmi bir sorun deil. dedi.

Alannda uzmanlam öretmenler, örenciler açsndan daha verimli olmaktadr

Eitimde branlamann her eyden önemli olduunu sözlerine ekleyen Yldz, farkl branlardan bu tür alanlara atamann yaplmasnn kesinlikle doru olmadn söyledi.

Alannda uzmanlam öretmenin örenciler açsndan daha verimli olacan ifade eden Yldz, sözlerine öyle devam etti: Bu tür uygulamalar sk sk duyuyoruz. Bunun kesinlikle tasvip edilecek bir yönü yok. Yani yetkililerin de mutlaka buna çözüm getirmesi lazm. Hatta ben eitimin içindeyken öyle uygulamalar da duyuyorduk, mesela özellikle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin bran öretmeni yoksa bunun ilgisi olmayan branyla uzaktan yakndan ilgisi olmayan srf ücreti alabilmesi için öretmenlere datldn biliyoruz. Bunun da gerçekten örenciler üzerinde kesinlikle bir kalite düüklüüne neden olduunu biliyoruz. Bunun mutlaka giderilmesi lazm.

Son olarak TEOG un kaldrlmasnn salkl olmadn sözlerine ekleyen Yldz, Bir sistemi kurup kaldrlrken mutlaka eitimin içerisinde olan paydalaryla enine boyuna tartlmas gerekir. Tabi snav sistemi öteden beri eitimin bir parçasdr. Yani olmazsa da yerine konulabilecek çözüm araylar hep olmutur. Dolaysyla son gündeme gelen TEOG snavnn birden kaldrlmas gündeme geldi. Ben bunun da bir eitimci olarak salkl olduunu düünmüyorum. çünkü bir sistemi kurarken de kaldrrken de onun mutlaka eitimin içerisinde olan paydalaryla enine boyuna tartlp kaldrlmas gereken yönleri nelerdir ya da kalmas gereken yönleri nelerdir? Bunlar masaya yatrlmadan oldubittilere getirilmemesi lazm. ifadelerini kulland. (LKHA)

Ana Sayfaya Git