Eğitime 128 tavsiye

20. Milli Eğitim Şurası'ndaki 128 maddelik tavsiye kararları belli oldu:

Haberler 04.12.2021 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca (MEB) düzenlenen 20. Milli Eitim uras Genel Kurulunda yaplan açk oylama neticesinde özel ihtisas komisyonlarnda benimsenen 124 maddeden 107si oy birlii, 17si oy çokluu, Genel Kurul Toplantsna sunulan 4 öneriden 2si oy birlii, 2si oy çokluuyla kabul edildi.

Milli eitim sistemi için tavsiye kararlar almak üzere 7 yl arann ardndan toplanan 20. Milli Eitim urasnda kurulan Temel Eitimde Frsat Eitlii, Mesleki Eitimin yiletirilmesi ve Öretmenlerin Mesleki Geliimi özel ihtisas komisyonlarndan Milli Eitim Bakan Mahmut Özer bakanlnda toplanan Genel Kurula gelen maddelerden reddedilen olmad.

20. Milli Eitim uras Genel Kurulunda yaplan açk oylama neticesinde özel ihtisas komisyonlarnda benimsenen 124 maddeden 107si oy birlii, 17si oy çokluu, bu maddelere ilaveten Genel Kurul Toplantsna sunulan 4 önerinin 2si oy birlii, 2si oy çokluuyla kabul edildi.

Böylece urada alnan 128 tavsiye kararnn 119u oy birlii, 19u da oy çokluuyla kabul edilmi oldu.

20. Milli Eitim uras Genel Kurulunda oylanarak kabul edilen maddeler öyle:

1. Be ya okullama orannn ksa vadede yüzde 100e ulatrlmas için gerekli fiziki, beeri ve mali imkanlar salanmaldr. Ayrca 3-4 ya için de eitime eriim imkanlar artrlmaldr. Daha erken yalarda 0-3 ya bütüncül, kapsayc ve entegre bir yaklamla erken çocukluk eitimine ve bakm hizmetlerine eriim salanmas için çalmalar yaplmaldr.

2. Okul öncesi eitim kurumlarnda okul öncesi öretmenlii lisans mezunu okul öncesi öretmenler istihdam edilmelidir. Okul öncesi öretmenlerin yan sra örenci saysna baklmakszn okul psikolojik danman, çocuk geliim uzmanlar, destek eitim, personeli, usta öretici, güvenlik görevlisi, yardmc hizmetli istihdam edilmelidir.

3. Dezavantajl bölgeler ve gruplara yönelik okul öncesi eitime eriimi kolaylatrmak için bölge ve ailelerin ihtiyaçlarna yönelik farkl modeller, gezici öretmen snf, gezici snf, tama merkezi ana snf, yaz eitimi, tamal eitim, ev temelli eitim, toplum temelli erken müdahale modeli, mobil ana okulu vb. kendi standartlar gelitirilerek kullanlmaldr.

4. Okul öncesi eitime kazandrlabilecek mekanlarn okul binas, salk merkezleri, belediye binalar vb. kurum binalar olmas durumunda tamal eitim yerine yerinde eitim öncelikli olarak deerlendirilmelidir.

5. Hayrseverlerden gelecek desteklerin öncelikle okul öncesi eitim alanna yönlendirilmesi tevik edilmelidir.

6. Belediyelerin kaynaklar orannda öncelikle okul öncesi eitim kurumlar olmak üzere tüm eitim kurumlarnn yapm, onarm, bakm ve temizlik gibi ihtiyaçlarnn giderilmesine ve okul öncesi eitimde eriimi kolay arsa tahsisine yönelik katklarn artrlmas salanmaldr.

7. Corafi, bölgesel ve sosyoekonomik düzey dikkate alnarak okul öncesi eitimin önemine ve eitime eriim frsatlarna ilikin farkndalk çalmalar, kamu spotu vb. artrlmaldr ve bu konuda aileyi bilgilendirici materyaller oluturularak aile desteklenmelidir.

8. letmeler, kamu kurumlar ve özel kurumlarda kre, yuva gibi kurumlarn Milli Eitim Bakanlnn belirledii standartlara göre açlmas, izlenmesi ve denetlenmesi salanmaldr.

9. Okul öncesi eitimde okul-aile i birlii modelinin gelitirip uygulanmas, ailelerin desteklenmesi ve aile eitimlerinin yaygnlatrlmas salanmaldr.

10. Okul öncesi eitimin yaygnlatrlmasnda nicelik ve nitelik birlikte düünülmelidir. Bu kapsamda okul öncesi eitimi kurumlarnn eitim materyalleri, program, snf içi, snf d ortam ve personele ilikin kalite standartlar güncellenmeli ve yaygnlatrlmaldr.

11. 37-78 aylk özel eitime ihtiyac olan örencilerin öncelikle kaynatrma ve bütünletirme yoluyla eitime katlmlar salanmal ve bununla ilgili gerekli tedbirler alnmaldr.

12. Özel eitimin önemine ve özel eitime ihtiyac olan bireylerin eitime eriim hakkna ilikin toplumsal farkndalk çalmalar yaygnlatrlmal ve ayrmclk yasa ihlallerine kar gerekli önlemler alnmaldr.

13. Özel eitim ihtiyac olan örenciler için öncelikle destek eitim odalar olmak üzere tüm eitim ortamnda sunulan hizmetler evrensel tasarm ilkeleri dikkate alarak gelitirilmeli ve materyal açsndan da zenginletirilmelidir. Kaynatrma/bütünletirme yoluyla eitim hizmetlerinden yararlanan örencilerin öretim ihtiyaçlarna uygun destek hizmetleri gelitirilme ve bu hedef dorultusunda özel eitim servisleri oluturulmaldr.

14. Bedensel engelli örencilerin ihtiyacna uygun olarak düzenlenmi servis araçlar ve uygun personelle tama hizmeti salanmaldr.

15. Rehberlik ve psikolojik danma hizmetlerinin eriilebilirliini artrmak için uygun hizmet alanlarnda alternatif destek modelleri, gezici RAM, teknoloji ürünleri vb. yaygnlatrlmaldr.

16. Kronik rahatszl ve süreen hastal olan örenciler için uzaktan canl dersleri de içerecek harmanlanm eitim modelleri gelitirilmelidir.

17. Kaynatrma/bütünletirme yoluyla eitim gören tüm özel eitim ihtiyac olan örenciler için ihtiyaç halinde destek eitim personeli ve/veya kolaylatrc kii görevlendirilmesine yönelik çalmalar yaplmaldr.

18. Özel eitim ihtiyac olan bireylerin geliiminin desteklenmesi ve milli, manevi, ahlaki, insani ve kültürel deerlerin kazandrlmas için kamu kurum ve kurulular, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve özel sektörle sürdürülebilir ilikiler salanarak projeler gelitirilmeli, sosyal, kültürel, sanatsal, sportif faaliyetler vb. etkinlikler artrlmaldr.

19. Tüm eitim kademelerinde ve snf seviyelerinde rehberlik hizmetleri güçlendirilmelidir. Bu balamda tüm kademelerde her okul için en az bir rehber öretmen/psikolojik danman formu oluturulmal ve her snf düzeyinde haftalk ders çizelgelerinde snf rehberlik dersine yer verilmelidir. Bu hizmetlere yönelik tantm ve bilgilendirme çalmalar artrlmaldr.

20. Aile, okul yönetimi, öretmen, rehber öretmen/psikolojik danman ve dier uzmanlarn, okul ve/veya aile talebi dorultusunda i birlii ile tüm snf düzeylerindeki örenciler için farkl kaynaklarda formel ve informal deerlendirme yöntemleri kullanlarak edinilen bilgiler, e-Okul üzerindeki portfolyolara ilenmelidir.

21. Özel yetenekli örencilerin okul ortamnda zenginletirilmi programlarla desteklenmesi salanmaldr.

22. Özel eitime ihtiyac olan örencilerin mesleki eitimlerinde yetenek ve becerileri dikkate alnarak istihdama yönelik çalmalar yaplmaldr. Bu dorultuda çeitli istihdam modellerinin yaygnlatrlmasna yönelik i birlikleri gelitirilmelidir.

23. Özel yetenekli örencileri tanlama sürecinde yaratclk ve/veya üretkenlik becerileri deerlendirme sürecine dahil edilmelidir.

24. Rehber öretmen/psikolojik danmanlarn uzaktan da psikolojik danma ve rehberlik hizmeti sunabilmelerine yönelik çalmalar gelitirilmelidir.

25. Rehberlik ve psikolojik danma hizmetleri milli kültürümüz, medeniyetimiz ve evrensel deerler dikkate alnarak yürütülmelidir.

26. Özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerinin nüfus, ulam vb. kriterler dikkate alnarak belli merkezlerde younlamasnn önüne geçilmesi salanmal ve hiç kurum olmayan yerleim yerlerinde açlmas özendirilmelidir.

27. Özel eitim, rehberlik ve psikolojik danma hizmetlerine yönelik uluslararas sözlemeler ile uyumlu gerekli mevzuat düzenlemeleri yaplmaldr.

28. çocuklarn eitsel ve sosyal iletiim süreçlerinde olumsuz etkiler ve zararl alkanlardan uzak tutulmasn salamak amacyla oluturulan güvenli eitim iletiimi kavramnn gelitirilmesi ve bu kapsamda eitim programlar oluturularak eitimler verilmesi salanmaldr.

29. çocuk Koruma Kanunu kapsamnda bildirimde bulunan kamu personeli, hukuki süreçlerde desteklenmelidir.

30. Okullarda ücretsiz öle yemei veya beslenme destei salanmaldr.

31. Eitime eriimi desteklemek amacyla artl eitim yardmlarnn miktar artrlmaldr.

32. Ailelerin eitim öretim sürecine etkin katlmn ve i birliini salamak için aile eitimlerine daha fazla yer verilmeli ve farkl uygulamalar, TV programlar, dijital yaynlar, mobil uygulamalar vb. gelitirilmelidir.

33. htiyac olan örencilere araç, gereç ve teknik bakm, onarm destei salanmaldr.

34. Derslik yapmnda ve planlamasnda kentsel ve krsal yerleim sistemlerindeki hareketlilik ve nüfus projeksiyonu dikkate alnmaldr. Ayrca ehir imar planlar, kentsel dönüüm ve toplu konut planlamalarnda öncelikle okul öncesi eitim ve ilkokul olmak üzere eitim kurumlar tesis edilmelidir.

35. Yüz yüze eitime ve öretime engel olacak hallerde, salgn hastalklar, afet durumu, süreen hastalk durumu ve benzeri eitim öretim sürecinin kesintisiz devam etmesi için uzaktan eitim, dijital altyap ve alternatif eriim imkanlarn artracak tedbirler alnmaldr.

36. Eriilebilirlii salamak amacyla eitim kurumlar evrensel tasarm ilkelerine uygun hale getirilmelidir.

37. Tüm eitim kademelerinde, corafyaya uygun, eitimi destekleyici oyun alan ile okul bahçeleri oluturulmaldr. Fiziksel aktiviteyi artrmak amacyla tüm çocuklar kapsayc spor alanlar oluturulmal ve bu alanda kullanlacak malzemeler salanmaldr.

38. Örencilerin örenme yaantlarnn zenginletirilmesi için okul d örenme imkanlarnn oluturulmas ve desteklenmesi salanmaldr.

39. Örencilere okuma kültürü kazandrmak için tüm paydalar kapsayan çalmalar yaplmaldr. Bu kapsamda okul ve kütüphane i birlikleri artrlmaldr.

40. Eitim öretim hizmetlerinin daha etkili sürdürülebilmesi için her okulun ihtiyaçlarnn karlanmasnda dezavantajl okullar öncelenerek, okula özgü esnek bütçe salanmaldr.

41. Dezavantajl bölgeler bata olmak üzere tüm okullarda fiziki kapasite, donatm malzemeleri, eitim materyalleri, spor tesisleri, kütüphane, dijital içerikler ve benzeri iyiletirme çalmalar yaplmaldr.

42. Risk altndaki ve dezavantajl örencilerin eitime eriimi ve devamn salamaya yönelik teknik ve yapsal düzenlemeler iyiletirilmelidir. çocuk içilii, mevsimlik tarm içilii, göçmenlik gibi nedenlerle yaanan devamszlk ve okul terki sorunlarnn çözümüne yönelik ilgili dier kurum ve kurulularla i birliiyle tedbirler gelitirilmelidir.

43. Tüm örencilere ders kitaplarnn yannda yardmc kaynaklar ve tamamlayc materyaller ücretsiz verilmelidir.

44. Tüm örencilerin akademik performanslar periyodik takip edilmelidir. Dezavantajl bölgeler bata olmak üzere ihtiyac olan tüm örencilerin destekleyici/tamamlayc eitim hizmetlerinden yararlanmas salanmaldr.

45. l ve ilçe merkezlerinde spor salonu, yüzme havuzu, laboratuvar ve kütüphaneler gibi alanlarn kullanm yaygnlatrlmaldr.

46. Örencileri bilim ve teknoloji ile deneyim yoluyla tantrmak, ilgi alanlarn çeitlendirmek, bilimsel bak açs kazandrmak amacyla bölgesel ve yerel bilim ve doa merkezleri yaygnlatrlmal ve ilgili deneyim programlar gelitirilerek uygulanmaldr.

47. Krsal alandaki çocuklar bata olmak üzere örencilerin kültürel geliimleri için tiyatro, sergi, müze gezisi ve benzeri kültürel faaliyetler kapsamnda etkinlikler yaplmal, gezici tiyatro, sergi vb. ücretsiz olarak düzenlenmelidir.

48. lköretim ve ortaöretim kurumlar bursluluk snavna giri koullar daha çok örenciyi kapsayacak ekilde geniletilmeli ve burs verilen örenci says artrlmaldr.

49. Eitim kurumlarna uzman kütüphaneci, salk personeli (hemire), teknik eleman, temizlik ve güvenlik personeli istihdam edilmelidir.

50. Ortaokullarda seçmeli ders uygulamas yeniden yaplandrlarak daha ilevsel hale getirilmelidir.

51. Teknolojinin eitime entegrasyonunun salanmas için iyi örnekler ve uygulamalarn paylald öretmen klavuz kitaplar hazrlanmal ve çevrim içi içerikler göz önünde bulundurularak çeitlendirilmeli ve iyiletirmeler yaplmaldr.

52. Okullarda salk taramalar yaygnlatrlmal ve tarama sonuçlarna göre salk hizmetleri salanmaldr.

53. Her derste düünme becerilerinin gelitirilmesi için etkinlikler üretilmelidir.

54. Okullarda bulunan kütüphanelerin içerikleri zenginletirilmeli ve çeitlilii kaynak da ayrlarak artrlmaldr. Okul kütüphaneleri, kamu kurum ve kurulularnn dergi, kitap, dijital yaynlaryla desteklenmelidir ve yurt dnda Türk örencilerin kullanmna da açlmaldr.

55. Okullarda yardmc hizmetler için hizmet alm tekrar devreye sokulmaldr. Hizmetli personel saylarnn artrlmas ve çalma süresinin uzatlmas salanmaldr.

56. Tüm örencilerin akademik ve sosyal, duygusal geliimlerini yakndan takip etmek için öretim programlarndaki hedefler dikkate alnarak bilimsel çalmalara dayal yeterlikler belirlenmelidir.

57. Okul öncesi eitimden balamak üzere örencilerin tanmlanan yeterliklere ne derece ulatklarn anlamak için ulusal izleme ve deerlendirme çalmalar gelitirilerek sürdürülmelidir. Kurumsal izleme ve deerlendirme de bu kapsamda düünülmelidir. Bu balamda Türkçe ve yabanc dil derslerine ilikin programlarda öngörülen dil becerileri kapsayacak ekilde izleme yaplmaldr. Ayrca örencilerin okuma, matematik ve fen alanlarnda temel yeterlik seviyesine eriebilmeleri için destek mekanizmalar oluturulmaldr.

58. Tüm eitim kademelerinde örencilerin devamszlk ve okul terklerine ilikin ayrtrlm verilere, bölge, il, kültürel ve sosyoekonomik ve benzeri dayal kapsaml bir izleme çalmas yaplmaldr. Bu çalmalar için ilgili bakanlklarla kurumsal i birlikleri gelitirilmelidir.

59. Dezavantajl ailelerin çocuklarnn eitim sistemine katlmnn salanmas için yerel düzeyde kamu kurum ve kurulular ile ilgili STKler arasnda etkili i birliklerinin oluturulaca bir takip sistemi gelitirilmelidir.

60. Temel eitimde bir ubede bulunmas gereken eitim materyalleri standartlarnn oluturularak mevcut okul öncesi ve ilköretim kurumlar standartlarna eklenmeli ve bu standartlar temelinde sistematik izleme çalmalar yaplmaldr.

61. Erken çocukluk dönemindeki risk gruplarn belirlemek için tarama ve periyodik deerlendirmeler yaplmal ve sonuçlar çerçevesinde erken müdahale programlar hazrlanmaldr.

62. Resmi ve özel tüm mesleki ve teknik eitim kurumlarnda ulusal ve uluslararas sektörlerin ihtiyaçlar dorultusunda yeni programlar açlmal ve mevcut öretim programlarnn güncellenmesi salanmaldr.

63. Yabanc dil arlk mesleki eitim programlar yaygnlatrlarak hazrlk snf bulunan Anadolu teknik programlarnda verilen meslek derslerinin en az yüzde 30u yabanc dilde verilmelidir.

64. Farkl kurum ve kurulularca yürütülen meslek edindirme ve belgelendirme faaliyetlerinin mesleki eitim veren okul/kurumlar tarafndan yürütülen programlarla uyum ve entegrasyonu salanmaldr.

65. Mesleki ve teknik eitim kurumlarnn fikri ve snai mülkiyet haklar konusundaki farkndal artrlmal ve okullar patent, faydal model, marka ve tasarm tescili konularnda tevik edilmelidir.

66. gücü piyasasnda ihtiyaç duyulan becerilere yönelik ksa süreli ulusal tannrl olan mesleki ve teknik eitim programlar düzenlenmelidir.

67. Özel eitim ihtiyac olan örencilerin meslek edinimine ilikin teorik ve uygulamal eitimler zenginletirilmelidir.

68. Mesleki teknik Anadolu liselerinde snf geçme ve snav sistemi modüler eitim sistemine göre tasarlanmaldr.

69. Mesleki eitimin tüm paydalarna yönelik Ahilik kültürü ve fütüvvet geleneine ilikin farkndal artracak faaliyetler yaplmaldr.

70. Mesleki ve teknik eitim kurumlarnda araç-gereç, bina, altyap eksiklerini ortaya koyacak bir izleme ve deerlendirme modeli gelitirilmelidir. Tespit edilen eksikliklerin giderilmesine yönelik kamusal destekler artrlmal ve özel sektör destekleri tevik edilmelidir.

71. Özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde en az bir yöneticinin atölye, laboratuvar ve meslek dersleri alanndan olmas salanmaldr.

72. l/ilçe milli eitim müdürlüklerinde, mesleki ve teknik eitimden sorumlu müdür yardmcs ve/veya ube müdürü atölye, laboratuvar ve meslek dersleri alanndan görevlendirilmelidir.

73. Özel mesleki ve teknik eitim kurumlarnn tamam Milli Eitim Bakanl tarafndan yaymlanan donatm standartlarna uygun hale getirilmelidir.

74. Meslek Odalar ile Organize Sanayi Bölge Müdürlükleri bütçelerinden mesleki eitime pay ayrlmas salanmaldr.

75. Resmi ve özel tüm mesleki ve teknik eitim kurumlar ile yükseköretim kurumlar bünyesindeki meslek yüksekokullar arasnda geçiler, mükerrerlii azaltlacak ve verimlilii artracak ekilde yeniden düzenlenmelidir. Birbirinin devam niteliindeki programlarn güncellenmesinde meslek standartlar seviye 4-5-6 mesleki yeterlikleri dikkate alnarak Milli Eitim Bakanl ve Yükseköretim Kurulu i birlii içinde program gelitirme çalmalar yaplmaldr.

76. Mesleki eitim kurumlarnn, TKA, Türkiye Maarif Vakf, Yunus Emre Enstitüsü, YTB gibi yurt dnda faaliyet gösteren kurumlarla i birlikleri güçlendirilmelidir.

77. Döner sermaye iletmeleri ihalelere teklif verirken geçici ve kesin teminat sunumundan muaf tutulmaldr.

78. Döner sermaye kapsamnda elde edilen gelirlerin artrlmasna yönelik çalmalar yaplmal ve bu kapsamda üretilen ürünlerin sat için etkin mekanizmalar kurulmaldr.

79. Atölye/meslek derslerinde grup says belirlenirken alanlarn özellikleri gözetilerek bütün snf seviyelerinde öretmen bana düen örenci says azaltlmaldr.

80. Mesleki ve teknik eitim ile ilgili okul yöneticileri ve denetimde görevli müfettilerin atanmasnda atölye ve meslek dersleri öretmenlerine öncelik verilmelidir.

81. Mesleki eitim kurumlarmzn ulusal ve uluslararas rekabet gücünü desteklemek için mesleki eitim alanndaki ulusal ve uluslararas yarmalara katlmlar tevik edilmelidir.

82. Mesleki ve teknik eitimde kalitenin artrlmas ve öretmenlerin mesleki geliimlerinin desteklenmesi amacyla yurt içi ve yurt d paydalarla i birlii içerisinde sektörel mükemmeliyet merkezleri kurulmaldr.

83. Mesleki ve teknik ortaöretimde atölye ve laboratuvar öretmenlerine, ihtiyaç halinde yakn alanlarda da görev alabilmelerini temin edecek ekilde mesleki geliim imkanlar salanmaldr.

84. Özel eitime ihtiyac olan ve kaynatrma kapsamndaki örencilerin iletmelerde beceri eitimi ve staj imkanlarndan yeterince faydalandrlmalar amacyla tevikler uygulanmaldr.

85. Meslek lisesinden mezun olan örencinin beceri eitimi/staj yapt iletmede istihdam edilmesi durumunda ilgili iletmeye vergi ve SGK prim indirimi gibi tevik edici uygulamalara gidilmelidir.

86. Meslek lisesi örencilerine yurt d staj için maddi kaynaklar salanmaldr.

87. Okul personeli, i güvenlii kapsamnda i kazalarna kar mali sorumluluk sigortas kapsamna alnmaldr.

88. Mesleki ve teknik ortaöretim kurumlarnda eitim alan örenciler tüm sigorta kollarna dahil edilmeli ve bu süre emeklilie saylmaldr.

89. Mezun takip sistemi gelitirilmeli ve ilevsel hale getirilmelidir.

90. Mesleki ve teknik eitimin öretmen ihtiyacn karlamak üzere sayl sayda mesleki eitim ve teknik eitim enstitüsü kurulmaldr.

91. Okul öncesinde yükseköretime tüm örencileri sahip olduu potansiyeller dorultusunda kariyer planlama temelli mesleki yönlendirme faaliyetlerine yönelik bir model gelitirilmeli ve uygulamaya konulmaldr.

92. Mesleki ve teknik eitimin özendirilmesi için baarl örenciler bata olmak üzere tüm örencilere salanan burs ve dier imkanlar artrlmaldr.

93. Kitle iletiim araçlar ile meslek liselerine yönelik tantmlar gerçekletirilmeli ve meslek lisesinde mezun baarl kiileri ön plana çkaracak etkinlikler yaplmaldr.

94. Öretmen yetitiren yükseköretim kurumlarnda öretim programlar ve ders içerikleri, alan bilgisi ve becerisi, eitim felsefesi öretim strateji, yöntem ve teknikleri yönünden gözden geçirilmelidir. Yaplacak iyiletirme, i ve meslek ahlak ortak kültürel miras, milli ve evrensel deerler, toplumsal çeitlilik ve zenginlik ile kapsaycla sahip, küresel gelimelere cevap verebilecek ve insan merkeze alacak ekilde gelitirilmelidir.

95. Öretmen yetitirme programlarnda öretmenlik uygulamalarnn etkinlii, verimlilii ve çeitlilii artrlmaldr. Bu kapsamda öretmen yetitiren kurumlar ile Milli Eitim Bakanlna bal resmi ve tüzel öretim kurumlar arasnda güçlü i birlikleri kurulmaldr.

96. Öretmenlik programlarnn yeterlik alanlar yeni ihtiyaçlar, küresel ve teknolojik gelimeler, iklim deiiklii, ekolojik krizler, göç, doal afet, acil durumlar ve bunun benzeri dikkate alnarak güncellenmelidir.

97. Öretmenlerin yetimesinde nitelii artrmak amacyla Milli Eitim Bakanl, Yükseköretim Kurulu, üniversiteler, ilgili kamu ve özel ve sivil toplum kurulular arasnda koordinasyon ve i birlii artrlmal, disiplinler aras çalmalar gelitirilmelidir. Öretmen yetitiren kurumlarn kontenjanlar, öretmen ihtiyaçlar veri temelli dikkate alarak belirlenmelidir.

98. Öretmen mesleki geliim programlar yeniden yaplandrlmal, yetikin eitim ilkelerine uygun okul ilçe, il eitim kurumlar ve zümreleri daha ilevsel hale getirilmelidir.

99. Öretmenlerin mesleki geliim programlar güncel ihtiyaçlar temelinde belirlenmelidir. Bu kapsamda, teknoloji, uzaktan eitim, harmanlanm eitim, çevrim içi psikolojik danmanlk, özel eitim ve kaynatrma eitimi, yabanc dil, bamllkla mücadele, temel salk bilgisi, afet yönetimi ve acil durum eitimleri verilmelidir. Hizmet içi eitimler yüz yüze, uzaktan ve harmanlanm olarak çeitlendirilmelidir.

100. Öretmenlerin mesleki geliiminde okul yöneticilerinin öretimsel liderlik becerileri gelitirilmelidir.

101. Milli Eitim Bakanlnda çalan personel saysyla orantl mesleki geliim bütçesi oluturulmal ve bütçe tertibinde bu adla yer almas salanmaldr. Kamu kurumlarnda çalan personel saysyla orantl mesleki geliim bütçesi oluturulmal ve bütçe tertibinde bu adla yer almas salanmaldr.

102. Belli aralklarla ve merkezi olarak uygulanan mesleki geliim programlarna ilaveten eitim öretim süreci içerisinde kurum türlerine göre öretmen ve yöneticilerin kendi mahallinde mesleki geliim programlarndan sürekli olarak faydalanmalar salanmaldr.

103. Mesleki geliim programlar öretmenlerin kariyer geliimini destekler nitelikte planlanmaldr. Bu balamda bölgenin, okulun ve öretmenin gereksinimlerine uygun ekilde geliim planlar uygulamaya konulmaldr. Öretmenler, atandklar bölge ve okulun sosyolojik, ekonomik, kültürel ve bunun benzeri artlarna göre uyum ve mesleki geliim program eitimine tabi tutulmaldr.

104. Öretmenler ve dier MEB personeli için milli eitim akademisinin kurulmas amacyla yasal altyap oluturularak kamu ve özel kurumlar ile tüm sivil paydalar arasnda i birlii salanmaldr.

105. Öretmen kdeminin örenci baars üzerindeki olumlu etkileri göz önünde bulundurularak meslee yeni balayan öretmenlerin mesleki geliimi için okul tabanl mentorluk programlar uygulanmaldr.

106. Adaylk Kaldrma Snav (AKS) kaldrlmaldr.

107. Öretmenlerin talepleri dorultusunda il içi, iller aras ve uluslararas karlkl olarak öretmen deiimi programlar uygulanmaldr.

- Taradaki müfetti arkadalarmza tefti yetkisi verildi

108. Etkili ve verimli eitim denetiminin yaplabilmesi için tefti sistemi yeniden yaplandrlarak müfettilerin öretmenlerin mesleki geliimlerine katk yapmalar amacyla denetim ve rehberlik hizmetleri sunmalar salanmaldr.

Bakan Özer, bu maddenin Genel Kurulda oy çokluuyla kabul edilmesinin ardndan, Yllardan beri bu konuyla ilgili ikayet vard. Yaklak 3 aydr bu konuyu paydalarmzla görüerek bir yol haritas çkarmak için çalmalar yapmtk. Bu geceki Resmi Gazetede bu düzenleme yaymland. Artk ahsa bal taradaki müfetti arkadalarmza tefti yetkisi verildi ve tefti müfettii olarak kadrolara aktarmyla ilgili süreç balatlm oldu. Dolaysyla bu madde de yüzde 100 gerçeklemi oldu bugün itibaryla. deerlendirmesini yapt.

109. Örencilerin ve eitim çalanlarnn lisans üstü eitim yapmalar desteklenmeli ve tevik edilmelidir.

110. Yurt dnda görevlendirilen/görevlendirilecek öretmenlerin kiisel, mesleki ve sosyal yönlerden desteklenmesi için ilgili kurum ve kurulular arasnda koordinasyon ve i birlii artrlmaldr.

111. Öretmenlerin mesleki geliimlerini destekleyen kurum ve kurulularca verilen eitimlerin akreditasyonu salanmaldr.

112. Öretmenler tarafndan gelitirilen örnek uygulamalar Milli Eitim Bakanlnca dijital bir platform üzerinden sergilenerek dier öretmenlerin kullanmna sunulmaldr.

113. Öretmenlik meslek kanunu çkarlmaldr. Kanun resmi ve özel tüm okullarda çalan öretmenleri kapayacak ekilde düzenlenmelidir.

114. Öretmenlik mesleini ve yöneticilii daha cazip hale getirecek ekilde maa ve özlük haklar yeniden düzenlenmelidir.

115. Sözlemeli öretmenlik kaldrlmal, öretmen almlarnda kadrolu istihdam esas olmal ve mülakat uygulamas kaldrlmaldr.

116. stisnai bir uygulama olan ücretli öretmenlik koullar iyiletirilmelidir.

117. Özel öretim kurumlarnda görev yapan öretmenlerin, devlet okullarnda görevli öretmenlerle asgari ayn düzeyde özlük haklarna sahip olmalar yönünde düzenleme yaplmaldr.

118. Öretmenler için ödüllendirme sistemi veri temelli olarak yeniden düzenlenmelidir.

119. Öretmenlere eitim öretim ödenei yannda kendi mesleki geliimlerinde kullanmak üzere mesleki geliim ödenei tahsis edilmelidir.

120. Emekli ve görevde olan öretmenler için 3600 ek gösterge verilmelidir.

121. Her okul için yönetici ve öretmenlerin mesleki geliimine katk sunmak amacyla yllk belirli bir bütçe ayrlmaldr.

122. Bakanlk tarafndan planlama yaplarak ihtiyaca göre öretmenlerin mezun olduu programa dayal alanlar aras deiikliklerine imkan salayacak düzenlemeler yaplmaldr.

123. Öretmenlik bir kariyer meslei olarak düzenlenmelidir. Kariyer sürecindeki ilerlemelerde öretmenlerin özlük haklarnda anlaml ve belirgin artlar salanmaldr.

124. Okullarn yönetiminden sorumlu olan eitim kurumu yöneticilii ikincil görev olarak deil liyakat ve uzmanlk gerektiren yetki sorumluluk dengesi salanm profesyonel bir meslek olarak düzenlenmelidir.

- Genel Kurula teklif olarak sunulup kabul edilen maddeler

Üç ihtisas komisyonunda müzakere edilip benimsenerek Genel Kurula getirilen maddeler dnda, teklif olarak sunulan ve kabul edilen 4 ilave madde de öyle:

1- Kalknmada öncelikli sosyoekonomik açdan dezavantajl bölgelerde görev yapan öretmenlere ilave özlük haklar ve tevikler verilmelidir. (oy birlii)

2- Okul öncesi öretim programnda çocuun geliim düzeyi dikkate alnarak din, ahlak ve deerler eitimi yer almaldr. (oy çokluu)

3 - Örencilere bilgisayar ve tablet vb. teknolojik aletlerde vergi indirimi salanmaldr. (oy birlii)

4- çocuun ya ve geliim özellikleri dikkate alnarak bamllk yapc etkenlerle ilgili eitsel içerikler hazrlanmaldr. (oy çokluu)

Ana Sayfaya Git