Eğitim'e Büyük Hamle Geliyor

Kayapınar Belediye Başkan Vekili Kaymakam Ozan Balcı, eğitim alanında engelli çocuklar, üstün ve özel yetenekli çocuklar ve gençlere yönelik 50 milyon liralık devbir eğitim hamlesi başlattıklarını açıkladı.

Haberler 09.02.2018 - 09:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Kayapnar Belediyesi, bu yl içerisinde gerçekletirecei eitim yatrmlarn Cegerxwin Kültür Merkezinde düzenlenen toplant ile tantt. Vali Hasan Basri Güzelolu, Jandarma Bölge Komutan Tümgeneral Halis Zafer Koç, Jandarma Komutan Tugeneral Ali Demir, Kayapnar Kaymakam Ozan Balc, Diyarbakr Cumhuriyet Basavcs Kamil Erkut Güre, Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, Sivil Toplum Kurumlar (STK) temsilcileri, kamu kurum müdürleri, öretmenler ve örencilerin katld toplantda ilk konumay Kayapnar Kaymakam Balc yapt. Yaplacak yatrmlarla ilgili bilgi veren Kaymakam ve Belediyesi Bakanvekili Ozan Balc, bugün burada sadece eitim yatrmlarnn deil, Diyarbakra ve Diyarbakrl çocuklara verdikleri kymeti paylamak için bir araya geldiklerini söyledi.

50 MLYONLUK YATIRIM

Balc eitim alannda engelli çocuklar, üstün ve özel yetenekli çocuklar ve gençlere yönelik çok sayda yatrm yapacaklarn söyledi. Bunlarn arasnda müzik ve resim odalar ile çok sayda kütüphanenin de içerisinde yer aldn belirten Balc, çocuklara oyuncak kütüphanesi, çocuk kütüphanesi, gençlik ve yetikin kütüphanesi kuruyoruz. Yapacamz yatrmlar tahmini 50 milyon liralk bir yatrm ama parasal deeri dnda çok daha büyük bir yatrm. çünkü insana yaplan bir yatrm. dedi.

TE PROJEDE YER ALANLAR

3 bin örencinn eitim görebilecei 8 adet, 8 Derslikli Anaokulu. 2 adet Özel Eitim Anaokulu. Otizmli çocuklar için 16 Derslikli Özel Eitim Uygulama Merkezi ve 8 derslikli Anaokulu. Hafif düzeydeki engelliler için 16 Derslikli Özel Eitim Uygulama Merkezi. Orta ve ar düzeydeki engellilerimiz için 16 Derslikli Özel Eitim Uygulama Merkezi. Eski Selahattin Eyyubi Yerlekesinin büyük onarmnn yaplarak; Üstün ve Özel Yetenekli çocuklarmz için Bilim ve Sanat Merkezi (Bil-Sem), Kz mam Hatip Lisesi, 1 adet 8 Derslikli Özel Eitim Anaokulu, 1 adet 8 Derslikli Anaokulu yaplacak.

BELEDYENN MKANLARIYLA

Kayapnar Belediyesi tarafndan eitim ile ilgili tamamlanan ve yaplacak yatrmlar ise öyle;

Kayapnarda Eitim ve Öretim Gören Örenciler için, 2 adet Kapal Yüzme Havuzu, tüm donatlar ve enstrümanlar ile birlikte 23 Okulum da 23 adet Müzik Atölyesi kurulacak. Tüm donatlar ve malzemeleri ile birlikte 22 okul da ise 22 adet Resim Atölyesi kuruluyor. Diyarbakrl çocuklar içi Oyuncak Kütüphanesi de kurulacak. çocuklarn okuma kültürüne katk amac ile çocuk Kütüphaneleri oluturulacak.

Gençler ve yetikinlere hizmet verecek Halk Kütüphanesinin yansra, Astronomi, Planetaryum, Matematik, Enerji, Ekoloji, klim, Doa, Felsefe ve Sanat Bölümlerinin olduu çok güzel bir Keif Merkezi ina edilecek. lçedeki 50 Okula modern ve estetik tasarm ile okuma zevki uyandracak, k ve ferah 50 adet Z Kütüphane çalmalar devam ediyor.

OKUMA ALIKANLIINI KAZANDIRMAK

1 Ylda 1 Milyon Kitab Diyarbakra kazandrmay hedeflerken, 74 Bin Örenciye okuma yazma kültürü ve hayal dünyalarnn geliimine katk salamas amac ile Özel Tasarm Defter Hediye edildi.

84 Bin Örenciye okuma alkanl kazanmas amac ile 84 Bin Kitap Hediye edilirken, il genelindeki öretmenlere ise 6500 adet Kitap datld. 25.000 örenci için Müzik Malzemesi Temin edilirken, 25.000 örenci için de Resim Malzemesi Temin etildi.

500 örenciye Kodlama ve Üç Boyutlu Tasarm Kurslar verilirken, bin kz örenciye yönelikte Kodlama ve Üç Boyutlu Tasarm Kurlar açlyor.

KURAN-I KERM SALONLARI

mam Hatip Okullarnn tamamna 14 adet Kuran- Kerim Okuma Salonu kazandrlrken, 54 okula da Mescit yaplmas hedefleniyor. Okul Bahçelerine ise 20 adet Voleybol ve Basketbol Sahas yaplacak. 10 adette Mini Hal Saha projelendirildi.

Kayapnar ilçesindeki okullarn tüm tuvaletlerinde tadilat çalmalar yaplarak, günümüz koullarna uygun modern ve hijyenik bir hale getirilmesi hedefleniyor.

Yabanc Dil Eitimi için 50.000 adet kitabn ilçeye kazandrlmas düünülürken, okul bahçelerine 4 adet Yeni Nesil Kapal Spor Salonu ina edilecek. 2 adet Gençlik Merkezi na edilmesi hedeflenirken, okul bahçelerinde geleneksel oyun alanlar da oluturulacak. Okul koridorlarna da yenilikler kazandrlmas planlanrken, Bilim, Sanat ve Kültür Koridorlar oluturulacak. mam Hatip Okullar ve dier okullar da 40 adet Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Soka oluturalacak. ki okula da konferans salonu yapld.

OKULLARA SPOR ALANLARI

8 bin okul örencisine spor faaliyetlerine katlmalarn salamak için spor malzemesi datlrken, çocuklar üümesin anlayyla 8 bin 500 örenciye klk mont ve ayakkab destei yapld. 50 çölyak hastas örenciye düzenli olarak gda destei verilirken, lçe Kaymakamndan Mektup Var Projesi ile 3054 örencinin hayallerini ve ihtiyaçlarn yazd mektuplar okunup, kardeleri ile birlikte 5 bin çocuun ihtiyaç giderildi. 62 bin 500 örenci Hacivat- Karagöz etkinliinde arlanrken, 2. Eitim döneminde, 80 bin örenci sinemaya, 10 bin örenci de tiyatroya götürülecek.

Kayapnar bölgesinde okula gidemeyecek durumda engeli bulunan ve evde eitim görmesi gereken 25 örenciye devletin scak eli uzatlrken, Okullar da eitim gören engelli örencilerin kulland özel eitim derslikleri, örencilerin engellerine uygun olarak belediye tarafndan dizayn edilmesi hedefleniyor. Güzel Sanatlar Fakültesi ve Güzel Sanatlar Lisesine hazrlk için 100 örenciye kurs açld. htiyaç duyulan malzemelerin tamam Kayapnar Belediyesi tarafndan karland. Kayapnar Belediyesinin destekleri ile 35 yeni derslik açlarak tüm ihtiyaçlar karland. Bu destekler ile 2 bin okul öncesi örenci eitime kazandrlm oldu.

OKUL ÖNCES ETME DESTEK

Kayapnar Belediyesi Okul Öncesi Eitime TAM DESTEK verirken, 4 bin okul öncesi örencinin ise ihtiyaç duyduu tüm malzeme ve ekipmanlar temin edildi. Belediye desteiyle, 100 kiilik Türk Halk Müzii, Türk Sanat Müzii ve Tasavvuf Müzii Korosu oluturuldu. Koro çalmalar için okullarn ihtiyaç duyduu tüm kyafet ve ekipmanlar Belediye tarafndan satn alnarak, temin edildi.

SOSYAL VE KÜLTÜREL ETKNLK

27 Okulda Halk Oyunlar Ekibi kuruldu. Halk Oyunlar ekiplerinin ihtiyaç duyduu tüm kyafet ve ekipmanlar Kayapnar Belediyesi tarafndan karland. 650 örenci çanakkale ili gezisine gönderilirken, Biz Anadoluyuz Projesi ile toplam bin 500 Örenci çanakkale ilinde geziye gönderildi. Okullarda eitim gören örencilerin Di, Göz, Ortopedi taramalarnn yaplmasna Kayapnar belediyesi katk sunarken, Obezite, 3 Beyaz(Un, Tuz, eker) Hijyen, Salkl Beslenme konularnda eitim verilmesine destek veriyor. 4000 Öretmene Lider Öretmen semineri verilirken, Kayapnar Belediyesi ayrca 30 bin veliye etkili Anne Baba Davranlar konulu seminer verildi.

ÖYLE BR GENçLK OLMALI K?

Balcdan sonra eitimde ilgili yürütülen çalmalar aktaran Vali Hasan Basri Güzelolu ise, bu deerleri koruyacak ve ihya edecek, ülkesine, devleti ile milletine inançla hizmet edecek gençler olarak yetitirmek gerektiini ifade etti. Güzelolu, Öyle bir gençlik olmal ki; asmn nesli gibi 15 Temmuzda direnen devletine ve deerlerine demokrasisine sahip çkan terörün ve bölücülüün karsnda almaz sra dalar gibi imanyla duran ve bunlara sahip çkan bir gençlik olarak yetitirmemiz gerekir. Biz inanyoruz ki; merkezinde insan olan, insana deer veren, insana hizmeti ibadet sayan ve bu deerler üzerinden yükselen gelecek tasarrumuz inallah bu güzel yüzlü çocuklarmzla hayata geçecektir dedi.

DYARBAKIR ARTIK ETMLE ANILIYOR

Diyarbakrda göreve baladklarndan bu yana en büyük önceliklerinin, hedeflerinin eitim deerleri üzerinde ina etmek olduklarn hatrlatan Vali Güzelolu, Diyarbakrdaki bütün gençlere ve çocuklara ulamak, onlar kazanmak olduunu srarla söyledik. Bugün eitimle ilgili konularda Diyarbakr hamd olsun örnek, öncü ve modern bir kent olarak ülkenin gündeminde okul öncesinde göreve baladmz an itibariyle bugün telaffuz ettiimiz düzey ve seviye, bugün Türkiyenin zirvesine gelen örnek bir baardr. Okul öncesi 5 ya grubunda Diyarbakr eitim orannda yüzde yüze geldi. Liceden Haniye, Kulptan çermike bu heyecan bütün il ile 17 ilçeyi sard. Hamd olsun sonuca ve amaca ulat diye konutu.

Konumalarn ardndan Diyarbakr Valisi Hasan Basri Güzelolu, Kayapnar Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Ozan Balc ile l Milli Eitim Müdürü Hasan Aslan, yaplmas planlanan eitim kurumlar için protokol imzalad.

Ana Sayfaya Git