Ehliyette yeni dönem geliyor

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, manuel vitesli araçlarda girilen direksiyon uygulama sınavlarının ilk dördünde başarısız olan kursiyerler, istemeleri halinde ikinci dört sınav hakkını otomatik vites araçlarda kullanabilecek.

Haberler 08.03.2017 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MEB yetkililerinden alnan bilgiye göre, yeni düzenlemeyle sürücü kurslarnn niteliklerinin daha da artrlmas amaçland.

Yeni düzenlemeye göre, bir ilçede faaliyet gösterebilecek sürücü kursu says, Türkiye statistik Kurumunca her yl belirlenen nüfus saylar dikkate alnarak bakanlkça tespit edilecek.

Nüfusu 10 bin ile 20 bin arasndaki ilçelerde bir, 20 binden 30 bine kadar olan ilçelerde iki, 30 binden sonra 50 bine kadar olan ilçelerde üç, 50 binden sonraki her 50 bin nüfus için ise üç kurs açlmas öngörülüyor.

Nüfusu 10 binin altndaki ilçelerde ise sürücü kursu açlmas mümkün olmayacak. Kurs açlabilecei ilan edilen ilçeler için talep edenlerin ön bavurusu, bakanlkça oluturulacak modül üzerinden alnacak.

- Snav süreçlerine yönelik düzenlemeler

Yönetmelik deiikliiyle, direksiyon eitimi ve snav süreçlerinin iyiletirilmesine yönelik ciddi hükümler de getirildi.

Sürücü kurslarnca yaplan ön snavda baar salamalarna ramen bakanlk tarafndan gerçekletirilen snavda baarsz olan kursiyerlerin orannn yüzde 55in üzerinde olmas halinde, kursa idari para cezas uygulanacak.

Her yl sonunda valiliklerce oluturulacak komisyon tarafndan belirlenen taban kayt ücretine aykr hareket eden kurslara da idari para cezas uygulanacak.

Deiiklikle, kursiyerlerin derse devam durumlarnn yerinde kontrolü için il veya ilçe milli eitim müdürlüklerince personel görevlendirilebilecek.

Manuel vitesli araçlarda direksiyon uygulama snavna giren ve bunlarn ilk dördünde baarsz olan kursiyerlerin, dilerlerse ikinci dört snav hakkn otomatik vites araçlarda kullanabilmesine imkan tannd.

MEB yetkilileri, sürücü kurslarnda verilen eitimlerin ciddiyetini artrmann ve kurall sürücü yetitirmenin bakanln en önemli hassasiyetlerinden biri olduunu vurgulad.

Yetkililer, direksiyon uygulama snavlarnda tablet bilgisayarlar üzerinden deerlendirme yaplmasna imkan tanyacak çalmalarn da tamamlanmak üzere olduunu bildirdi.

Ana Sayfaya Git