Ek tercihlere aman dikkat!

Üniversite kayıtlarının sona ermesiyle birlikte adaylar üniversitelerde boş kalan kontenjanlara ÖSYM’nin belirlediği tarihler içerisinde ek tercih işleminde bulunabilecek. Rehberlik Uzmanı Elif Aluç Gülşen de, kimlerin ek yerleştirme için başvuru yapabileceği ve adayların doğru ek yerleştirme tercihinde nasıl bulunacağıyla ilgili bilgiler verdi.

Haberler 08.09.2020 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

26 Austosta ÖSYM tarafndan yerletirme sonuçlarnn açklanmas ile birlikte, adaylar yerletirildikleri üniversitelere 29 Austos - 6 Eylül tarihleri arasnda kayt ilemlerini gerçekletirdi. Üniversite kaytlarnn sona ermesiyle birlikte adaylar üniversitelerde bo kalan kontenjanlara ÖSYMnin belirledii tarihler içerisinde ek tercih ileminde bulunabilecek. Adaylar, T.C. Kimlik numaras ve ifre ile ÖSYMnin http://www.osym.gov.tr adresine giri yaparak bireysel olarak ek tercih ileminde bulunabilecek. Adaylarn, tercihlerini bildirmeden önce ÖSYMnin http://www.osym.gov.tr internet adresinden YKS ile ilgili bilgi ve duyurular izlemeleri doru bir tercih ilemi için gereklidir. Ek yerletirme ilemine alnan tüm adaylarn sonuçlar http://sonuc.osym.gov.tr adresinden duyurulacak.

KMLER EK YERLETRME çN BAVURU YAPABLR

Kimlerin ek yerletirme için bavuru yapabilecei hakknda bilgi veren Rehberlik Uzman Elif Aluç Gülen, 2020-YKS ek yerletirmede tercih yapabilmek için adaylarn 2020-YKS yerletirme puanlarnn hesaplanm olmas ve 2020-YKS merkez yerletirmede hiçbir yüksek öretim programna yerletirilmemi olmak gerekir. 2020-YKSde özel yetenek snav ile bir yüksek öretim programna yerletirilmi olan adaylar da ek yerletirme için tercih yapabileceklerdir dedi.

EK YERLETRME BAVURUSU YAPARKEN NELERE DKKAT ETMEL

Ek Yerletirmede adaylarn 24 tercih hakk bulunduunu hatrlatan stanbul Geliim Üniversitesinden Rehberlik Uzman Elif Aluç Gülen, Ek yerletirme ileminde bulunacak aday 24 tercihi geçmemek artyla istedii sayda tercih yapabilir. Doru bir tercih yapabilmek için önceden tercih edilecek programlar hakknda bilgi sahibi olunmas gerekmektedir. Bilgi sahibi olunan programlar ile ilgili bir tercih listesi oluturulmasnda fayda vardr. Oluturacanz tercih listesinde program kodlarn doru yazdnzdan emin olunuz. Bir aday, puanlar ne denli yüksek olursa olsun yalnz bir programa kayt hakk kazanabilir. Bu nedenle en çok yerlemek istediiniz bölümden en az istediiniz bölüme göre tercih listenizi oluturunuz. Yerlemek istemediiniz hiçbir programa tercih listenizde yer vermeyiniz. Listenizdeki programlarn ÖSYM klavuzunda baknz/koullar olarak gösterilen ve giri için aranan bütün koullarn karladnzdan emin olunuz diye konutu.

GÜLEN UNLARI SÖYLED

Merkez yerletirmede kontenjan dolan ve en küçük puan oluan ancak, yerletirilen adaylardan birkaçnn kayt yaptrmamas nedeniyle kontenjan aç oluan ön lisans ve lisans programlarn tercih edebilmek için, programn en küçük puanna eit veya daha büyük puana sahip olmak gerekmektedir. Kontenjan dolmayan ve en küçük puan olumayan programlar, ilgili yerletirme puan hesaplanm tüm adaylar tercih edebilirler. Tercih bildiriminizi tamamladktan sonra ek yerletirme ücretini ödemeyi unutmaynz.

BAARI SIRASI HANG BÖLÜMLERDE VAR? BAARI SIRASI KONTENJANLARI NASIL ETKLED

Tp, Di Hekimlii, Eczaclk, Hukuk, Mühendislik, Mimarlk ve Öretmenlik programlarnda baar sralamas snrlamas olduu vurgusunu yapan Gülen, Adaylarn bu programlar tercih edebilmeleri için belirtilen baar sralamalar içerisinde olmalar gerekmektedir. Tp programnda 16 bin 818 kontenjann 16 bin 771i dolmutur. Hukuk programnda 16 bin 580 olan kontenjann 15 bin 071i dolmutur. Dolmayan 1509 kontenjann 1051i vakf, 380i KKTC, 78i ise devlet üniversitelerindedir. Bu sonuç bu sene hukuk programlarnda baar sralamas artnn 190 binden 125 bine çekilmesinden kaynaklanmaktadr. Mimarlk programnda 8 bin 32 kontenjann 6 bin 412si dolmutur. Öretmenlik programlarn 43 bin 501 kontenjann 42 bin 592si dolmu ve 909ü bo kalmtr. 2020 ylnda mühendislik programlarnda belirlenen kontenjann 11 bin 904ü bo kalmtr. Bu yl ilk kez baar sralamas kst uygulanan Di Hekimlii programnda 7 bin 913 toplam kontenjann 267si bo kalmtr. Eczaclkta ise 3 bin 972 toplam kontenjann 3 bin 925i dolmutur. Bo kalan kontenjan says 47dir. Genel olarak 2019 yl ve 2020 yl deerlendirildiinde 2020 ylnda baar snrlamas kst bulunan bölümlere daha fazla örenci yerletirmesi olmutur eklinde konutu.

EK YERLETRME KAYIT LEMLER NASIL OLACAK

Ek yerletirmede kayt ilemlerinin nasl olacana dair de bilgi veren Gülen, Kayt ilemine alnan tüm adaylarn yerletirme sonuçlar http://sonuc.osym.gov.tr adresinden duyurulacaktr. ÖSYM tarafndan belirlenen tarihlerde adaylar üniversitelere YÖKün belirledii koullar çerçevesinde kayt ilemlerini yapabilecekler dedi.

Ana Sayfaya Git