Ek yerleştirmede uzmanından uyarı: 20 lirayı yatırmayı unutmayın

Rehberlik Uzmanı Pelin Karahancı, ek tercih yapan öğrencilerin ilgili bankalara 20 lira yatırmaları uyarısında bulundu. Karahancı, “Tercih yaptıktan sonra ücreti yatırmayan öğrencilerin tercihleri geçersiz sayılacak” dedi.

Haberler 07.09.2019 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

YÖKün yaynlad 2019 YKS Yükseköretim Programlar ve Kontenjanlar Klavuzuna göre, ek yerletirme tercih ücreti 20 lira olarak açkland. Ek yerletirme ücreti, 12 Eylül tarihi saat 23.59a kadar yatrlabilecek. Ek yerletirme ücretini yatrmayan adaylarn tercihleri geçersiz saylacak, yerletirme ilemine alnmayacak. Konuya ilikin bilgi vererek, tercih yapacak örencilere önerilerde bulunan Rehberlik Uzman Pelin Karahanc, Ek yerletirme üniversite sürecinde olan örencilere verilmi ikinci bir anstr diye konutu.

200 BN BO KONTENJAN VAR

Bota kalan örencilere tercih yapmalarn öneren Karahanc, Örencilerin bu ans mutlaka deerlendirmeleri gerekiyor. lk yerletirmeden yaklak 210 bin örenci açkta kald. 200 bine yakn da bo kontenjan var. O yüzden örencilerin tercih yapmalarn tavsiye ediyorum. Dikkatli tercih yaptklarnda mutlaka üniversitelere yerleebilirler ifadelerini kulland.

TERCHLER 5-11 EYLÜL ARASINDA

Tercih ücretini yatrmayan örencilerin tercihlerinin geçersiz olacan belirten Pelin Karahanc, 5-11 Eylül tarihleri arasnda örencilerin sisteme tercihlerini girmeleri gerekiyor. 12 Eylüle kadar da ek tercih yaptklar için 20 lira yatrmalar lazm. Tercih klavuzunda hangi bankaya yatracaklar yazl, detayl bilgi var. Tercih yaptktan sonra ücreti yatrmayan örencilerin tercihleri geçersiz saylacak dedi.

TERCH YAPARKEN DKKAT EDLMES GEREKENLER

Karahanc, Örencilerin dikkat etmesi gereken iki husus var. lki, adaylarn puanlarna dikkat etmesi gerekiyor. Hangi bölümü tercih edecekler? Hangi bölümleri tercih etmeye haklar var? Bunun bilmeleri gerekiyor. Örencinin puan tercih etmek istedii bölümün puanndan düük ise o bölümü tercih edemez. stedii bölümün puanndan daha yüksek puan olmas lazm. kincisi ise, tercih klavuzunda bölümün karndan bir puan yoksa örenci o bölümü puan ne olursa olsun tercih edebiliyor diye konutu.

YERLEEN ÖRENCNN EK TERCH HAKKI YOK

Yerleen fakat üniversitesini veya bölümünü beenmeyen örencilerin ek tercih hakk olmadn söyleyen Karahanc, Örencilerin bu dönemde en çok sorduu soru, Ek yerletirme döneminde yeniden tercih yapabilir miyim? lk yerletirmede yerleen örenci üniversitesinden memnun olmayabiliyor veya bursunu beenmiyor. lk yerletirmede yerleen örenci, ek yerletirmede tercih yapma hakk yok. O örencilerin sonraki süreçte yatay geçi yoluna bavurmas gerekiyor ifadelerini kulland.

ALELERE TAVSYELER

lk yerletirmede örencilerin tercih yaparken daha seçici davrandn belirten Karahanc, Bu yl örenciler bilinçli tercih yapt. Gitmek istemedikleri bölümleri yazmadlar. Tercih yapmak isteyen örenci için bo kontenjan olan çok bölüm var. Hangi bölümü istiyorsa örenci, doru tercih yapmas gerekiyor. 200 bin bo kontenjann içinde kendisine bir yer bulacaktr. Aileler çocuklarna güvenmelidir. Tercih yaparken. çocuklarn çok fazla etkilemesinler. çünkü örenciler kendi yeteneklerini, ilgilerini daha iyi biliyor. Aileler bu nokta çocuklarna destek olmallar dedi.

Ana Sayfaya Git