El sanatları ustaları Ahlat'ta buluştu

Çini, seramik, ebru, minyatür, dokumacılık gibi unutulmaya yüz tutan geleneksel el sanatlarını yaşatan ustalardan yaklaşık 50'si, Malazgirt Zaferi'nin 947. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Bitlis'in Ahlat ilçesine gelerek eserlerini kıl çadırlarda vatandaşların beğenisine sundu.

Haberler 27.08.2018 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çarho mevkisindeki 400 dönümlük alanda kurulan kl çadrlarda geleneksel sanatlarn icra eden Kültür ve Turizm Bakanl sanatçlar, etkinliklere katlan vatandalar sanatlar hakknda bilgilendiriyor.

Sanatçlar, çadrlar ziyaret edenlere çamurdan vazo hazrlamay, ebru yapmay, çini ilemeyi, hal dokumay, çorap örmeyi öreterek geleneksel el sanatlar konusunda farkndalk yaratmay amaçlyor.

Kültür ve Turizm Bakanl ebru-minyatür sanatçs Suna Koçal, devletin son yllarda çok güzel organizasyonlar yaparak geleneksel sanatlarn yeniden canlanmasn saladn söyledi.

Malazgirt Zaferi etkinlikleri için Bakanln davetlisi olarak Yalovadan geldiini anlatan Koçal, dünyann neresinde olursa olsun bu etkinliklere katlarak öz Türk deerlerini ve sanatlarn tantmaya çaltklarn ifade etti.

Devletin bu sanatlarn yeniden eski canlln kazanmas için önemli katklar sunduunu vurgulayan Koçal, öyle devam etti:

ki günden bu yana Ahlattayz. nsanlar buray ziyarete geldiinde çocuklar ilgiyle ebru sanat demeye balad. Devletin destei ve bizlerin çabasyla yurt içinde ve yurt dnda katldmz etkinliklerle kaybolan deerlerimizi yeniden ortaya çkaryoruz. Öz sanatlarmz dünyaya tantyoruz. Ebru sanatn Avrupallar Türklerden örenmi ve ilk zamanlar adn Türkiye diye anmlar. Sonrasnda mermer dokusuna benzettikleri için deitirdiler. Biz de bunun öz sanatmz olduunu söylüyoruz. Dünyaya bu sanat tantarak gelitirmeye çalyoruz. Devletimize teekkür ediyoruz. Yeni nesil inallah bu deerlere sahip çkar ve devam ettirir

Koçal, Türklerin Anadoluya giriinin yl dönümünde Ahlatta olmaktan büyük mutluluk duyduunu da dile getirdi.

-Devlet sürekli yanmzda

Kültür ve Turizm Bakanl seramik sanatçs smail Tekin de devletin el sanatlarna önemli destekler vermeye baladn ifade etti.

Son zamanlarda bunun etkisini daha iyi gördüklerini vurgulayan Tekin, öyle konutu:

1071 Malazgirt Zaferi bizim örendiimiz günden beri tüylerimizi diken diken eden olay. Burada olduumuz için mutluyuz. Vatandalar stantlarmza çok youn ilgi gösteriyor. Genelde görmedikleri meslekler, insanlarn dikkatini çekiyor. Bir günlük sürede insanlara mesleimizi anlatmaktan bamz kaldramadk. Gururluyuz bundan. Eskiden devletin bize yardm olmuyordu. u anda yok olma tehlikesiyle kar karya kalan sanatlara, el yapm ürünlere büyük destek veriyor. Her konuda, maddi manevi sürekli devlet yanmzda. Bunu bütün sanatkar arkadalar hissediyor. Devletimiz buna deer veriyor. Bu anlamda mutluyuz ve çok daha iyi olacana inanyoruz.

Rizenin Hemin ilçesinden Ahlata gelen çorap örme sanatçs ve usta öretici Reyhane Bozkurt ise aldklar destekler sayesinde geleneksel sanatlar gelecek nesillere aktarmaya çaltklarn belirtti.

Hemin çoraplarn örerek Karadeniz kültürünü yaatmay amaçladnn altn çizen Bozkurt, u ifadeleri kulland:

Devlet almasn, istemesini bilene çok güzel destekler veriyor. Bu sayede geleneksel sanatlar gelimeye balad. Ancak biz bunlar halk eitim kurslarnda genellikle yetikinlere öretiyoruz. Aslnda bu sanatlarn okullarda ders olarak örencilere öretilmesi lazm. Örencilere okullarda performans ödevleri veriliyor. Örenciler de internetten kopyalayarak ödev yapyor. Bunun yerine el sanatlar dersleri verilebilir. Yaz döneminde açlan kurslarda örencilere el sanatlar öretilebilir.

- Geleneksel sanatlara ilgi artt

çini ustas Meryem Buhari de Malazgirt Zaferi etkinlikleri için Yalovadan Ahlata geldiini, tarihin seyrini deitiren zaferin yl dönümünü yerinde kutlamaktan mutluluk duyduunu söyledi.

Kendi tasarlad desenleri çinilere ilediini ifade eden Buhari, lk kez geliyorum ve buradaki atmosfer çok güzel. Düzenleyenlere teekkür ederim. Devletin desteiyle çalmalarmz yürütüyoruz. Son zamanlarda verilen desteklerle geleneksel sanatlara olan ilgi artt. dedi.

Mersinden gelen dokuma sanatçs Devlet Sarseçkin ise dokuma ve Yörük kültürünü tantmak için çaba gösterdiini, çalmalarnda koyun yününü ip haline getirdiini ve doadaki bitkilerle renklendirdiini anlatt.

Uluda Üniversitesi Öretim Üyesi Sevgi Yüksel Uzunöz, çarpana dokuma iiyle uratn, bunu günümüz modasna uyarlayarak kolye, bileklik gibi ürünler yaptn anlatt.

Orta Asyada çadrlarda çarpana dokumann kullanldn belirten Uzunöz, Beik ba ve ok yay asmak için kullanlmtr. nsanlar nazar, bereket, doum motiflerini ileyerek sevgileriyle dokumulardr. Evlenen genç kz çadrnn balarn bununla dokuyarak üretmekle sorumludur. Günümüzde kullanm alanlar ortadan kalkt için üretimi snrlandrlmtr. diye konutu.

Ana Sayfaya Git