Elektrik üreten okul

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 4 yıl önce okulun çatısına kurulan 60 kilovatlık güneş panelleri sayesinde 240 bin lira tasarruf elde etti.

Haberler 04.09.2018 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Okulun elektrik ihtiyacn güne enerjisinden üretmeyi planlayan okul idaresi, 4 yl önce Yenilenebilir Enerji Kaynaklarnn Kullanlmas Program kapsamnda proje hazrlayarak Dou Anadolu Kalknma Ajansna (DAKA) sundu.

Projenin kabul edilmesiyle çatya kurulan 260 güne paneli ve rüzgar gülü sayesinde aylk 10 bin lira olan elektrik faturas 5 bin liraya düürüldü. Böylelikle örencilerin kulland sanayi makinelerinin elektrik ihtiyacnn yars karlanm oldu.

DAKA desteiyle 145 bin liraya kurduklar güne enerjisi sistemiyle ylda 60 bin lira tasarruf eden okul 4 ylda 240 bin lira kar salad.

- 25 yl boyunca bu elektrikten faydalanacaz

Okul Müdürü Ekrem Erli, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarnn Kullanlmas Program kapsamnda 2012 ylnda DAKAya sunduklar projenin 2013 ylnda kabul edildiini hatrlatt.

Okul çatsna 2014 ylnda 60 kilovatlk güne enerjisi sistemini kurduklarn ifade eden Erli, öyle dedi:

Bu kapsamda örencilerin eitimi için atölyelerimizde 2 laboratuvar kurduk. Okulumuzun enerji ihtiyacndan arta kalan fazla üretim varsa VEDA ile mahsuplaarak bu ücret okulumuzun açlan bir hesabna aktarlmaktadr. Projemizde öncelikle bölgemizde bir farkndalk oluturup, örenci eitimlerini ön plana çkardk. Projeyi hayata geçirdikten sonra Türkiyenin her yerinden her gün okul müdürleri arayarak hem tebrik ediyor hem de böyle bir projeyi yapmak istediklerini söylüyorlar.

Okul bünyesinde 6 atölyenin bulunduunu kaydeden Erli, öyle devam etti:

Projeyi hayata geçirmeden önce aylk 10 bin lira elektrik faturas ödüyorduk. Proje gerçekletikten sonra elektrik faturamz 5 bin liraya dütü. Böylelikle yllk 60 bin lira kara geçtik. 4 yl boyunca okulumuz bu projeden 240 bin lira kar etti. DAKA destekli projemizin maliyeti 145 bin liradr. 25 yl boyunca bu elektrikten faydalanacaz.

- Bölgemizde kurulmas hayal gibi geliyordu

Erasmus projesi kapsamnda 2005 ylnda sveçe gittim, orada güne enerji panellerini görünce bizim bölgemizde kurulmas hayal gibi geliyordu. 8 yl sonra kendi okulumuza kurduk. diyen Erli, unlar kaydetti:

Yenilenebilir enerji ile ilgili amacm farkndalk oluturmak. Biz bunu kurduktan sonra Dou ve Güneydouda özel firmalar da artk bu ie el attlar. Artk bunun ticaretini yapmaya baladlar. Vatandalar, projenin nasl yapldn örenmek, bizden bilgi alarak kendileri de böyle bir sistem kurarak devlete elektrik satmak istiyorlar. Hem özel sektörün hem de okullarn bu konuda çok talepleri var. Mesleki eitim kapsamnda okulumuz her yl en az 1 veya 2 projeyle örenci ve öretmenlerimizi yurt dnda eitime ve staja göndermektedir.

Ana Sayfaya Git