Emanetlerle şampiyonluk!

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan Hürriyet İlkokul öğrencileri, emanet aldıkları robotik kodlama malzemeleri ile katıldıkları yarışmadan birincilikle döndü. Çocuklar, kendilerine destek verilmesi halinde ayda yaşayabilecek çalışmalara imza atacaklarına inanıyor.

Haberler 23.05.2019 - 09:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Balar ilçesinde bulunan Hürriyet lkokulu örencileri, emanet aldklar legolarla görevimiz ayda isimli proje gelitirdi. Geçen yl girdikleri First Lego League jr yarmasnda görevimiz ayda projesiyle birinci olan örenciler bu yl da Dicle Üniversitesince düzenlenen 2. El Cezeri robot yarmasnda görevimiz ayda, ayakkab silecei ve hayvanlarn trafikte korunmas projeleri ile ampiyonlua ulat. Her iki yarmada da emanet aldklar malzemelerle ampiyon olan örenciler, kendilerine yeterince destek verilmesi durumunda ayda yaam üzerine çalmalara imza atacaklarna inanyor.

Emanet deil de kendilerinin olsa daha iyi gelitirecekler

Hürriyet lkokulu bilgisayar öretmeni Selma Balat, emanet aldklar legolarla katldklar yarmalarda birincilik aldklarn kaydederek kendi okullarna ait legolarnn olmas durumunda projeyi daha da gelitirebileceklerini söyledi. Balat, Balar Hürriyet lkokulu olarak 2 yldr bu çalmay yapyoruz, 230un üzerinde örenciye robotik kodlama eitimini verdik, bunu devamda ettireceiz. Robotik kodlama aslnda gelecein meslei diyebiliriz, çünkü günümüzde artk teknolojiye o kadar ilerledi ki birçok meslek gurubu ölüyor. Gelecein mühendislerini, 3D yazlm operatörlerini ve kendi robotik sistemlerini kuracak çocuklar hazrlyoruz. çocuklara biz düünmelerini ve düzenli hareket etmelerini çocukluktan itibaren öretiyoruz. Bölge geneli olarak en bata yapamayz diye bir ön yarg oluuyor, sonrasnda çocuklar geldiklerinde aileleriyle birlikte bu güzel bir ey diyorlar, çocuklarn tekrar tekrar gönderiyorlar. Büyükler için oyun tarznda deil ama biz çocuklar için oyun tarzna getiriyoruz. Aslnda onlara farknda olmadan oyunlatrarak eitim veriyor bir eyler öretiyoruz. First Lego League jrun Diyarbakrda düzenledii yarmaya katldk, 2 tane ödül aldk ve geçen sene 1 takmla katlrken bu yl 2 takmla katldk. Takmlardan biri sadece kzlardan oluuyordu, kzlarnda bilim ve mühendislie daha yatkn olduklarn düünüyorum. Bu ylda 2 takm olarak ödül aldk. Son olarak Dicle Üniversitesi Uluslararas 2. El Cezeri robot yarmasna katldk. 25 örenciyle katldmz yarmada inovasyon dalnda birinci olduk. Katlmclar arasnda tek devlet okulu ve tek ilkokuluyduk. Burada aslnda gelecein bilim insanlar, mühendisleri yetiiyor. çocuklarmzn malzemeleri baka yerlerden ödünç aldmz malzemeler, okulun ve velilerimizin maddi durumu genel olarak kötü. Malzemelerimiz olursa daha çok yerlere, yarmalara ve çocuklara ulaabiliriz. Birinci olduumuz yarmalarda setlerimiz ve tabletlerimizin birçou ödünç aldk, hiçbiri bize ait deil sonradan geri gönderilecek setler dedi.

Yapamam dedim alnca kolay geldi

Hürriyet ilkokulu 3üncü snf örencilerinden Muhammed Dolsu, ilk balarda baaramayacaklarn zannettiklerini kodlamalara alnca basit olarak yapabildiklerini söyledi. Dolsu, Burada robotik kodlama, robot yapma ve deneyler yapyoruz. Daha sonra yaptmz robotlarla yarmalara katlyoruz. lk baladmda yapamam dedim zor geldi, ama daha sonra alnca kolay geldi. Hedefim mühendis yada bilim insan olmak. Daha önce telefonla oyun oynuyordum ama imdilerde ise robotik kodlamalarla kendi oyunumuzu kendimiz yapyoruz diye konutu.

Destee ihtiyacmz var

Yaptklar tasarmlarla da grup halinde büyük baar elde eden ve iki yarmaya da katlarak birinci olan Yamur Kaya ise malzemeleri olmadklarn, destek beklediklerini dile getirerek imkan olursa daha çok ey örenebileceklerini ifade etti. Kaya, Burada legolarla ehir yapyor, bunlarla da yarmalara katlyoruz. lk baladmda biraz heyecanlydm, kodlamalar yaptkça heyecanm azald. Malzemelerimiz yok, ödünç aldk bizim de destee ihtiyacmz var. Bu malzemelerden daha fazla alabilirsek, daha fazla eyler yapabiliriz, malzemelerimiz olmad için yapamyoruz destek istiyoruz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git