Emekli öğretmenin 40 yıllık ahşap aşkı

40 yıldır ahşap oymacılığı mesleğini sürdüren emekli öğretmen, popüler oymacılık ile yöreye özgü oymacılık arasındaki farkları inceleyerek yeni eserler yapıyor.

Haberler 09.09.2018 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

40 yldr ahap oymacl mesleini anlurfada sürdüren 65 yandaki emekli öretmen Fikret Ergin, yeni popüler oymaclkla yöreye özgü oymaclk arasndaki farklar inceleyerek, yeni eserler oluturuyor. Ahap oymaclnda süslemenin önemine deinen Ergin, ilemenin ahaba can verdiini belirtti. Ahap oymaclnda, çeitli tak kutusu, hediyelik kutular, sandk, sandalye, sehpa, kap, pencere kepenkleri, tabureler ve daha birçok yeni eserler yaptn aktaran Ergin, ii daha çok hobi olarak yaptn aktard.

imdi oymaclk mesleinin daha kolay olduunu dile getiren ahap oymacs Fikret Ergin, Ahap oymacsym. Esasen ben emekli öretmenim. 40 yldr bu meslei yapyorum. 1977den beri bu ii yapyorum. Yeni popüler oymaclkla yöremize özgü oymaclk arasndaki farklar da inceliyorum. Oymaclkta yaplan ilemler, ürünler üzerine oymalar yapmaktr. Oymada düzenli süslemeler bütünüdür. Düzenli bir ekilde olmazsa oymaclk olmaz. O düzensiz bir ey olur. Yapacanz ilemlerde önce yapacanz ürünü yaparsnz, ondan sonra dönersiniz oymasn yaparsnz. Eskiden de hep öyleydi kapy yaparlar, ondan sonra sökerler kapnn üzerindeki oymalar yaparlar tekrar kapy yaparlar ve yerine takarlar. Biz de imdi o ekilde yapyoruz. Rahle yapyoruz, rahlenin üzerindeki oymalar yapyoruz, ondan sonra rahleyi bitiyoruz ve sata sunuyoruz. Bunun yannda yöremizde yaplan sandalyeler, sehpalar, kap, pencere kepenkleri, tabureler, kutular, çeitli tak kutusu, büyük kutu, küçük kutu, sandk, büyük sandk gibi ve daha birçok yeni eserler yapyoruz dedi.

Mozaiinin üzerine de ilemeler yapyoruz

Mozaiinin üzerine de ilemeler yaptn aktaran Ergin, Mozaii de biz ahaba ilemeye çalyoruz. Mozaikte olan resimleri biz ahapta uyguluyoruz. imdi aslnda daha güzel olmas lazm, daha fazla kiilerin yapmas lazm, eskiye göre daha güzel oymaclk ortaya çkyor. çünkü teknik gelitii için çeitli makinalar da çkt için daha güzel oymalar ortaya çkyor. Biz de toplumumuzda genç kuaklar da daha rahat para kazanma sevdasndalar onun için o biraz zor oluyor. Aslnda çok güzel bir meslek, gelir getiren bir meslek ama yapamyorlar. Biz de iktisatta bir söz vardr, Kardakine toplumun ihtiyacn hissettirmek önemlidir, toplum ihtiyacn hissettirirseniz o mal satarsnz. O maln ihtiyacn hissettirmezseniz satamazsnz diye konutu.

Ana Sayfaya Git