"En büyük müze"de insanlık tarihine yolculuk

Şanlıurfa'da 1,5 yıl önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan ve Türkiye'nin "en büyük müzesi" unvanını alan Şanlıurfa Müze Kompleksi, ziyaretçilerine insanlığın ilk çağlarından günümüze kadar uzanan serüvenini, tarihi eser, canlandırma ve imitasyonlarla görme imkanı sunuyor.

Haberler 09.01.2017 - 08:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Balklgöl yaknnda 200 dönümlük alana ina edilen anlurfa Müze Kompleksinde tehir edilen eserler, kronolojik düzende, ait olduklar döneme ilikin görsel canlandrmalarla ziyaretçilerine adeta o dönemde yayormu hissi uyandryor.

Yüzlerce insan ve hayvan figürünün ilendii oyma talar, mezarlklar ve kitabelerin bulunduu Arkeoloji Müzesi, ziyaretçilerini adeta tarihsel süreç içinde yolculua çkaryor.

Geziye ilk olarak insanlk tarihinin balangç noktas olan Paleolitik ça Salonu ile balayan ziyaretçiler, burada insanlarn avlanma ekli, atei nasl yakt ve toplayclk faaliyetlerini anlatan canlandrmalarla karlayor. Oluturulan güzergah takip eden ziyaretçiler, milattan önce 9 bin 500lü yllara tarihlenen ve dünyann gerçek boyutta yontulmu ilk eseri olarak bilinen 180 santimetre boyundaki Balklgöl heykelini görme imkan buluyor.

Daha sonra Neolitik Dönemi inceleme ans yakalayan ziyaretçiler, burada Göbeklitepe, Nevali çori gibi insanlk tarihine yön veren dönemlere ait eser ve imitasyonlarla geçmie yönelik fikir edinebiliyor.

Kalkolitik ça Salonunda ise dönemin öne çkan ticaret faaliyetleriyle ilgili canlandrmalar ve bölgede bulunan o döneme ait eserleri görebilen ziyaretçiler, Tunç çanda da Lidar Höyükten çkan eserleri inceleme ans yakalyor. Milattan önce 3 bin 500e tarihlenen oyuncak ve düdükleri yakndan inceleme frsat bulanlar, ardndan bazalt malzemeden yaplm eserlerin yer ald Demir ça Salonunda Roma Caddesinde yürüyerek, canlandrmas yaplan cam atölyesiyle karlayor.

Arkeoloji Müzesinde son olarak slami Dönem Salonunu gezen ziyaretçiler, sergilenen tarihi eserlerin yan sra Peygamberler ehri Urfada insanlarn tek tanr inanc ve Nemrut ile mücadelesini anlatan 12 projeksiyon cihazndan 4 duvara ayn görüntüyü veren 360 derecelik video gösterisini izleme ans yakalyor.

Komplekste youn geçen ziyaretin ardndan müzedeki restoranda yöreye özgü lezzetleri tadabilen ziyaretçiler, daha sonra Arkeoloji Müzesi ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi arasnda bulunan arkeopark alannda kronolojik olarak sralanm döneminin mimari özelliklerini yanstan yap örneklerini görme imkan buluyor.

Ziyaretçiler, son olarak Haleplibahçede ortaya çkan mozaiklerin sergilendii 5 bin metrekarelik alana sahip Haleplibahçe Mozaik Müzesinde savaç Amazon kadnlarnn dünyada ilk olarak mozaie resmedilmi halini ziyaret ederek geziyi tamamlayabiliyor.

- 300 bini akn ziyaretçi arlad

Kültür ve inanç turizminin önemli kentlerinden anlurfaya gelen yerli ve yabanc turistlerin ilgi gösterdii ve merdiven çkmadan 4,5 kilometre katedebilecei Türkiyenin en büyük müze kompleksini 1,5 ylda 300 binin üzerinde kii ziyaret etti.

Bölgesel Turist Rehberleri Odas Bakan Müslüm çoban, eserlerin kronolojik bir düzende yerletirildii müzenin, insanlarn daha rahat dolamasn saladn ve bunun ziyaretçileri memnun ettiini belirtti.

anlurfa ve Göbeklitepede elde edilen bulgularn müzede sergilendiini aktaran çoban, Tarihin sfr noktas olarak bilinen Göbeklitede devam eden çalmalar nedeniyle ören yeri ziyaretlere kapal ama Göbeklitepedeki ihtiam Arkeoloji Müzesinde görmek mümkün. dedi.

Müslüm çoban, Haleplibahçede ortaya çkan mozaiklerin sergilendii Mozaik Müzesinde ise savaç Amazon Kraliçelerinin dünyada ilk olarak mozaie resmedilmi halinin görülebileceini anlatt.

- 75 bin esere ev sahiplii yapyor

Yerli ve yabanc turistlerin anlurfa Müze Kompleksinde insanolunun tarihi geliimine tanklk edebileceini ve bütün medeniyetlerin izlerini görebileceini aktaran çoban, unlar kaydetti:

Müzemizin en dikkat çeken özellii, Türkiyede alan olarak en büyük müze olmas. Bir dier özellik ise burada 75 bin eser bulunmaktadr. Bu oldukça muazzam bir rakam. Ziyaretçiler, müzeyi batan sona gezdiinde yaklak 4,5 kilometre mesafe katedecek. Müzemizin öyle de bir özellii var, Arkeoloji Müzesi 3 katldr ama ziyaretçiler bir basamak merdiven çkmadan geziyi tamamlayabilirler, öyle bir sistemle yaplm. nsanlar ahap bir zemin üzerine yürüyorlar sonrasnda onlara 3 kat çktklarn söylediimizde inanamyorlar ve buda dikkat çekiyor, ayrca müze Balklgölün yan banda bulunuyor, buraya gelen misafirlerimiz bir gününü bile burada dolu dolu geçirebilirler. Ziyaretçiler müze ve Balklgöl ziyaretinin ardndan akam yöresel yemeklerin bulunduu sra gecelerinde yorgunluklarn atabilirler. Gelen yerli ve yabanc ziyaretçilerden olumlu geri dönüler alyoruz. Müzemizin yeni olmas, son teknolojiyle yaplmas ziyaretçileri memnun ediyor.

Ana Sayfaya Git