Engeller kalkacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca başlatılan çalışmayla ülke genelindeki eğitim ve sağlık yapıları, bakımevleri, kreşler ve çocuk oyun alanları engelli çocukların kullanımına uygun hale getirilecek.

Haberler 06.02.2017 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnca balatlan çalma kapsamnda, Türkiye genelindeki eitim ve salk yaplar, bakmevleri, kre ve çocuk oyun alanlar gibi yerler engelli çocuklarn kullanmna uygun hale getirilecek.

Bakanlk Engelli ve Yal Hizmetleri Genel Müdürlüünce Eriilebilirliin Salanmasnda Engelli çocuklar Gözeten Yol Haritas ve Rehberin Oluturulmas ad altnda yeni bir çalma balatld.

ehirler aras ve ehir içi ulamdaki engelleri kaldrmak, kurum ve kurulularn engellilerin eriimine uygun hale getirilmesi gibi alanlarda birçok yasal düzenlemeyi hayata geçiren Bakanlk, yaplacak yeni çalmada da engelli çocuklarn ihtiyaçlarn göz önüne alarak yol haritas oluturacak.

lk toplants geçen günlerde gerçekletirilen çalma kapsamnda, öncelikle Türkiyede çocuklara sunulan hizmetler belirlenerek, bu alanlarda eriebilirliin nasl salanacana yönelik incelemeler yürütülecek.

Bu incelemelerde engelli çocuklarn eriebilirliklerinin salanmasnda hayati öneme sahip birçok kurum ve kurulu da ziyaret edilerek, ihtiyaç analizleri yaplacak.

Ayrca Engelliler Konfederasyonu, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu, Serebral Palsili çocuklar Dernei (SERçEV), Otizm Federasyonu gibi farkl sivil toplum kurulularndan temsilciler ile Milli Eitim Bakanl bürokratlaryla mülakatlar gerçekletirilecek.

- Renkler de engelli çocuklara uygun olacak

çalma kapsamnda farkl engel gruplarndan çocuklarn eitim, oyun alanlar ve salk kurulularnda renk kullanmndan donanmlara ve yer seçimine kadar tüm detaylarda eriebilirlik ihtiyaçlar belirlenecek.

Ayrca engelli çocuklarn binalar kullanrken gereksinim duyduklar eriebilirlik ölçü ve özellikleri çizim ve fotoraflarla desteklenecek. Engelli çocuklara yönelik oyun alanlarnn temel ölçü ve özellikleri raporlanacak ve buna yönelik eitim materyalleri gelitirilecek.

Bu uygulamalar sonucunda belirlenen engelli çocuklarn eriebilirliine yönelik kstaslar, hazrlanacak rehberde bir araya getirilecek.

Rehberin hazrlanmasnn ardndan eitim ve salk yaplar, bakmevleri, kre ve çocuk oyun alanlar gibi alanlarda renk kullanmndan donanmlara ve yer seçimine kadar tüm detaylar, engelli çocuklara uygun olacak ekilde yeniden düzenlenecek.

Bakanlk bu çalmayla, engelli çocuklarn önündeki eriim skntlarnn ortadan kaldrlmasn hedefliyor.

Ana Sayfaya Git