Engellilere Eğitim İmkanı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Muammer Yıldız, 3-7 yaş arası engelli çocukların ailelerinin ve bakıcılarının eğitim hakları konusunda bilgilendirilmesine yönelik proje başlattıklarını belirtti.

Haberler 22.09.2017 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MEB ve Birlemi Milletler çocuklara Yardm Fonu (UNICEF) i birliiyle balatlan Engeli Olan çocuklar çin Kapsayc Erken çocukluk Eitimi Projesinin açl töreni Ankarada bir otelde yapld.

Yldz, buradaki konumasnda, projenin, bakanln stratejik odakl ve insan merkez alan çalmalarnn sonucunda ortaya çktn söyledi.

Kapsayc eitimin, farkl özelliklerdeki örencilerin ayn snfta eitim görmesi anlamna geldiini belirten Yldz, Kapsayc eitimin uyguland okullarda her örencinin snfa getirdii benzersiz katklar vardr. Kapsayc eitimin ilkelerinin benimsendii bir eitim ortamnda, her çocuk kendisini güvende hisseder ve okula kar aidiyet duygusu tar. dedi.

Kapsayc eitimin toplumun refah ve medeniyetin geliiminde önemli bir adm olduunu anlatan Yldz, projeyle engelli ailelerinin, zor durumda kaldklarnda veya sosyallemek istediklerinde çocuklarn brakabilecekleri güvenli eitim kurumlarnn yaplmasn istediklerini de bildirdi.

Yldz, Projeyle, kapsayc eitim kapsamndaki tüm çocuklarn bilisel, duygusal ve sosyal geliimlerinin iyiletirilmesini, 3-7 ya aras engelli çocuklarn ailelerinin ve bakclarnn eitim haklar konusunda bilgilendirilmesini, okul aile i birliini artrmay amaçlyoruz. diye konutu.

- Proje 6 ilde 90 pilot okulda

MEB Temel Eitim Genel Müdürü Cem Gençolu, engelli çocuklar için yaplmas gereken çok ey olduunu, bakanlk olarak çok daha fazla çalacaklarn söyledi.

Gençolu, projeyle sadece engelli çocuklar ve onlarn ailelerine deil, ayn zamanda tipik geliim gösteren çocuklara da ulamay hedeflediklerini belirtti.

Projenin Antalya, Bursa, Konya, zmir, Gaziantep ve Samsunda toplam 90 pilot okulda uygulanacan kaydeden Gençolu, Projeyle 3-7 ya grubundaki bütün engelli çocuklara ulamay hedefliyoruz. Projenin yaklak 2 bin 950 avroluk bütçesi var ve 36 ay sürecek. lk bata bin 108 engelli çocua ve ailesine ulaacaz. Bin eitim personelini de bu proje kapsamnda yetitirmek istiyoruz. dedi.

- Engelli çocuklarn eitime katlma oran yüzde 1

UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, projenin kz erkek, engelli engelsiz Türkiyedeki tüm çocuklarn eitime erimelerini artrmaya yönelik ortak kararll yansttn vurgulad.

Duamelle, Türkiyede 2014te 3-5 ya arasnda erken çocukluk eitimine katlan çocuk oran yüzde 37 iken, engelli çocuklar için bu oran yüzde 1dir. Engelli çocuklarn eitimi için inanlmaz çabalar sarf ediliyor olsa da onlarn eitimi, güç birlii yapmamz ve beraber çalmamz gerektiren zorlu bir alan. deerlendirmesinde bulundu.

- Yer yarlsa, içine girsem ve kaybolsam

Programn sunuculuunu yapan Özge Uzun da 9 yanda engelli olu Dahan ile sürdürdüü hayat mücadelesini anlatt.

Uzun, Dahan doduunda kalçalar çkkt. Ayaklar bileine, kafas bir omuzuna yapkt. Kas zayfl vard ve bir anda kucama düüverdi. Hissettiim ilk eyi söyleyeyim size, Yer yarlsa, içine girsem ve kaybolsam dedim. ifadelerini kulland.

çocukluundan beri sorumluk almay ve zorluklarla mücadeleyi ilke edindiini belirten Uzun, engelli ailelerinin, çocuklarnn geliimi için daha çok çalmalar gerektiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git