Etnik kültürü yansıtıyorlar

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde el sanatları kursuna katılan kadınlar, çeşitli dini ve etnik kültürü yansıtan figürleri usta elleriyle kumaşa işliyorlar.

Haberler 27.02.2017 - 08:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

6-7 Ekim 2014te çkan olaylar esnasnda düzenlenen saldrlarda atee verilmesi sonucu ar hasar gören ve devletin desteiyle onarlarak hizmete açlan Kzltepe Kaymakaml Aile Destek Merkezinde (ADEM) kadnlar dini ve etnik kültürü yetenekleri ile buluturuyor.

El sanatlar kursunda eitim alan kadnlarn farkl illerden getirilen kumalara Hz. Fatmann eli, Meryem Ana, Tavus Kuu ve ahmeran figürlerini ileyerek hazrladklar tablolar, aksesuarlar ve yöresel kyafetler büyük ilgi görüyor.

ADEM koordinatörü Asl Gülden çiçek, merkezde düzenlenen 18 kursta 305 kursiyere eitim hizmeti sunduklarn söyledi.

El sanatlar atölyesinde genellikle Mardinin tarihini ve kültürünü yanstan çalmalara imza attklarn ifade eden çiçek, söz konusu figürlerin kadnlarn elinde adeta birer sanat eserine dönütüünü aktard.

- Yurt dna sat yapyoruz

Kumalar stanbul ve Bartndan sipari ettiklerini dile getiren çiçek, kullanlan iplerin özel olarak modele göre seçildiini kaydetti.

çiçek, ahmeran figürü ile hazrlanan objenin içiliinin en az 15 gün sürdüünü ifade ederek, ahmeran Osmanl turas, Mevlana, Hz. Fatmann gibi farkl figürleri tül ve sarma teknii gibi farkl tekniklerle hazrlyoruz. Hazrladmz ürünlerin fotoraflarn sosyal medyadan paylaarak tantyoruz. Bu kapsamda hem il hem de yurt dna sat yapyoruz. dedi.

Modern yöresel kyafetlerin yurt dnda da ilgi gördüünü anlatan çiçek, hazrladklar kyafetleri Almanyaya sattklarn belirtti.

Siparilerin geldiine iaret eden çiçek, talep dorultusunda çalmalara devam edeceklerini dile getirdi.

çiçek, malzemelerin kursiyerlere ücretsiz verildiini, kursiyerlerin bu malzemelerle hem kuruma hem de kendilerine üretim yapma imkan bulduunu aktard.

- Memleketimin motiflerini ilemek güzel bir duygu

Kurs eitmeni Sevda Baday da, kursa örenci olarak baladn zamanla kendisini gelitirdiini belirtti.

Eitmenlie baladktan sonra da el sanatlar ile ilgili çalmalar sürdürdüünü anlatan Baday, Memleketimin motiflerini ilemek bana güzel bir duygu veriyor. eklinde konutu.

Kursiyerlerden Sümeyye Ökmen de ald eitimle kendisini gelitirmek istediini söyledi. Figürleri adeta ilmek ilmek ilediklerini dile getiren Ökmen, Bu ii severek yapmak gerekiyor. Kendi memleketimizin özellikleriyle ilgili ürün hazrlaynca mutlu oluyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git