Evde bilgisayar başında çalışanlara 'postür' uyarısı

Sakarya’da, özel bir hastanede görevli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hanife Düzgün Çelik, koronavirüs nedeniyle evde bilgisayar başında çalışanların uzun süre aynı pozisyonda kalmamalarını tavsiye ederek, "Postür (duruş) bozukluklarından korunmak için uzun süre aynı pozisyonda kalınmamalı. Evde egzersizler yaparak postür bozuklukları ve ağrılardan korunabilirsiniz" dedi.

Haberler 18.05.2020 - 11:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Hanife Düzgün çelik, koronavirüs nedeniyle evde bilgisayar banda çalanlar uzun süre ayn pozisyonda kalmamalar, zaman zaman evde egzersiz yapmalar konusunda uyard. Evde çalanlarn uzun süre bilgisayar banda kaldn, televizyon izlediini belirten Hanife Düzgün çelik, Postür kas iskelet sisteminin sabit ve hareketli anlarda ald dizilim ve düzene verilen isimdir. Postür bozukluklar ayaktayken, otururken, yatarken veya çalrken duru bozukluklar nedeniyle oluabilir. Yaadmz bu karantina günlerinde çoumuz evden çalyoruz ve bilgisayarda daha uzun vakit geçiriyoruz. Uzun süre telefon ekranna bakyoruz, uzun süre televizyon izliyoruz. Bu sebeple postür bozukluklarnn arttn görüyoruz. Postür bozukluklar ba arlar, bel arlar, boyun arlarna sebep olabilir. Omurgada ekil bozukluklarna da sebep olabilir dedi.

EGZERSZLE ARILARDAN KORUNABLRSNZ

Postür bozukluklarndan korunmann salk açsndan önemli olduunu belirten Hanife Düzgün çelik, Postür bozukluklarndan korunmak için uzun süre ayn pozisyonda kalnmamal. Otururken bel desteklenmeli, eer bilgisayar kullanlacaksa el bileini destekleyen fare altl kullanlabilir. Ayak bileini desteklemek için de küçük yükseltiler kullanlabilir. Yatarken boyun kavisinin desteklenmesi çok önemlidir. Yan ve srt üstü yatlarda da dizlerin bükülü olmas önemli. Ayakta dururken ba dik olmal, göüs önde, karn içe çekili olmal ve omuzlarda öne yuvarlanmamal. Evde uzun süre ayn pozisyonda kalmayarak arada egzersizler yaparak da postür bozukluklar ve arlardan korunabilirsiniz. Tüm bu önlemleri aldnz halde halen postür bozukluunuzun olduunu düünüyorsanz ya da arlarnz olumaya baladysa bir fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimine bavurmanz uygun olur diye konutu.

CEP TELEFONU KULLANIRKEN DKKAT

Cep telefonu kullanrken ba ve boyun bölgesinin çok öne eilmemesini tavsiye eden Hanife Düzgün çelik, öyle konutu:

Telefonda vakit geçirirken ba ve boyun çok öne eilmemeli. Ba öne eme açs arttkça omurgamza binen yük artar. Telefonda konuurken ise çok uzun konuma süreleri olmamal. Uzun konumamz gereken bir durum varsa kulaklk kullanlabilir. Uzun süreli telefon kullanmlar sinir skmalarna sebep olabiliyor.

Ana Sayfaya Git