Evlere gidecekler

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz imzasıyla yayınlanan genelge kapsamında, meslek liselerinde öğrenim gören 1 milyon 700 bin öğrencinin, kimsesi olmayan yaşlıların evlerinde toplum hizmeti vermesi için 81 ilde proje başlatıldı.

Haberler 23.12.2017 - 08:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan smet Ylmazn imzasyla yaynlanan genelge kapsamnda, meslek liselerinde örenim gören 1 milyon 700 bin örencinin, kimsesi olmayan yallarn evlerinde toplum hizmeti vermesi için 81 il genelinde proje balatld.

Milli Eitim Bakanl (MEB) Mesleki ve Teknik Eitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, AA muhabirine yapt açklamada, Türkiye genelinde mesleki ve teknik Anadolu liselerinde toplam 1 milyon 700 binin üzerinde örencinin eitim aldn söyledi.

Gülay, örencilere, deerler eitimi kapsamnda nitelikli eitimin yannda milli, manevi, ahlaki, insani ve kültürel deerleri gelitirmeleri, yardmlama, kardelik, merhamet, vicdan, birlik ve beraberlik duygularnn pekitirilmesi amacyla Milli Eitim Bakanl Müstear Yusuf Tekinin talimatyla 81 il genelinde Meslek Lisesi Örencileri Ailelerimizle Buluuyor projesinin çalmalarna baladklarn bildirdi.

Projeyle örencilerin toplumda kalc gönül köprüleri kurmas, sosyal becerilerini gelitirmeleri, okulu temsil etme bilinci kazanmalar ve okula aidiyet duygularnn güçlendirilmesini de amaçladklarn dile getiren Gülay, ayrca toplumda mesleki ve teknik Anadolu liselerinin tantlmasn, örenci ve öretmenlerin toplumla bütünlemesini istediklerini söyledi.

Proje kapsamnda, örencilerin öretmenleriyle okulun bulunduu mahallede, bulunmad durumda il veya ilçede tespit edilen ihtiyaç sahibi yoksul, yal veya muhtaç kimsesizlerin ev ve eyalarnn küçük bakm ve onarmlarn yapacan, hayatlarn kolaylatracak bilgilendirme ya da yardmlarda bulunacaklarn anlatan Gülay, toplum hizmeti kapsamndaki bu hizmetlerin belirli plan ve proje dahilinde yerel imkanlarla yerine getirileceini, lise 10. 11. ve 12. snf örencilerinin projeye dahil edildiini aktard.

Meslek liselerinde yürütülen toplam 54 alann tamamnn proje kapsamna alndn bildiren Gülay, Projede, örencilerimiz ailelerinden izin alacaklar. Daha sonra koordinatör öretmenlerle birlikte muhtar ve kaymakamlklarn tespit ettii destee ihtiyac olan evlere giderek, kendi alanlaryla ilgili bilgi ve becerilerini burada uygulayacaklar. Örencilerin yapt uygulamay iletme eitimi ve staj kapsamna aldk. Böylece örenciler, sadece okulda ve iletmede örendikleri bilgilerle deil bu muhtaç insanlara destek vererek ve onlara uygulamalar yaparak mesleki bilgilerini gelitirmi olacaklar. diye konutu.

- Anlar albüm olacak

Gülay, proje kapsamnda ayrca iletiim meslek lisesi örencilerinin, yallarn anlarn yazmalarna yardm ederek, bir kitapta toplayacaklarn, fotoraf çekip albüm hazrlayacaklarn bildirdi.

Liselerin yiyecek-içecek bölümlerinde okuyan örencilerin ise kendi yaptklar yiyecekleri, yallarn özel günlerinde evlerine götürerek ikramda bulunacaklarn belirten Gülay, projede örencilerin yapaca dier faaliyetlere ilikin u örnekleri verdi:

Örencilerimiz kimsesi olmayan bakma muhtaç birinin evinde, ihtiyaca göre yanmayan bir lambay deitirebilecekler, kaloriferlerinin havasn alabilecekler. Evin küçük bakm ve tamirlerini yapabilecekler. Saçlar uzam, hijyene, bakma ihtiyac olan yallarmza kuaför hizmeti verebilecekler. Örencilerimiz, ayrca yallarmza cep telefonu dolandrcl ve güvenli telefon ve internet kullanm, e-Devlet ve evde tarihi geçmi ilaçlarn kullanlmamas konusunda bilgilendirme yapacaklar. Enerji verimlilii, tasarruflu ampul ve su kullanm, hijyen, gda güvenlii, ev aletlerinin güvenli kullanm, evde çkabilecek yangnlar ve ilk müdahale yöntemleri, doal afetlere kar güvenlik tedbirleri, hastalklardan korunma, salkl ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite, hareketlilik de dier konu balklarmz arasnda.

- Ayakkab bakmlar da örencilerden

Gülay, ihtiyaç sahibi yoksul veya muhtaç durumdaki kiilerin evlerinde yaplabilecek küçük onarm ilerine ilikin u örnekleri verdi:

Frn, çamar makinesi, buzdolab, ütü, bilgisayar, televizyon gibi eyalarn bakm ve onarm, lamba, priz, anahtar, aydnlatma, stma, soutma ve shhi tesisatlarn yapm ya da onarm, ayakkab tamiri ve bakmlarnn yaplmas, ortopedik özürlü çocuklara özel ayakkab yapm, giyeceklerin bakm ve onarmlarnn yaplmas, küçük çapl kaynak ileri, seramik, fayans ileri, ahap dolap tamiri, zemin onarm, yenilenmesi faaliyetleri, evdeki çalmayan elektrikli ya da mekanik cihazlarn tamiri, kullanlr duruma getirilmesi, saks, bahçe bitkileri ve aaçlarla ilgili bakm ve yenileme faaliyetleri.

Projenin 81 ilde ayn anda balatlacan, okullarda 29 Aralka kadar Öretmenler Kurulunun toplanacan ve proje ekiplerinin oluturulacan dile getiren Gülay, onaylanan projelerin ise 28 ubat 2018den itibaren internet sayfalarndan duyurulacanaktard.

MEB Mesleki ve Teknik Eitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, projenin sonuçlarnn maysta kamuoyuna duyurulacan da söyledi.

Ana Sayfaya Git