Fair-play paneli

Rektör Gül, fair-playin dürüst oyun olduğunu, dürüst davranış demek olduğunu, sporda centilmenlik olduğunu belirtti.

Haberler 17.04.2019 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Dicle Üniversitesinde (DÜ) Milli Olimpiyat Komitesi tarafndan Fair-Play paneli düzenlendi.

DÜ Kongre Merkezinde düzenlenen panele Rektör Prof. Dr. Talip Gül, Milli Olimpiyat Komitesi üyeleri, hocalar, sporcular ve çok sayda örenci katld. Açl konumasn yapan Rektör Gül, fair-playin dürüst oyun olduunu, dürüst davran demek olduunu, sporda centilmenlik olduunu belirtti.

Fair-play paneli

Rektör Gül, Aslnda fair-play etik üstü davran demektir. Etik davran ne demek, hayatn her alannda, her çevrede, her meslekte insan olarak sahip olmamz gereken bir davrantr. Yani koyduumuz tüm kurallarda saygy ve dürüstlüü öne çkarma davrandr etik davran. Dolaysyla etik davran aslnda insan olarak bizim sahip olmamz gerek en önemli sfatlardan birisidir. Etik davran sergilemediimiz zaman biz eksik insanz demektir. Fair-play düüncesi aslnda kiilerin hrslarn, çkarlar basklayarak ruhun güzel hasretlerini öne çkarma davrandr. Ruhumuzda çok güzel hasretler var, tabi ki kötü duygularda var önemli olan güzel hasretleri öne çkarmak ve kötü duygularmz, hrslarmz basklamaktr. Spor da da bu çok önemlidir. Herkes bu kurala kendisine bir pay, bir ders çkarabilir bu fair-play konusunda. Dolaysyla Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi fair-play komisyonu üniversitelerde bir proje bal altnda bütün üniversitelerde hemen hemen Türkiyeyi diyar diyar gezerek fair-play ile bizleri, örencileri tantrmay amaçlamlardr. Ruhun güzelliini, sporun güzel yönlerini ileri çkarmaya çalmlardr ve bu ekilde bu komisyon karlksz gönüllü bir komisyon olarak Türkiyeye hizmet veriyorlar. Amaçlar gelecein sporcularn, spor öretmenlerini, antrenörlerini, hakemlerini fair-play anlayla tantrmak ve ruhun sporun güzelliini öne çkarmaktr. Yani bir sporcu rakibini düman olarak görmemeli normal bir rakip olarak görmeli ona göre spor olarak gerçekletirmelidir dedi.

Anadolu emsiyesi

Milli olimpiyat komitesi üyesi Murat Özbay, Anadolu emsiyesi altnda faaliyet gösteren komisyonlar olduunu ifade etti. Murat Özbay sözlerine öyle devam etti: Fair-Play Komisyonu bu faaliyetlerini Olimpiyat Komitesinin emsiyesi altnda yürütüyor. Olimpiyat Komitesi de nereye bal Uluslararas Olimpiyat Komitesine (AUVS) balyz biz onlarn kararlarn, konularn Türkiyede uygulamaya çalyoruz. Fair-play bilincinin topluma yaylmas için bizde karnca kararnca faaliyetlerimizi bu konuda sürdürmeye çalyoruz. Dünya fair-play bilincine 1980lerde bu konun üzerine tartmaya balam ve 1981 ylnda yine bu modern anlamda olimpiyatlar düzenleyen AUVS kurumu, Uluslararas Olimpiyat Komitesi demi ki, her ülkedeki Olimpiyat Komiteleri lütfen fair-play komiteleri olutursun, bu fair-play bilincini topluma yaysn ite bu 1981 ylnda da ülkemizde ilk Fair-Play Komisyonu kuruluyor, bir bayrak yar balyor. Bizle bu bayrak yarnn son halkalaryz, bizden sonra da bu bayrak yar devam edecek inallah.

Panel, soru cevaplarn ardndan katlmclara plaket verilmesi ile devam etti.

Ana Sayfaya Git