Fen liseliler mutsuz

Sekiz farklı lise türünde yapılan okul memnuniyet araştırmasına göre en mutsuz öğrenciler fen liselerinde okuyanlar. En mutlular ise meslek liseliler. Uzmanlar bunun nedenini başarı kaygısı ve sosyal etkinlikler olarak açıklıyor.

Haberler 03.07.2017 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

LSEL gençlerin günlerinin büyük ksmn geçirdikleri okullarda ne kadar mutlu olduklarn ortaya koymak için bir aratrma yapld. Yldz Teknik Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danmanlk Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. M. Engin Deniz ve Mula Stk Koçman Üniversitesi Öretim Görevlisi Uzman Psikolojik Danman Ayçe Büyükcebecinin, okul yaantsnn onlar ne kadar tatmin ettiini, sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarn ne kadar karladn ortaya koymak için yaptklar çalmada ilginç sonuçlara ulald. Fen, mesleki ve teknik, Anadolu gibi 8 farkl lise türünde 602 örenciyle yaplan aratrmada Ergenlerin Okul Öznel yi Olular incelendi. Buna göre, fen liselerindekilerin okul doyumlar dier liselere göre daha düük. Yani en mutsuzlar, fen lisesi örencileri. En yüksek okul doyumu ise, meslek liselilere ait. Prof. Dr. Deniz, bunu akademik baar kaygsna balyor.

OKUL ÖNCES FARKI

Aratrmada dikkat çeken bir sonuç da, okul öncesi eitim alanlarn okul doyumlarnn anlaml düzeyde yüksek çkmas. Buradaki ifadelere göre, okula ait olma duygusu, örencinin ilk okul yllarnda ait olma hissinin tatmin olup olmamasyla yakndan alakal. Örencilerin okulla ilgili ilk deneyimleri ve duygular tüm okul yaamna genellendiinden, ilk yllarda ona olumlu bir okul-snf atmosferi sunulmas eitimcilerin örencilerin kiisel, sosyal, duygusal ve kabul ihtiyaçlarna duyarl olmalar ve bunu bilinçli karlamalar çok önemli.

SANAT DA OLMALI SOSYAL FAALYET DE

Prof. Dr. M. Engin Deniz, örencilerin mutluluu için yaplmas gerekenleri öyle anlatyor:

Okullarn müfredat programlar incelendiinde fen liselerinin youn olduu, baar odakl bir bak açsyla da ders d etkinliklere minimum yer verildii görüldü. Bunun tersine mesleki liselerde müfredat kapsamnda akademik derslerin yan sra atölye ve uygulama dersleri de bulunuyor. Bunlarda akran etkileimi youn. Ayrca bu liselerde genel olarak akademik baar kaygs çok fazla yaanmyor. Okulun türü ne olursa olsun, geleneksel eitim anlayna dayal müfredatlarn daha geliimsel bak açsyla yorumlanmas, ders ileyi tekniklerinin zenginletirilmesi ve olumlu akran etkileimine olanak verecek ekilde gelitirilmesi yararl olacak. Ayrca liselerde müfredat dnda kalan sosyal, sanatsal, sportif faaliyetlere, sosyalleme ihtiyaçlarn karlayan ve gencin tüm yönleriyle kendini tanmasna olanak salayan etkinliklere yer verilmeli. Bu sayede genç, okula aidiyet duygusunu gelitirecek, doyum salayacak, kiisel, sosyal, duygusal ve akademik yönlerden salkl ve etkin biçimde geliecek.

Ana Sayfaya Git