Fiziksel mesafe!

Kovid-19 salgınında virüsün yayılma riski bulunan yerler arasında yer alan okullarda öğrenci, öğretmen ve diğer personelin maske-fiziksel mesafe ve hijyen başta olmak üzere tedbirlere tam uyum sağlaması hayati önem taşıyor

Haberler 21.09.2020 - 00:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemi sürecinde, okullarda maske kullanlmas, hijyen ile fiziksel mesafeye dikkat edilmesi, çocuklar okula 65 ya üstü olan ve kronik hastal bulunanlarn alp brakmamas, çocuklarn snflarda belirlenen oturma düzenine göre hep ayn yerde eitim almas ve Kovid-19 belirtisi olmas halinde okula gelinmemesi gerektii belirtildi.

Dünya genelinde bir yandan yeni vaka saylar art gösterirken dier yandan ise ksm olarak okullarn açlmaya balamasyla birlikte, olas virüs yaylmn önlenebilmesi için sk tedbirler hayata geçiriliyor.

çeitli ülkelerde okullarn açlmasnn ardndan Türkiyede de yarndan itibaren okula balayacak birinci snflarla birlikte yüz yüze eitimde yeni bir döneme giriliyor. Okullarda salgnda saln korunmas için tedbirlere uyulmas hayati önem tayor.

Fiziksel mesafe, maske kullanm ve hijyenin temel olduu tedbirler zincirine, hastalktan korunmaya ve virüsün yaylmasna engel olunmas için dikkat edilmesi gerekiyor.

Salk Bakanlnca, Türkiyede ilk Kovid-19 vakasnn görüldüü tarihten bu yana güncellenerek yaymlanan Salgn Yönetimi ve çalma Rehberinde yer alan Kovid-19 kapsamnda okullarda alnmas gereken önlemler kapsamnda, tedbirlere ilikin sürecin evde balayaca ve okulun ardndan yine evde tamamlanaca vurgulanyor.

- 65 ya üstündekiler, altta yatan hastal olanlar örencileri brakp almayacak

Okullarda bu süreçte alnmas gereken tedbirlere göre, okul binasnn girileri ve içerisinde uygun yerlere kurallara, sosyal mesafe, maske kullanm, el temizlii ve örencilerin hangi koullarda okula gelmemesi gerektiine ilikin bilgilendirme afileri aslacak. Okul bina girileri ve içerisinde uygun yerlerde el antiseptii bulundurulacak.

Alnacak dier önlemler öyle:

- Okullarda Kovid-19dan sorumlu olarak, eitim kurumlar i sal ve güvenlii kurullar ve kurullardan sorumlu müdür yardmcs görevlendirilecek.

- Kovid-19 ile ilgili gerekli hallerde il veya ilçe salk müdürlüü ile iletiime geçilecek.

- Eitim faaliyetine balamadan önce okul binasnn genel temizlii su ve deterjanla yaplacak.

- Okullarda temassz ate ölçer, tek kullanmlk veya ykanabilir bez maske, sv sabun ve el antiseptii veya en az yüzde 70 alkol içeren kolonya bulundurulacak. Kullanlm maskeler için kapakl çöp kutular temin edilecek. Okulun giriinde ve içinde uygun yerlere maske kullanmn açklayan posterler yerletirilecek.

- Okullarda mümkünse tüm kapal alanlar ve okulda aktif olarak bulunan kiiler göz önüne alnarak 4 metrekareye bir kii düecek ekilde personel ve örenci için planlama yaplacak, içeriye alnmas gereken kii says buna göre düzenlenecek.

- Snf, çalma salonlar, ilikler, yemekhane, kantin gibi toplu kullanm alanlar bulunmas durumunda yeterli sosyal mesafenin korunmas amacyla kiiler aras en az 1 metre olacak ekilde düzenlenecek.

- Kovid-19 kapsamnda alnacak önlemler okulun varsa web sayfasnda yaymlanacak, okul açlmadan önce veliler e-okul, e-posta, SMS gibi iletiim kanallar ile bilgilendirilecek.

- Okullarn açlmasyla velilere özel olarak hazrlanm Bilgilendirme Formu ve Taahhütname eklinde ve iki nüsha halinde imzalatlacak ve bir nüshas kendilerine verilecek. Kovid-19 kapsamnda alnacak önlemleri açklayan bu bilgi notunda, ate, öksürük, burun aknts, solunum sknts, ishal ikayetlerinden herhangi biri olan örenciler hakknda okula bilgi verilmesi ve bu örencilerin okula gönderilmemesi istenecek ve doktor muayenesi önerilecek. Aile içerisinde ate, öksürük, burun aknts, solunum sknts gibi belirtileri olan ya da Kovid-19 tans alan, temasls olan kii bulunmas durumunda okula ivedilikle bilgi verilmesi ve örencilerin okula gönderilmemesi belirtilecek.

- Örencilerin okula braklmas ve okuldan alnmas srasnda personel ve veliler sosyal mesafe kurallarna uyacak ve maske takacak.

- Mümkünse örenciyi her gün ayn velinin brakmas ve almas salanacak. Mümkünse büyükanne-büyükbaba gibi 65 ya üstü kiiler veya altta yatan hastal olanlar örencileri brakp almayacak.

- Okula giri/çk saatlerinde örenciler veliler tarafndan okul dnda teslim alnp braklacak.

- Okulun giri ve çklarna örencilerin el hijyenini salayabilmeleri için el antiseptii konulacak.

- Vakalarn youn olduu bölgelerdeki okullarda bulunan tüm örenciler, öretmen ve dier çalanlar maske takacak ve maskesi olmayanlar için bina giriinde maske bulundurulacak. Maske nemlendikçe ya da kirlendikçe deitirilecek. Yeni maske taklrken ve sonrasnda el antiseptii kullanlacak

- Snflara, koridorlara, giri ve çka yakn alanlara el antiseptikleri yerletirilecek. El antiseptiinin bulunduu alanlar öretmenler tarafndan kontrol edilecek. Yutma riski nedeniyle küçük örenciler el antiseptii kullanrken mutlaka denetlenecek.

- Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla ykanacak. Eller gözle görülür derecede kirli deilse, sabun ve su hazr bulunmuyorsa, alkol bazl el antiseptii kullanlabilecek.

- Anasnfndaki örencilere el ykama srasnda yardm edilecek, yardm edildikten sonra tekrar eller ykanacak. Lavabolarn yaknna el ykama admlarn açklayan posterler yerletirilecek.

- çalanlarn kulland kiisel koruyucu ekipmanlar evsel ata atlacak. Okullarda Kovid-19 üpheli kii bulunduunda bu kiilere ait atklar çift poetlenerek evsel atklara atlacak. Sk dokunulan kap kollar, merdiven korkuluklar, elektrik dümeleri gibi yüzeylerin temizlii ve dezenfeksiyonu sk sk yaplacak.

- Okullara salgn döneminde mümkünse ziyaretçi kabul edilmeyecek, snf ve odalar pencereleri açlarak düzenli bir ekilde sk sk havalandrlacak. Havalandrmada doal havalandrma tercih edilecek.

- Salgn döneminde zorunlu olmayan toplu etkinlikler yaplmayacak. Yaplmas gerekli görülen etkinliklerin açk alanda yaplmas tercih edilecek.

- Okullarda öretmen, yönetici, personel toplantlar gibi idari toplantlar temastan kaçnmak amacyla mümkün olduunca telekonferans yöntemiyle yaplacak.

- Okullarda ilk hafta derslerde Kovid-19 bula ve korunma yollar anlatlacak

Okulun ilk haftasndaki balangç derslerinde örencilere Kovid-19un bulama yollar ve korunma önlemleri hakknda bilgi verileceinin alt çizilen rehbere göre, okulda iken semptomu balayan örencilerin en ksa sürede ailesi ile iletiime geçilecek ve hasta örenci ayr bir yerde izole edilecek. Hasta örencilerin yakn temasls örenci ve personel evlerine gönderilecek ve il/ilçe salk müdürlüüne bildirilecek. Hasta örenci veya personel gönderildikten sonra oda, alan, snf havalandrlacak, yüzeyler temizlenip dezenfekte edilecek.

Alnacak dier tedbirlerden bazlar öyle:

- Örenciler ile 1 metreden yakn temas olasl olan öretmen ve dier çalanlarn tbbi maskeye ek olarak yüz koruyucu da kullanmas salanacak. Yüz koruyucu yüzde 70lik alkol ile silinerek tekrar kullanlabilecek.

- Eldiven kullanm el temizlii yerine geçmez. Yaplan i, eldiven kullanmn gerektirmiyorsa, Kovid-19dan korunmak amacyla eldiven kullanlmayacak.

- Öretmen ve çalanlar dinlenme alanlarnda en az 1 metrelik sosyal mesafeyi koruyacak ve maske takmay sürdürecek.

- Güvenlik görevlilerinin yüz yüze temas olasln azaltmak için caml kabinlerde bulunmalar salanacak. Böyle bir imkan yoksa, kuruma giri yapanlarla güvenlik görevlileri arasnda en az 1 metre mesafeyi salayacak ekilde düzenleme yaplacak. 1 metreden uzak durulacaksa sadece tbbi maske yeterli olacak.

- Oturma düzeni en az 1 metre mesafe olacak ekilde ayarlanacak

Rehberde, eitim alanlar ve sürecinde alnmas gereken tedbirler ise öyle sraland:

- Dersler srasnda öretmen ile örenciler arasnda en az 1 metre mesafe olacak ekilde oturma düzeni oluturulacak ve maske taklacak

- Snflarda oturma düzeni yüz yüze gelecek ekilde karlkl deil çapraz oturma eklinde olacak.

- Temasl takibi için snflarda ayn örencinin ayn yerde oturmas salanacak.

- Dersler mümkün olan en az kii says ile yaplacak, birkaç snfn bir araya gelmesi ile ortak yaplan derslerde oturma düzeni sosyal mesafe en az 1 metre olacak.

- Damlack oluturmas nedeniyle snf içinde yüksek sesle yaplan aktiviteler yaplmayacak.

- Kitap, kalem gibi eitim malzemeleri kiiye özel olacak, örenciler aras malzeme alverii yaplmayacak.

- Örenciler mümkünse ayn snflarda ders görecek, snf deiiklii yaplmayacak. Deiiklik zorunlu ise snflarn her kullanm sonras havalandrlp temizlik ve dezenfeksiyonu yaplacak.

- Örencilerin günlük grup etkinliklerinde öncelikli olarak ayn grup ile etkinliin yaplmas salanacak. Sanat, müzik, beden eitimi gibi derslerde mümkünse gruplarn birbirine karmas önlenecek.

- Örencilerin toplu halde bir arada bulunmalarn önlemek amacyla mümkünse ders aralar snflar sraya konularak düzenlenecek.

- Okullarda toplu olarak kullanlan yerlerin mümkünse daha az sayda kiiyle ve dönüümlü olarak kullanlmasna dikkat edilecek.

- Kovid-19 vakas olmas durumunda o snf/oda boaltlacak, 24 saat süreyle havalandrlacak ve bo tutulmas salanacak.

- Asansörlerin kullanm snrlandrlarak, kapasitesinin üçte biri sayda kiinin binmesine izin verilecek ve bu say asansör giriinde belirtilecek ve yer iaretlemesi yaplacak.

- Kurum bünyesinde bulunmas halinde kantin, büfe gibi yerlerde maske kullanm, hijyen ve sosyal mesafenin korunmas ile ilgili tedbirlere uyulacak, buralarda tek kullanmlk bardak, tabak gibi malzemeler kullanlacak.

- Yemekhanede ise örencilerin mümkün olduu kadar kumanya eklinde, snflarda ayn grup içinde yemek yemesi tercih edilecek. Örencilerin yemekten önce ve hemen sonra ellerini ykamas salanacak. Yemekhanede masalar ve sandalyeler aras mesafe en az 1 metre olacak ekilde düzenlenecek.

- Temasl takibinin kolay yaplabilmesi için mümkün olduunca yemek saatleri gruplara göre belirlenecek ve mümkün ise ayn kiilerin ayn masada yemek yemeleri salanacak.

Baharat, kürdan, tuz gibi malzemelerin tek kullanmlk olacak ekilde sunulmas salanacak. Masalarda açkta baharat, kürdan, tuz, ekmek bulundurulmayacak.

- Masada yeme ve içme dnda maske takacak. Açk büfe yemek servisi kullanlmayacak. Yiyecek hazrlamada kullanlan lavabolar baka hiçbir amaçla kullanlmayacak.

Rehberde, ayrca servislerde ise oförlerin, kiisel hijyen kurallarna uygun ekilde hareket etmelerinin ve aracn içinde mutlaka tbbi maske kullanmalarnn zorunluluuna dikkat çekilerek, araçlarda giri kapsnn yanna el antiseptii konulmas ve örencilerin mümkünse hep ayn yerde oturmasnn salanmas gerektii kaydedildi.

Okullardaki tuvalet ve lavabo temizliine ilikin de Bakanlk tarafndan belirtilen kurallara uygun hareket edilecei vurguland.

Ana Sayfaya Git