"Garson robot"

Bingöl'de lise öğrencileri tarafından geliştirilen ve öğrenen özelliğiyle dikkat çeken "Garson Robot" okul kantininde ilk servisini başarıyla tamamladı

Haberler 20.03.2018 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingölde örenciler tarafndan tasarlanp yaplan Garsonbot ismi verilen robot, okul kantininde ilk servisini baaryla tamamlad. Örencilerin tasarlad robot ayn zamanda çalt yerde kaç masa olduunu örenip, müterilerin cihazlarna balanarak sipari alabiliyor.

Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Biliim Teknolojileri Alan örencilerinden Volkan Maden ve Furkan Bulut, TÜBTAK liseler aras proje yarmas için Garsonbot ismini verdikleri robot projesini tamamlad. Yarmaya da katlan liseliler, bölge birincisi oldu.

Yarmaya uzun bir süredir hazrlandklarn belirten okulun öretmenlerinden Ahmet Babars, TÜBTAK bölge yarmasnda birinci seçildiklerini ve Türkiye finallerine katlmaya hak kazandklarn aktard.

Projenin yerelde Bingöl, genelde Türkiye için önemli bir çalma olduunu aktaran Babars, Elimizde olan imkanlar dahilinde örencilerimin istei ve fikriyle bir robot tasarlamak istedik. lk olarak yaptmz Garsonbotumuz küçük bir boyuttayd ve gelitirdik. Örencilerimin cesareti ve yine isteiyle Malatyada düzenlenen TÜBTAK yarmasna bu projeyle katlmaya karar verdik, çok ükür yarmada da birinci olduk. Özellikle Bingölde bu tür teknolojik cihazlarn üretiminde, AR-GEsinde öncü olmak istiyoruz. Okul olarak buna çok önem veriyoruz dedi.

Kaç masa olduunu kendisi örenip, sipari alabiliyor

Küçüklüünden beri teknoloji alanna merak saldn belirten örencilerden Volkan Maden ise bir hayalini gerçekletirdiini kaydetti.

Gelitirdikleri robotun benzerlerinden farkl olduunu dile getiren Maden, Biliim derslerimizde çizgi izleyen robot tasarmlarn izledik. ncelediimiz robotlardan sonra bir çalma yapma fikri dodu. lk olarak robotun nasl ve ne mantkla çalmas gerektiini düündük. Bu çalmalarnn ardndan bir garson robot yapmaya karar verdik. Adna da Garsonbot dedik. Benzer çalmalarn olduunu görünce farkl birkaç özellik yapmaya karar verdik. Bu özellikler neler. Örenen bir garson robot yapmay planladk. Bu robotunun örenen ksm da u ekilde, bir kafeye veya restorana gittiiniz zaman kaç masa olduunu robot kendisi öreniyor ve bizim bir masa says belirlememize gerek kalmyor. Bununla birlikte iki adet android program tasarladk. Bluetooth özellii ile müterilerin cihazna balanyoruz ve siparileri alyoruz. Bu robot çalmas benim hayalimdi. Küçük yamdan beri bilgisayar ve robotlar üzerine aratrmalar yapyordum. Sonunda hayalim olan bir çalmay yaptm ve gelitirmeye devam edeceiz eklinde konutu.

Furkan Bulut ise Türkiye finallerinde de birinci olmak için Garsonbotu gelitirmeyi sürdüreceklerini aktard.

Ana Sayfaya Git