Geleceğin çiftçisi eğitimle yetişiyor!

ŞANLIURFA'daki Altınbaşak Uluslararası Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nde eğitim gören 308 öğrenci, endüstriyel sebze meyve yetiştiriciliği, tarım aletleri ve makine kullanımı gibi alanlarda eğitim alıp, okulda kurulan seralarda alternatif ürün yetiştiriyor.

Haberler 26.02.2019 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfa Akçakale Karayolunun 40nc kilometresindeki Konuklu Mahallesinde bulunan Altnbaak Uluslararas Mesleki Teknik Anadolu Lisesinde yatl okuyan 308 örenci, tarm sektörüne ara eleman olarak yetitiriliyor. Örenciler, endüstriyel sebze, meyve ve tarla bitkileri yetitiricilii, tarm aletleri ve makine kullanm ile peyzaj ve tarm teknolojileri gibi birçok alanda eitim alyor. Okul bahçesinde kurulan seralarda da alternatif ürün yetitiriyor. Örencilerin yerli tohum kullanarak yetitirdii sebze ve meyvelerin bir ksm dar gelirli ailelere datlyor bir ksm ise okulun yemekhanesinde kullanlyor.

ALTERNATF ÜRÜNLER VE SERACILII ÖRETYORUZ

Alan efi Suphi Cendik, Örencilerimiz traktör tamirinden tutun da birçok tarm aletini rahatlkla tamir edebilecek seviyeye geldi. Atölyemiz bize hibe edildi. Örencilerimiz burada herhangi bir parçann deiimini, bozulan bir parçann tekrar onarmn öreniyorlar. Hem teorik hem de pratik eitim alyorlar. Bu bölümde 52 örencimiz var. Staj zaman kendileri de isterse buradaki traktör tamir atölyelerine yerletiriyoruz. Mezun olduktan sonra i garantileri oluyor, kendi i yerlerini açabiliyorlar dedi.

Harran ve Suruç ovalarnda alternatif ürün yetitirilmesi için çalmalar yaptklarn kaydeden Cendik, Okulumuz, Türkiyedeki ilk ve tek uluslararas tarm lisesi olma özellii tayor. Harran Ovasnn ortasnda, bitkisel ürünlerin revaçta olduu bir yerde. Örencilerimizin birçou tarm kökenli, aileleri de tarm iinde çalyor. Örencilerimize seracl öretmeye çalyoruz. Alternatif ürünlere örencilerimizin ainaln salyoruz. Böylelikle ilerleyen zamanlarda örencilerimiz msr yerine farkl bir ürünle piyasaya çkabilecek. Burada yetien ürünlerimizin büyük çounluu yoksul olan, durumu olmayan ailelere veriliyor. Kalan ürünleri pansiyonumuzda, örencilerimizin yatl kald pansiyonlarda deerlendiriyoruz diye konutu.

16 ÜLKEDEN ÖRENC ALACAK

Önümüzdeki eitim öretim döneminde 16 ülkeden örenci arlayacaklarn aktaran Suphi Cendik, sözlerine öyle devam etti:

Uluslararas bir okul olduumuz için önümüzdeki yl yurtdndan örenciler gelecek. ki snfmz yabanc örencilerimize ayrdk. Örencilerimizle birlikte tarm alannda çalacaklar. Hangi ülkeden gelecekleri belli deil ancak büyük ihtimalle Afrika ülkelerinden gelecekler. Sudan, Etiyopya, Nijeryadan örenciler gelecek. Ülkelerindeki tarmn gelimesi ile açlk ve yoksullua kar Türkiyenin de bir mücadelesi olmu olacak.

Lisede eitim Sabri Tokaryaz da çiftçi ailesinden geldiini anlatarak, Bizim ailemiz genel olarak çiftçi, çiftçilikle urayor. Bu liseyi eitim amaçl, bilinçli ekilde çiftçilik yapmak için seçtim. u anda tarla bölümündeyiz. Genel olarak marul gibi tarlada yetien ürünleri yetitiriyoruz. Salatalk, endüstri bitkileri, lifli ve yumrulu bitkiler üretiyoruz. Bu okulda alternatif ürünlerin ekimiyle yeni nesil çiftçiliini öreniyoruz. Mezun olduktan sonra mühendis olarak devam etmek istiyorum dedi.

TERARYUM, KALFORNYA SOLUCAN, STRDYE MANTARI KULLANILIYOR

Okulun Süs Bitkileri Bölümünde örenciler ile birlikte üretime baladklarn kaydeden öretmen Simla Özer, Teraryumlarmzda hep canl çiçek kullandk. Örencilerimiz kendi yetitirdikleri yosunlardan, kaktüslerden kullandlar. Birkaç gün süren hummal çalmalarmz sonunda ortaya çktlar. stiridye mantar yetitiriyoruz. lerleyen zamanda seri üretime geçmek istiyoruz. Kaliforniya solucanlarmz var, gübresini burada üretiyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git