Geleceğinizi karartmayın

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanması sonrası adayların tercih işlemleri de dün başladı.

Haberler 08.08.2020 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aday likileri Müdürü Tuba Uçar adaylarn tercihlerini nasl yapacaklar ve tercih listelerini olutururken nelere dikkat etmeleri gerektiiyle ilgili önerilerde bulundu.

2020-YKS tercih ilemleri bugün balarken üniversite adaylarnn tercih ilemleri 14 Austos saat 23.59da sona erecek. Adaylar, klavuzda yer alan kurallara göre ÖSYMnin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik numaralar ve ifrelerini kullanarak kendileri yapacak. Aday likileri Müdürü Tuba Uçar da adaylara tercih ilemleriyle ilgili tavsiyelerde bulundu.

Uçar Üniversite tercihi nasl yaplr? sorusunu öyle cevaplad Adaylarn tercihlerini yaparken T.C kimlik numaralar ve ifreleri ile ÖSYMnin aday ilemleri sistemine giri yaparak tercih listelerini oluturmalar gerekiyor. Ardndan girmi olduklar tercihlerini onayladklar takdirde tercih ilemini tamamlam olacaklar. Üniversite snavn baar ile geçen adaylara ÖSYM tarafndan 24 tercih yapma hakkn sunuluyor. Adaylar bu haklarnn hepsini kullanmak zorunda deildir.

TERCH LSTELER OLUTURURKEN NELERE DKKAT EDLMEL

Tuba Uçar tercih listelerini olutururken adaylarn nelere dikkat etmeleri gerektiini ise öyle sralad:

Öncelikle önlisans bölümlerinden tercih yapacak adaylarn TYT puannn 150 ve üzeri, lisans bölümlerinden tercih yapacak adaylarn ise bu seneye özel olarak AYT puannn 170 puan ve üzeri olmas gerekiyor. Ayrca sralama baraj olan bölümleri tercih ederken de kendi sralamalarnn uygun olup olmadn göz önünde bulundurmalar arttr.

Adaylarn Yükseköretim Programlar ve Kontenjanlar Klavuzunu mutlaka detaylca okumalarn öneririm.

stek sralarna göre tercih edecekleri tüm program ve bölümleri belirlemeliler. Belirledikleri program ve bölümlerin burs, ücret, özel koullar vb. özelliklerini ve tercih edilen bölüme bir önceki ylda giren adaylarn baar sralarn çok dikkatli incelemelerini tavsiye ederim ki hatasz bir liste oluturabilsinler.

Tercih listelerinin ilk sralarnda, az sayda olacak ekilde, istedikleri ama sralamas adaylarn sralamadan biraz daha yüksek üniversite ve bölümler yer almal. Daha sonraki tercihlerinin ise sralamalarna yakn olmaldr. Tercih listelerinin sonunda da hem istedikleri hem de kendi sralamalarndan daha düük üniversite ve bölümlere yer verebilirler.

Tercih listelerini olutururken ilgilerinin, yeteneklerinin dorultusundaki alanlar düünerek tercih yapmalar önemlidir. Snavdan aldklar puana göre bölüm seçmek doru deildir. Sevmedikleri istemedikleri bir bölümü puanlar tutuyor diye listelerine almamalarnda fayda vardr.

Ana Sayfaya Git