Geleneksel resim sanatları "strafor"da hayat buluyor

Elazığ'da resim öğretmeni Serkan Akkuş'un rölyef ve fresk resim sanatlarından esinlenerek kum sıvı ve alçı ile güçlendirdiği strafor üzerine yaptığı "hat, minyatür, tezhip ve ebru" sanatlarından oluşan tablolar büyük beğeni topluyor.

Haberler 15.05.2018 - 08:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elazda resim öretmeni Serkan Akkuun rölyef ve fresk resim tekniklerinden esinlenerek kum sv ve alç ile güçlendirdii strafor yüzeyine geleneksel resim sanatlar ile yapt tablolar dikkati çekiyor.

Üniversite yllarnda strafor (köpük malzeme) üzerine rölyef (kabartma sanat) tablolar yapmaya balayan Akku, yapt tablolarn daha dayankl olmas için binalarn d cephelerinde kullanlan akrilik tutkal karml kum svay straforlarn yüzeyine uyguluyor.

Ardndan yüzeyini kum sva ile güçlendirdii straforlarn üzerine alç uygulayarak çalmalarnda daha kalc ve zamanla solmayan renkler elde eden Akkuun kendine has bir yöntemle strafor üzerine geleneksel hat, minyatür, ebru, tezhip gibi sanatlarla yapt tablolar hayranlk uyandryor.

Mollakendi Ortaokulunda görevli 36 yandaki resim öretmeni Akku, AA muhabirine yapt açklamada, strafor üzerine resim çalmalarna 13 yl önce üniversite yllarnda öretmeninin yönlendirmesi ile baladn belirtti.

lk olarak strafor üzerine rölyef tarznda kabartma tablolar yaptn ancak gördüü eksiklikler üzerine bunu daha da gelitirmek için çeitli yöntemler denediini ifade eden Akku, öyle devam etti:

Strafor çalmalarmn eksik bir yönü vard, o da dayanksz olmasyd. Daha dayankl hale getirmenin yollarn aradm. Bunun inaatlarda d cephe svasnda kullanlan kumla akrilik tutkal belli bir kvamda kartrarak straforun üzerine püskürtme yöntemiyle serpip daha salam dayankl ve kullanlabilir bir çalma ortaya çkmasn saladm. Daha sonra yüzeyin pürüzsüz hale gelmesi, boyanan eserin zamanla solmamas için harç slakken üzerine alç serpitirip fresk tarznda bir uygulamay da straforda kullandm. Hem rölyef hem de fresk sanatn içermesinden farkl bir teknik ortaya çkarm oldum.

- Strafor üzerine hat, minyatör, tezhip ve ebru sanatn iliyor

Akku, strafor üzerine daha çok geleneksel resim sanatlarn yaatmak adna hat, minyatör, tezhip ve ebru sanat ile tablolar yaptn dile getirdi.

Yapt tablolarda topluma mesaj vermeye de çaltn ve bu balamda 15 Temmuz darbe giriimi, Zeytin Dal Harekat ve terör operasyonlarn tasvir eden resimlerde yaptn ifade eden eden Akku, eserlerinde tarihteki Türk askerlerini tasvir eden figürlere de yer verdiini kaydetti.

Akku, öyle konutu:

Strafor üzerine çalmalarma geleneksel sanatlar uyarlaynca kendi geleneimizin devam olduundan daha etkili çalmalar ortaya çkt. Oluturduum yüzey sayesinde strafor hat, ebru, tezhip ve minyatür çalmalarda rahatlkla kullanlabiliyor. Yaptm çalmalar içerisinde 15 Temmuz, Afrin, Cizre, Surdaki operasyonlarda güvenlik güçlerimizin gösterdii kahramanlklar da ele aldm.

Fresk tarznda kulland alçnn tablodaki boyann uzun yllar bozulmadan ve solmadan kalmasna olanak saladn vurgulayan Akku, straforun ucuz bir malzeme olmas açsndan da avantaj saladn dile getirdi.

Akku, Bunun yaygnlamas için örencilerime de anlatyorum. Farkl kurslar açarak da yaygnlamasn salamak istiyorum. Bunun için hem il baznda hem de il dnda farkl sergiler açarak çalmalarm tantmak istiyorum. diye konutu.

Ana Sayfaya Git